szerző:
G. M.

A kormánymédia szennylapjának van egy mindennapi rovata a címlapján. Ebben bemutatnak egy nyertest és egy vesztest. Ha mi készítenénk el a csütörtökit, akkor azt mondanánk:

  • a nyertes Julika,
  • a vesztes a Ripost.

A Mérce információi szerint jövő hét elejére jelentős razzia készül a budapesti hajléktalanok ellen, hiszen életbe lép a közterületen való hosszas tartózkodást az eddigieknél is szigorúbban bűntető intézkedéscsomag. A rendőrök állítólag megpróbálják majd kiszorítani a belvárosból az utcán élni kényszerülőket, de az sem kizárt, hogy a zöld övezeti kunyhók elbontását is megpróbálják. A kormány azt állítja, hogy van elég férőhely, és 11 ezret meghaladó ágyszámról beszél a tél beállta előtt, ám szakemberek szerint a hajléktalanságban élők száma inkább a 30 ezerhez lehet közel.

A kormány és sajtója már hetek óta készíti elő a kommunikációját, ha ez a razzia megtörténne. Ehhez szolgáltatott muníciót Vecsei Miklós, aki a Máltai Szeretetszolgálat nevében minap azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy

a hajléktalankérdés télen mindig átpolitizálttá válik.

Bár tudtunkkal télen a problémát az átfagyás és nem az átpolitizálás okozza. A Ripost erre tudott rátenni csütörtökön még egy lapáttal, amikor bemutatja Julika nehéz sorsát, aki minden létező csapás ellenére emberhez méltó életet igyekszik élni. Fontos hangsúlyozni, hogy a bemutatott személy minden szimpátiánkat megérdemli. Julika 9 éves korában került állami gondozásba, és sohasem sikerült tartósan kimásznia a szegénység és kilátástalanság csapdájából, amelyben az összes eddigi magyar kormány emberek százezreit engedi vergődni. Amit elért, az méltóságának megőrzése. Ez önmagában hatalmas teljesítmény.

A Ripost viszont ezt az emberi sorsot már a címlapján a következő állítás közlésére használja fel:

Így is lehet! Huszonhét éve hajléktalan, mégsem az utcán él

Hanem esetenként kukatárolókban, ahogy a szövegből kiderül. A Ripost még megállapítja, hogy "mindig tiszta, és ad magára". A szövegből kiolvasható, hogy a Kürt utcai fürdőben tud mosakodni, amely a civilek által szervezett budapesti hajléktalanellátás központja. Ha a bulvárlap valóban azt akarja megmutatni, hogyan lehet ezt a problémát kezelni, akkor a Menhely Alapítványnak utaljon pénzt, és ne bezzeg-hajléktalannal uszítson a többiek ellen.

Julika nagy vágya egy kis szoba valahol. Valami minimális biztonság. Talán olcsóbb is lenne ezt teljesíteni, mint a rendőrök erejét hónapokra a hajléktalanok vegzálására pazarolni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere

Az Audi bemutatta eddigi legkomolyabb sportautóját, egy kihegyezett R8-ast

Az Audi bemutatta eddigi legkomolyabb sportautóját, egy kihegyezett R8-ast

A kormány épp leépít, miközben Újbuda pluszfizetéssel enyhítené a munkaerőhiányt

A kormány épp leépít, miközben Újbuda pluszfizetéssel enyhítené a munkaerőhiányt

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán

Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán