szerző:
hvg.hu

Weber szerint Orbánnak a CEU és a civilek ügyében lépnie kell végre.

Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője volt a vendége a Politico podcastjának, amelyben a Fidesznek az Európai Néppártból való kizárása is szóba került (és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök egy mai interjújában is).

Weber az interjúban arról beszélt, hogy politikájának alapja a párbeszéd, mert szerinte ez az Európai Unió alapja is. Arra, hogy számos kritika érte amiatt, hogy például a bolgár és a magyar miniszterelnökkel is párbeszédet folytat, a politikus azt mondta, a magyar és a lengyel kérdés alapja, hogy mindenkinek tisztelnie kell az európai értékeket, ezután lehet elkezdeni tárgyalni.

Arról, hogy egyben tudja-e tartani a néppártot, illetve hogy a Fidesz a tagja marad-e a pártszövetségnek, Weber azt mondta:

Ez nagyban függ Orbán Viktortól.

Majd megismételte, hogy két ügyet tart a leginkább aggasztónak, amikor Magyarországról van szó: az egyik a CEU ügye, mert nem tudja elkfogadni, hogy a tudomány szabadsága nyomás alatt van az EU-ban, a másik pedig a civiltörvény, mert a modern társadalom részének tekinti az élénk civil szcénát, és nem tudja elfogadni, hogy ez nyomás alatt legyen Magyarországon.

"Ez két nagyon konkrét ügy az asztalon, amelyek ügyében Magyarországnak kell tennie valamit, Orbánnak más irányba kell indulnia" – mondta Weber, hozzátéve, hogy ezért teljes mértékben támogatják az Európai Bizottságot és a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását, amit ő meg is szavazott, mert Magyarországnak és a Fidesznek meg kell értenie, hogy lépniük kell ezekben az ügyekben.

Hozzátette, a 7-es cikkely szerinti eljárás szerinte szintén egy párbeszéd kezdete, csak egy másik szinten.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Hiába akar a kormány szabadulni a közmunkásoktól, a polgármesterek foggal-körömmel ragaszkodnak hozzájuk

Hiába akar a kormány szabadulni a közmunkásoktól, a polgármesterek foggal-körömmel ragaszkodnak hozzájuk

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését