szerző:
hvg.hu

M. Richárd már 14 hónapja van viszonylag szigorú házi őrizetben, a végzés szerint az utóbbi pár hónapban jól viselkedett.

Enyhébb bűnügyi felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot állapított meg a Dózsa György úti gázoló ügyében a Budai Központi Kerületi Bíróság – írja az Index. M. Richárd ellen halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt folyik eljárás, ha a végzés véglegessé válik, akkor a férfi három hónapon belül fizetheti be az óvadékot, és bár továbbra is nyomkövetőt kell viselnie, csak akkor kell engedélyt kérnie a hatóságoktól, ha Budapest és Pest megye közigazgatási területéről készül kiutazni. Lakó-, illetve tartózkodási helyét viszont engedély nélkül nem változtathatja meg.

A férfi házi őrizetét augusztusban hosszabbították meg. A bíróság végzése szerint továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpárossal szemben, akit utána még bántalmazott is. 2017. május 15-én pedig szintén Budapesten, a Dózsa György úton a megengedett sebességet jócskán túllépve ütközött össze egy előtte szabálytalanul bekanyarodó Citroënnel, amelynek két utasa meghalt. M. Richárdról kiderült, hogy a jogosítványát mér korábban elvették, a baleset előtt pedig kokaint használt.

A férfi védője eredetileg 5 millió forint óvadék ellenében kérte védence házi őrizetének megszüntetését, és azt mondta, ezt M. Richárd baráti kölcsönökből finanszírozná, ami

teljes mértékben biztosítaná, hogy betartja a szabályokat.

A bíróság megállapította, hogy a házi őrizet elrendelése óta a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény tényállásában és jogi minősítésében változás nem történt, a megalapozott gyanú nem gyengült, azt a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvek és fényképfelvételek, rendőri jelentések, orvosi iratok és látleletek, igazságügyi toxikológiai, orvosszakértői és műszaki szakértői vélemények, tanúvallomások, kamerafelvételek és az azok tartalmáról készült rendőri jelentések változatlanul alátámasztják, ráadásul fennáll a bűnismétlés veszélye is.

A végzés ugyanakkor kiemelte azt is, hogy M. Richárd csaknem 14 hónapja van viszonylag szigorú házi őrizet hatálya alatt, és az utóbbi hónapokban nem szegte meg a szabályokat. Ezekre tekintettel a bíróság álláspontja szerint „egy, a vállaltnál magasabb összegű, a gyanúsított személyi és vagyoni helyzetével arányos mértékű óvadék alkalmazása esetén a magatartási szabályok enyhíthetőek". A végzés nem végleges, olvasható a közleményben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy hónapig biztosan börtönben lesz az afgán erőszaktevő

Egy hónapig biztosan börtönben lesz az afgán erőszaktevő

Hogyan lehet megbirkózni a múlt sötét árnyaival?

Hogyan lehet megbirkózni a múlt sötét árnyaival?

Változás a váci vonalon, közvetlen Bécs-Kolozsvár vonat - itt az új menetrend

Változás a váci vonalon, közvetlen Bécs-Kolozsvár vonat - itt az új menetrend

A NEAK szerint rémhír, amit honlapja adataiból olvastak ki, hogy hosszúak a műtéti várólisták

A NEAK szerint rémhír, amit honlapja adataiból olvastak ki, hogy hosszúak a műtéti várólisták

Kórházba került az Aerosmith gitárosa

Kórházba került az Aerosmith gitárosa

Ez az ingyenes böngésző megvédi attól, hogy mások lekövessék a neten

Ez az ingyenes böngésző megvédi attól, hogy mások lekövessék a neten