szerző:
Domány András

Nem volt elég, hogy már korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a Nemzeti Stadionfejlesztési Program minden beruházását, a kormányzati szervek eszközbeszerzési tilalma alól is felmentették a kispesti stadiont, sőt a következő két évben majd' 14 milliárd forintot utalnak ki erre a nemes célra.

Nem csak pénzt utalt ki a kormány az új kispesti Bozsik Stadion építésére, hanem szokatlan eljárással is gyorsítja a megvalósítást: az eddiginél konkrétabban határozza meg ugyanis a feladatot a friss kormányhatározat, mely azt írja: új, 8000 fő befogadására alkalmas, fedett, UEFA 4-es kategóriájú stadion létesüljön.

Ehhez a következő két évben csaknem 14 milliárd forintot utalnak ki, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig 17 milliárdos kötelezettséget vállalhat. A kormányzati szervek eszközbeszerzési tilalma (informatika, autó, bútor) alól is felmentették a beruházást.

Ezt a határozatot egy rendeletmódosítás egészíti ki. A 2014-es kormányrendelethez, amely „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé” nyilvánította a Nemzeti Stadionfejlesztési Program beruházásait – ami azt jelenti, hogy egy sor közigazgatási hatósági eljárást kivételes gyorsasággal kell lebonyolítani (környezet- és természetvédelem, műszaki biztonság, tűzvédelem stb.) –, most hozzátették: a leendő stadion „telkét rendezettnek kell tekinteni abban az  esetben is, ha a telek helyi építési szabályzat szerinti kialakítása még nem történt meg”.

Pedig a korábbi jogszabály eleve a gyorsítandó hatósági eljárások közé sorolja a telekalakítást és az ingatlan-nyilvántartási ügyeket, de ez a jelek szerint nem volt elég. Igaz, a szokatlan kivételezéshez hozzátették: a használatbavételi engedély kiadásának azért mégis feltétele lesz a helyi építési szabályzatban előírt telekhatár-rendezés végrehajtása és annak az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése.

(A képen az új Bozsik-stadion látványterve.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pert vesztett, fizetnie kell Bayer Zsoltnak, amiért trágár kifejezésekkel illette Hadházyt

Pert vesztett, fizetnie kell Bayer Zsoltnak, amiért trágár kifejezésekkel illette Hadházyt

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Hol húzódik a határ stressz és depresszió között?

Hol húzódik a határ stressz és depresszió között?

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Bírósághoz fordult a TASZ a kormánypárti médiabirodalom miatt

Bírósághoz fordult a TASZ a kormánypárti médiabirodalom miatt