szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dohányzás után újabb frontot nyit a kormány: a homeopátia kerül sorra. Írásos lebeszélő ajánlást kell adnia ugyanis a patikusoknak azoknak a vevőknek, akik homeopátiás szereket vennének egy friss törvényjavaslat szerint. Ha ezt nem teszik meg, szabálysértést követnek el, amit a rendőrség fog kivizsgálni. A patikusoknak még egy stresszfaktora lett, ám kérdéses, hogy sikerül-e visszaszorítani a homeopátiás szereket.

A dohányzás után a homeopátiának is beint a kormány – kicsit hasonló hatékonysággal. Ma nyújtják be az Országgyűlésnek az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ebben több törvényt is módosítaná a kormány, hogy visszaszorítsa a homeopátiás készítmények forgalmazását.

A homeopátás szerek nem betilthatóak, mivel az EU-ban egységes gyógyszerkönyv van, és abban a homepátiás szerek ugyanúgy szerepelnek, mint a rendes, hatásvizsgálatokon átesett, hagyományos gyógyszerek. Más módon próbálja a kormány gátolni a homeopátiát, amely szerek ellen a tudományos életben már egy ideje megindult a hadjárat.

A baj az, hogy sok beteg a hagyományos és bizonyított szerek helyett használja a klinikai teszteken nem átesett, bizonyítatlan hatású homeopátiás szereket, ezzel kárt okoz az egészségének. Ez kihat a tb-re is (később, adott esetben szövődményekkel súlyosbított állapotot kell több, drágább gyógyszerekkel gyógyítani), ezért ezentúl ha valaki homeopátiás készítményt akar venni a gyógyszertárban, a patikus írásban kell erről lebeszélje: rá kell beszélnie hagyományos gyógyszerre. Ha ez nem jár sikerrel, és a beteg ragaszkodik a homeopátiás készítményhez, akkor viszont ki kell neki adni. Az a gyógyszerész, aki ilyen tájékoztatást nem ad, szabálysértést követ el, és ezt a rendőrség vizsgálja ki – cidrizhetnek ezután a patikusok.

Pár, EU-s csatlakozás előtt gyógyszerkönyvbe került homeopátiás szer pedig eltűnhet a polcokról, ha nem teljesít bizonyos feltételeket.

Hogy ez mennyire lesz hatékony eszköz a homeopátiás szerek elleni küzdelemben, más kérdés, talán épp annyira, mint Lázár János ötlete a dohányzás visszaszorítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rekordot döntött az OTP, annyit vásárolt saját részvényeiből

Rekordot döntött az OTP, annyit vásárolt saját részvényeiből

Radar360: Nem megy a bevásárlóközpontoknak, Trump a TikTok körül kavar

Radar360: Nem megy a bevásárlóközpontoknak, Trump a TikTok körül kavar

6,8 millió forintba kerül majd a legdrágább iPhone 12 Pro

6,8 millió forintba kerül majd a legdrágább iPhone 12 Pro