A kaposvári bíróság sem ítélte el a hajléktalant, az Alkotmánybírósághoz fordult

A kaposvári bíróság sem ítélte el a hajléktalant, az Alkotmánybírósághoz fordult

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járásbíróság szerint a rendeletmódosítás több ponton az alaptörvénybe ütközik, a bíróságra cipelt hajléktalan ellen ezért megszüntették az eljárást és az Alkotmánybírósághoz fordultak.

Egy 54 éves hajléktalant vittek a Kaposvári Járásbíróságra, amely azonban a férfi elítélése helyett felfüggesztette az eljárást, és az alkotmánybírósághoz fordult, szúrta ki az Index a bíróság közleményét. Indoklásuk szerint ugyanis a hajléktalanokat kriminalizáló rendeletmódosítás több ponton is az Alaptörvénybe ütközik.

Az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségét kinyilvánító részével, az Alaptörvényben foglalt jogállamiság követelményével, az alapvető jogok korlátozására vonatkozó, és a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével, továbbá a diszkrimináció tilalma követelményével, illetve a tisztességes tárgyalás követelményével, valamint a jogorvoslathoz való joggal is ellentétes, írják.

Az eljárást ezzel felfüggesztették, a végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.

Korábban a Budapesten elítélt egyik hajléktalan perében a bíróság az Utcajogász Egyesület az ügy felfüggesztésére vonatkozó azon kérelmét elutasította, miszerint az új rendelet többszörösen a nemzetközi jogba ütközik. A vád itt arra hivatkozott, hogy a belső jog megelőzi a nemzetközi jogot.

Eközben már Pécsen is megszüntették a bíróságra vitt hajléktalan elleni eljárást, és kimondták, nem történt szabálysértés.

(Képünk egy másik esetet ábrázol.)

Hozzászólások