A CEU sorsa továbbra sem ismert, de egy kínai egyetem működésére már rábólintott Orbán

A CEU sorsa továbbra sem ismert, de egy kínai egyetem működésére már rábólintott Orbán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jöhet a Fudan Egyetem, erre maga a miniszterelnök adta ki a parancsot.

A keddi Magyar Közlönyben jelent meg egy miniszterelnöki határozat, amely szerint Orbán Viktor a kínai Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás létrehozására adott felhatalmazását az innovációért és technológiáért felelős miniszter, valamint a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztése alapján.

A vonatkozó határozatban a miniszterelnök közli, "egyetértek a Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás létrehozásával", továbbá "felhívom az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, valamint az igazságügyi minisztert, hogy a Megállapodás létrehozását követően a Megállapodás végleges szövegének megállapítására való felhatalmazásról szóló határozat tervezetét

haladéktalanul terjesszék a Kormány elé.

A Fudan Egyetem neve nem ismeretlen Magyarországon, a kínai intézmény korábban a Corvinusszal megállapodva jelentette be: közös MBA-képzést indítanak. Az erről szóló együttműködést most októberben szignózták a felek, a program jövő tavasszal kezdődik.

Mindez azért is érdekes, mert a CEU magyarországi sorsa továbbra sem ismert. Orbán Viktor az ezzel kapcsolatos kérdésünkre megint nevetgélve-vicceskedve válaszolt. A CEU rektora múlt héten jelentette be, hogy ha egy hónap alatt nem lesz megállapodás, akkor "a CEU lényege" Bécsbe költözik.

Hozzászólások