szerző:
hvg.hu

Politikai zsarolás, LMP-s játszma és gondatlanság: a Fidesz hamar megtalálta a szemétkáosz okát. A Zöld Híd felügyelőbizottsága szerint viszont semmilyen téves és jogtalan döntés nem történt.

Nem csillapodik a szemétkáosz, de most már nem a hulladék elszállítása, hanem a kivéreztetett Zöld Híd hulladékszállító cég körüli ügyek körül folytatódik a botránysorozat. A cégtől elvette a NHKV kukaholding a megfelelősségi véleményt, aminek hiányában nem szolgáltathat, nem jogosult többé szemétszállításra. A Belügyminisztérium szerint sima politikai akció zajlik Gémesi György és Gyenes Szilárd vezérigazgató irányításával, a cég saját hibáinak köszönheti, hogy ilyen gazdasági helyzetbe jutott, mondta el az Origónak Vác polgármestere, Fördős Attila. Gyenes és Gémesi az LMP-hez kötődnek: előbbi országgyűlési képviselőjelölt volt, utóbbi pedig szövetséget kötött Új Kezdet pártjával az LMP-vel.

A cég tagadja ezt, szerint egyszerűen nem kapott elég forrást a feladatai elvégzésére, márpedig pénz nélkül nem lehet szolgáltatni. A 116 települést ellátó Zöld Hídhoz hasonló gondokról számolt be a hvg.hu-nak a szegedi hulladékgazdálkodási cég is.

A Zöld Hídnál most elvégezte a felügyelőbizottság a vizsgálatot, hogy a cég vezetése, Gyenes Szilárd és Gémesi György, az Önkormányzati Társulás vezetője a szabályoknak, a szervezeti és működési szabályzatnak megfelelően járt el. Nem adtak ki olyan utasítást, amely következtében a közüzem működése lelassult vagy leállt volna. "A felügyelőbizottság, figyelemmel a folytatólagosan végzett munkájának tapasztalataira, a külön eljárás eredményeire, megállapítja, hogy a közérdekű üzem működését megzavaró döntéshozói, ügyvezetői magatartást egyetln esetben sem talált."

Most tehát az a különös eset történik, hogy a cég a felügyelőbizottság szerint minden jogszerűen csinált, az mégis elveszti jogosultságát a szemétszállításra.

Az Európai Ügyészséghez csatalkozáshoz aláírásokat gyűjtő Hadházy Ákos szerint a dolog hátterében ismerős történet áll: "szándékosan kivéreztetni a sok kisebb önkormányzati tulajdonú céget, hogy aztán az ellátási anomáliákra hivatkozva Orbán embereinek cégei kapják meg a megbízást. Mindenki legyen nyugodt, azután hirtelen rögtön lesz majd pénz a szemétszállításra, AZOKNAK a cégeknek majd fizet rendesen az állam. A módszer egyébként nem új. Egy másik, nem ilyen látványos, de ugyanilyen módszerekkel végigvitt szemét ügy, ahogyan Bánki Erikék megszerezték gyerekeink menzáit az önkormányzati cégektől" – írta facebookos bejegyzésében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival