szerző:
hvg.hu

Harsányi Levente és Szabó Győző a Petőfi Rádióban beszélgettek a szoptatásról. A tanács szerint ezért nem sértették meg a szoptató anyákat, de a határozat végén megjegyzik, ízléstelen volt az egész.

Augusztus közepén a Petőfi Rádió két műsorvezetője, Harsányi Levente és Szabó Győző a nők melleit osztályozta hangos röhögés és olyan jelzők kíséretében, mint:

  • „vizslafüle”,
  • „kirabolt hátizsák” és
  • „bevásárlószatyorba dobott vasgolyó”.

A közrádió egyik hallgatója a műsor után bejelentést tett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál két tárgyban is. Ahogy a 168 Óra írja, álláspontja szerint Harsányiék produkciója egyrészt az emberi méltóságot sértő tartalom volt, másrészt a kiskorúakat is veszélyeztette. Besorolása (I. kategória) szerint a műsort korhatár nélkül lehetett hallgatni, ráadásul a nyári tanítási szünetben, ami a bejelentő szerint alkalmas lehetett a kiskorúak önképének és értékrendjének negatív befolyásolására.

A lap birtokába jutott a Médiatanács határozata, eszerint az érintett műsor témája a nők szoptatása volt, a Szoptatás Világhetének apropóján. A műsorvezetők az adásban „az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozták, és a nyilvános szoptatással kapcsolatos különböző véleményekről beszélgettek”. A diskurzus résztvevői Harsányi és Szabó, valamint a betelefonálók és üzenetküldők voltak. Ennek során hangzottak el a női mellek formájára utaló kifejezések.

A Médiatanács szerint beszélgetés résztvevőinek többsége végül a „diszkrét szoptatás” mellett tette le a voksát. Ez értelmezésük szerint azt jelenti, hogy „ha a szoptatás nem kifejezetten figyelemfelkeltő módon történik, akkor nyilvános helyen is elfogadható és támogatandó”.

A médiatörvényre hivatkozva a testület azt írta:

az emberi méltóság sérelmére azon médiatartalom alkalmas, amely egyes közösségek másodrendűségét hirdet, arra utal, hogy azok tagjait nem illeti meg a minden emberre nézve egyenlő emberi méltóság, vagy a csoporthoz tartozó személyek emberi mivoltát kérdőjelezi meg, kizárólag azon az alapon, hogy az adott közösséghez tartoznak.

A testület szerint tehát Harsányiék nem követtek el törvénysértést.

Figyelemre méltó az is, ahogyan a Médiatanács a kiskorúak veszélyeztetésével kapcsolatos aggályokat söpörte le az asztalról. A testület felidézte, hogy az I. kategóriába, azaz a korhatár nélkül megtekinthető és meghallgatható besorolásba tartoznak azok a műsorszámok, „amelyek ugyan nem kifejezetten gyermekek számára készültek, de nem tartalmaznak ártalmas elemeket, amelyeket a 6 éven aluliak nem képesek megfelelően feldolgozni”.

A Médiatanács álláspontja szerint a női mellformákról a műsorban elhangzott kifejezéseket a 12, illetve a 6 éven aluliak feltehetőleg nem értették meg, nem társíthatták össze a női mellek képeivel, de egyébként is kevéssé valószínűsíthető, hogy az elhangzott, esetlegesen bántó kifejezések ártalmas tartalomként feszültséget, frusztrációt okozzanak a mindennapjaikban.

A testület sem a bejelentés alapján, sem hivatalból nem indított eljárást a Petőfi Rádió műsora és műsorvezetői ellen, de a határozat végén a 168 Óra szerint egy önellentmondással gyakorlatilag elismerte, hogy Harsányiék kifogásolhatóan, bár törvényesen viselkedtek.

Mindemellett a Médiatanács teljes mértékben egyetért azzal, hogy a műsorvezetők szóhasználata sértő, bántó és kifejezetten ízléstelen volt, a megnyilvánulások a közszolgálati médiaszolgáltatásban nem elfogadhatóak – áll a határozatban.

A testület ezért nyomatékosan felhívta a közrádiót arra, hogy a jövőben különös figyelmet fordítson arra, hogy a közszolgálatiság alapelvei és a jó ízlés keretei között maradjon a műsorszolgáltatásuk.

(Kiemelt képünk illusztráció, Túry Gergely / HVG)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Péterfy-Novák Éva: A környezetemben mindenkinek horror volt a házassága, gondoltam, ennek így kell lennie

Péterfy-Novák Éva: A környezetemben mindenkinek horror volt a házassága, gondoltam, ennek így kell lennie

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Többmilliárdnyi tao-pénzt használtak fel szabálytalanul a sportegyesületek, a legtöbb gond a fociban van

Többmilliárdnyi tao-pénzt használtak fel szabálytalanul a sportegyesületek, a legtöbb gond a fociban van

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük

Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük