szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A férfi nem volt hajlandó elárulni, hogy miért nem mehetnek tovább, csak azt ismételgette, hogy az udvar a köz számára megnyitott magánterület, így ő és kollégái döntik el, ki mehet be, és ki nem.

Október 26-án este nem engedtek be egy társaságot a Gozsdu Udvarba. A 444 szerint a Civil Kollégium Alapítványnál dolgozó Kiss Márió egy nyíregyházi közösségszervező konferencia után Budapesten járt román és szlovák társaival, amikor egy biztonsági őr megállította őket, és kijelentette, hogy nem mehetnek tovább.

Kissék szerették volna tudni, hogy mi alapon tiltják ki őket, de a biztonsági őr nem volt hajlandó megindokolni a döntését. Kiss egyik kollégája ekkor elindította telefonján a diktafont, így az egész párbeszédet rögzítették.

A felvételen hallható, hogy a biztonsági őr csak annyit mond, ő nem köteles megindokolni, miért nem engedi be a társaságot, mivel a Gozsdu Udvar „a köz számára megnyitott magánterület”, vagyis gyakorlatilag ő döntheti el, kit nem engednek be.

Kiss a 444-nek elmondta, csak arra tudnak gondolni, hogy származásuk miatt nem engedték be őket. Nem hangoskodtak és nem voltak ittasak sem, sőt mivel egy konferenciáról jöttek, kifejezetten jól öltözöttek voltak.

A társaság az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, de a Gozsdu Udvar vezetőségét is többször kereste. Még egy levélküldő kampányt is indított, amihez több százan csatlakoztak, és kérték a hely üzemeltetőit, hogy közleményben határolódjanak el a romákat érő diszkriminációtól, de választ nem kaptak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A Gozsdu tagad, a roma nő esetéről a hatóság dönthet

Némi késéssel megszólalt és mindent tagad a Gozsdu Udvar, amely szerint már csak azért sem hoztak romák belépését korlátozó rendelkezéseket, mert az egyik biztonsági őrük is roma. Az ügyet kirobbantó nő fenntartja állításait és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval