„Számomra az ügynökmúlt sosem volt kérdés” – mégis közli a Kiss-Rigóval készült letiltott interjút a Magyar Hang

„Számomra az ügynökmúlt sosem volt kérdés” – mégis közli a Kiss-Rigóval készült letiltott interjút a Magyar Hang

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szeged-csanádi megyéspüspök korábban azzal az indokkal tiltotta le a beszélgetést, hogy a kérdések „nem aktuálisak”.

Október 25-én interjút készített Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspökkel a Magyar Hang. A lap az ügynökaktákról, illetve Orbán Viktor kormányfőhöz és Hernádi Zsolt Mol-vezérhez fűződő barátságáról is kérdezte a katolikus főpásztort, aki azonban nem sokkal később letiltotta az interjút, mondván: a feltett kérdések „nem aktuálisak”. Most a lap internetes felületén azt írja, mégis leközlik a beszélgetést.

Kiss-Rigó az interjúban arról beszél, hogy bár korábban még úgy gondolta, már a rendszerváltáskor nyilvánossá kellett volna tenni az ügynökiratokat, és állítása szerint valószínűleg hálózati beszervezésére is volt kísérlet, mára gyökeresen megváltozott a múlt feltárásával kapcsolatos véleménye. Szerinte ugyanis a téma felvetése csak zavarkeltésre jó, és csak ott lehet érdekes, ahol valamilyen ideológiai céllal használnak fel információkat.

Számomra az ügynökmúlt sosem volt kérdés. Egyébként pedig nem hinném, hogy a hívőket különösebben érdekelné az ügynökkérdés

– fogalmazott a katolikus főpásztor, hozzátéve: büszke arra, hogy az egyház hivatalos személyei közül kevesebben voltak érintettek, mint más szervezetnél.

Kiss-Rigó Lászlót tíz évvel ezelőtt vádolta meg Ungváry Krisztián történész azzal, hogy együttműködött a titkosszolgálatokkal. A püspök perelt, Ungváry állításait pedig a bíróság nem találta kellően alátámasztottnak. Ennek kapcsán a püspök 2008 februárjában a Délmagyar.hu cikke szerint még úgy vélekedett: ez az egész ügy egy tragikus kórképet nyújt a magyar társadalomról. Mint kifejtette, ennek a „keverése” azoknak az érdekeit szolgálja, akik egykor ezt a rendszert működtették.

Hozzászólások