Nem vált be a kormány számítása, nem a szállókra mentek a hajléktalanok

Nem vált be a kormány számítása, nem a szállókra mentek a hajléktalanok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vöröskereszt szerint mára veszélyesebb a helyzet, mint volt.

Csaknem egy hónapja él lépett életbe az új hajléktalanrendelet, ennek értelmében azért figyelmeztetik, majd büntetik a hajléktalanokat közterületen, mert hajléktalanok. A kormány szándéka az volt, hogy az utcán élők menjenek szállókra, azonban a Népszava azt írja, amit sejteni lehetett, nem mentek szállóra a hajléktalanok.

A közép-magyarországi diszpécserszolgálatot is működtető a Menhely Alapítvány igazgatójától, Aknai Zoltántól megtudták, összesen mintegy 4550 férőhely van az éjjeli menedékhelyeken. (Az átmeneti szállókkal és egyéb elhelyezési formákkal együtt persze jóval több, nagyjából 11 ezer embert tudnak ellátni, de az otthontalanok többsége először csak az estétől reggelig igénybe vehető menedékhelyeket veheti igénybe, általában onnan tudnak továbblépni az átmeneti szállókra.) Október 14-én – tehát egy nappal az új rendelet életbe lépése előtt – 2712-en töltötték az éjszakát menhelyeken.

November 2-án már 3183, 8-án pedig 3392 hajléktalan vette igénybe ezt a szolgáltatást. Ez a növekedés azonban több szempontból sem számít kiugrónak. Egyfelől azért nem, mert az idén is enyhe az ősz, csak az utóbbi egy-másfél hétben váltak hidegebbé az éjjelek. Másfelől az elmúlt évek tapasztalatai szerint az évnek ebben a szakaszában kezd nőni a menhelyek forgalma. Az idei adatokat érdemes összevetni a tavalyival. 2017. november 2-án 3282-en, 8-án pedig 3417-en voltak éjjeli menedékhelyen. Vagyis tavaly ilyenkor valamivel többen voltak menhelyeken, mint most – pedig akkor még nem volt érvényben a hajléktalanokat „segítő” rendelet. Az viszont az elérhető időjárási archívumok szerint tény, hogy tavaly ilyenkor 7-8 fokkal hidegebb, de fagy nélküli, enyhe idő volt.

A Népszava hasonló adatokat talált Budapesten is. Míg 2017. november 2-án 1374-en voltak a menedékhelyeken a fővárosban, idén november 2-án 1366-an. Vagyis egyelőre itt sem látszik a rendelet „kedvező” hatása. Ezzel együtt Aknai Zoltán megjegyezte azt is: biztosan vannak olyanok, akik az esetleges eljárás helyett inkább a szállókat választják. Hozzátette, utcai gondozó szolgálatuk szerint a fővárosi aluljárókból, kiserdőkből kiszorult, de a menhelyeken nem jelentkező hajléktalanok a még kevésbé frekventált helyeken húzódnak meg.

A Magyar Vöröskeresztnél is arról számoltak be, hogy október 15-e óta nem nőtt markánsan a szállókra beköltözők száma. A szervezetnél azt is sejtik, hová tűnnek a hajléktalanok: a belvárosokból kiköltöznek a külső városrészekbe, mert azt tapasztalják, hogy ott nincsenek olyan szigorú ellenőrzések – emiatt viszont a gondozó utcai szociális munkások szem elől tévesztik őket. Ez pedig „életveszélyes lehet” – írták.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat – amelynek 16 szállást nyújtó intézményében összesen 1688 férőhely van – részletes adatok ismertetése nélkül arról számolt be, hogy a férőhelyeik általában a hideg idő, a fagypontot közelítő éjszakai hőmérsékletek, érkezésével szokták a 100 százalékot megközelíteni vagy elérni. Jelenleg Budapesten 76 százalék a kihasználtságunk – tették hozzá.

A napilap azt is ismerteti, hogy az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt október 15-től november 7-ig országszerte 232 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést a rendőrség. Eddig nyolc alkalommal indult szabálysértési eljárás hajléktalanok ellen, egy Pest, egy Fejér, egy Baranya, egy Somogy, egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, három pedig Budapesten.

Hozzászólások