szerző:
hvg.hu

A K-Monitor feketelistáján névvel együtt böngészhetők azok a jelöltek, akik szavazatok helyett valószínűleg inkább kampánytámogatásra utaztak.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ahogy korábban megírtuk, több mint kétmilliárd forintot raktak zsebre a kamupártok az áprilisi választáskor kapott kampánytámogatások révén. A K-Monitor a Magyar Államkincstártól kapott adatok alapján most megtudta, október végéig 231 millió forintnyi tartozást kellett volna visszafizetniük a komolysági küszöböt el nem ért jelölteknek.

Az elmaradottabb országrészekben egy választókerületben is akár 6-7 jelölt maradt adós a pénzzel, míg a fővárosban alig. A listán, amit most nyilvánosságra hoztak, azok a jelöltek szerepelnek, akik miután így vagy úgy, de összegyűjtötték a szükséges 500 ajánlást, a kampánytámogatásról kamupártozó társaikkal ellentétben nem mondtak le.

A kampánypénzt lepapírozták, arról számlákat mutattak be, majd miután a választások előtt visszaléptek, vagy ott néhány szavazatot szerezve megbuktak, a Kincstárnak a szerződést megszegve nem fizették vissza az elköltött kampánypénzt. Ezt a trükköt a több mint 1700 egyéni jelölt mintegy 10%-a játszhatta el. A legtöbb próbálkozó Nógrádban volt

– olvasható a vonatkozó cikkben.

A K-Monitor szerint a tartozás ténye nem bizonyítja, hogy a jelöltek szabálytalanul használták fel a kampánypénzt, ezt csak sejteni lehet, a listán azonban nagy valószínűséggel inkább olyanok szerepelnek, akik tudatosan repültek rá a pénzre.

A Kincstártól kapott listán több olyan személy van, akik már korábban is eljátszották a kamupártosdit, ilyen a kiskunhalasi Kőrös Gusztáv, aki a kampányidőszakban őrizetbe is került, mentelmi jogát felfüggesztették, ennek ellenére 2 millió feletti tartozást hozott össze. De rokonok is felbukkannak a listán, ráadásul egymás ellen indulva.

A listán összesen 145-en szerepelnek, a neveket és a területi lebontást ide kattintva nézegetheti. Van mit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége