Orosz lap: A magyar külügy azt szeretné, hogy Kárpátalja olyan legyen, mint Gagauzia

Orosz lap: A magyar külügy azt szeretné, hogy Kárpátalja olyan legyen, mint Gagauzia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

A Nyezaviszimaja Gazeta azt írja, a magyar kormány hamarosan javasolhatja Kijevnek, hogy Kárpátalja hasonló státuszt kapjon, mint a moldovai autonóm terület.

A kárpátaljai magyar kisebbségről írt szerdai számában egy orosz lap, a Nyezaviszimaja Gazeta. Az újság egy magyar külügyi forrásra hivatkozva azt állítja, Budapest azt javasolhatja majd Kijevnek, hogy Kárpátalján alkalmazza a moldovai gagauz "autonóm területi egység", Gagaúz Yerí tapasztalatait, Dél-Moldovában 1994-ben ugyanis ennek az autonómiának köszönhetően sikerült elkerülni a fegyveres konfliktust. A lap névtelenül nyilatkozó informátora azt állította, hogy az EU támogatja a magyar kezdeményezést.

Gagauzia 1994. december 23-án alakult, mint Moldova autonóm területe. Hozzá tartoznak mindazok a közösségek, ahol a gagauzok a népesség több mint 50%-át teszik ki, valamint azok a helységek, ahol a helyi népszavazásokon a többség Gagauziához akar tartozni. A gagauz "autonóm területi egység" elnevezésébe a moldovai vezetés megelégedésére nem került bele a "nemzeti" jelző, ám Gagauzia egyúttal lehetőséget kapott az önrendelkezésre abban az esetben, ha Moldova megváltoztatná státusát (vagyis ha csatlakozna Romániához).

Irina Vlah gagauz kormányzó a lapnak elmondta, hogy Moldova ugyan az elmúlt években megpróbálta korlátozni az autonómia jogait, de Ankara sokat tett azért, hogy ez ne történjen meg, és az EU is figyelmeztetett a lépés elfogadhatatlanságára. Az EU-val, Törökországgal és Oroszországgal is kereskedő Gagauzia gazdasága stabil, területén a lakosság akaratának megfelelően orosz iskolák működnek.

Az Ukrainszkaja Polityika elnevezésű alap vezetője szerint Petro Porosenko ukrán elnök korábban a krími tatároknak szándékozott nemzeti és területi autonómiát biztosítani, és kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezt a megoldást magyarok esetében is támogatná, mert ez precedenst jelentene a Donyec-medence számára.

Ám az sem elhanyagolható szempont, amint arra a 444 is felhívta a figyelmet, hogy Gagauzia lakosságának 83 százalékát gagauzok teszik ki, míg Kárpátalján 2001-es népszámlálási adatok szerint 12 százalék a magyarok aránya.

Hozzászólások