Áder: A Szent Korona nem csak tárgy, hanem egy eszme is

Áder: A Szent Korona nem csak tárgy, hanem egy eszme is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

A köztársasági elnök reméli, hogy a múlt alapos ismerete több bölcsességet ad majd a jövő nemzedékeinek.

A Szent Korona sokkal több, mint díszes ötvösmunka: jogforrás, jelkép és eszme is egyben – erről beszélt Áder János köztársasági elnök a Szent Koronáról rendezett konferencián. Az államfő hangsúlyozta, a magyar koronának a sok válságban, trónviszályban, háborús kataklizmában már régen el kellett volna pusztulnia, de megmaradt, és ma már Európa egyik legrégebbi felségjelvényének számít.

Áder szerint a korona

egy térben és időben kiterjedt közösség összetartozásának jelképe, államiságunk szimbóluma, hordozza erősségeinket és gyengeségeinket, tanúja küzdelmeinknek, abroncsa közös sorsunknak, büszkévé tesz, figyelmeztet hivatásunkra, emlékeztet nemzeti együvé tartozásunkra.

Az államfő hozzátette: reméli, hogy múltunk alaposabb ismerete több tudást és bölcsességet ad a jövő nemzedékeinek.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, a világtörténelemben a magyar az egyetlen nemzet, amelynek koronája szent szimbólum, az államiság és függetlenség jelképe, az ország integritásának és szuverenitásának őrzője, fennmaradásának és virágzásának záloga. Úgy véli, a Szent Korona eszme máig nemzetösszetartó erőt jelent, amelynek értelmében

az ország és a hatalom nem az uralkodóé, hanem a koronáé, amelynek része az uralkodó és a nemzet, ketten együtt alkotnak egy egészet.

Kásler szerint a Szent Korona jogait a történelem mindig helyreállította, és ezek a jogok a jövőben sem szűnnek meg.

Hozzászólások