A New York Times címlapon hirdeti, hogyan ölték meg az Origót

A New York Times címlapon hirdeti, hogyan ölték meg az Origót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ egyik legjelentősebb lapja a csütörtöki, nemzetközi kiadásán címlapon tálalja, hogyan tud meghalni a független sajtó. Orbán Viktorról és a kormányzati szócsővé silányított Origo portálról írnak.

A cikk nem újdonság, néhány napja már megjelent online is, arról is beszámoltunk. Az viszont újdonság, hogy a csütörtöki nemzetközi kiadás címoldalán ez a legnagyobb, legfontosabb írás:

A cikk dióhéjban arról szól, hogy:

Az oldal, amely megmutatja, hogyan halhat meg a szabad sajtó – ez a cím. Az írásban részletesen bemutatják, hogyan lett a legolvasottabb, független hírportálból néhány év alatt az Orbán Viktor szavait papagájként ismétlő médium.

Azt azért hozzátették a szerzők: az, ahogyan a kormány elfoglalta az Origót, figyelmeztető példa egy olyan korból, amikor világszerte megkérdőjelezik a demokratikus normákat és a véleménynyilvánítás szabadságát.

Azért is érdekes a példa a lap szerint, mert arra nagyon odafigyeltek, hogy a felszínen minden tűnjön demokratikusnak. Az Origo újságíróit soha nem verték meg, nem került senki sem börtönbe, de titkos tárgyalásokon már rég próbáltak nyomást gyakorolni a céget korábban tulajdonló Magyar Telekomra. Ott előbb öncenzúrával próbálkoztak, majd eladták a portált. Az hivatalosan most is magánkézben van, eközben azonban dől oda az állami pénz és cserébe kormánypropagandát lehet ott olvasni.

Érdekesség, hogy Thomas O. Melia korábbi helyettes külügyi államtitkár – akivel egy interjút itt szemléztünk, ebben többek között arról beszél, hogy a magyar kormány Európa legproblémásabb gaztevője – azt mondta, az Origo-sztori korábban az amerikai nyomtatott kiadás címlapján is ott volt.

Hozzászólások