szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harcias hangvételű közleményt jelentett meg négy MSZP-s politikus a kormány „rabszolgatörvényére” reagálva. Szanyiék azt írják, addig kell ütni a vasat, amíg meleg.

„Addig üsd a vasat, amíg meleg – nyílt levél a szakszervezeteknek”, ezzel a címmel adott ki közleményt négy MSZP-s politikus, Szanyi Tibor, Komjáthi Imre, Burány Sándor és Gúr Nándor. Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf ötletére, a „rabszolgatörvényre”, vagyis arra reagálnak, hogy 400 órára emelnék a túlórát.

A szakszervezetek sztrájk helyett szabadságnappal tiltakoznak, a szocialisták pedig üzentek a szakszervezeteknek. „Most annak jött el az ideje, hogy a tolvajkapitalizmus alázatos hazai szolgáit, Kósa Lajost és Szathmáry Kristófot, s egyben kormányukat üssük úgy, hogy a csapásból a tervezett rabszolgatörvényt üdvözlő cégek is értsenek” – írják.

A politikusok szerint a 400 órás túlórakeret azt jelentené, hogy a 8 órás munkanap 10 órássá változhat, ez pedig „mélyütés lenne mindazon vívmányoknak, amelyeket évszázados küzdelmek révén értek el világszerte a szervezett munkavállalók tömegei”.

„Álságos az a szöveg, miszerint az emberek többet akarnának dolgozni egy kicsivel több pénzért. Nem! A munkavállalók kevesebb ideig, de hatékonyabban akarnak dolgozni, sokkal több pénzért. Ha a német autógyárak jól meg tudják fizetni a dolgozóikat Németországban, akkor arra Magyarországon is képesek. A magas bérek világában sehol nincs munkaerőhiány. A tőke étvágyából kell visszavenni!”

A politikusok szerint 10 órás munkaidő mellett se normális családi élet, se pihenés, se fejlődés nincs, csak szenvedés, lepusztulás és menekülés. A szakszervezeteket arra biztatják, tartsák meg a december 8-ára tervezett demonstrációjukat.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

CEU: Van egy igen komoly hasonlóság az elméleti matematikusok és ön között

CEU: Van egy igen komoly hasonlóság az elméleti matematikusok és ön között