szerző:
hvg.hu

A nemzetközi szervezet aggódó hangú közleményben értékelte a múlt heti fejleményeket.

Ahogy korábban megírtuk, totális központosítás kezdődött a Fidesz-médiában, eddig tíz kiadó ajánlotta fel magát, hogy a szétaprózott médiumok egyetlen kézbe kerüljenek Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány néven. Az új kormánypárti médiagólemnek Liszkay Gábor lesz a feje.

Ezzel kapcsolatban a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet hétfőn egy közleményt adott ki, amelyben azt írták,

ez fenyegetést jelent a médiapluralizmus továbbélésére Magyarországon.

A szervezet a közleményben azt írta, rendkívüli módon aggódnak a múlt heti bejelentés miatt, és felidézik, hogy Orbán Viktor már jó ideje azon van, hogy a Fideszhez közeli oligarchák vegyék át a különböző médiumokat, hogy azok kormánypárti szerkesztői elvek mentén készüljenek. "Ez a legutóbbi fejlemény a gyakorlatban is lehetővé teszi számára, hogy a propagandáját egységes hangon terjessze rádiót, televízión és nyomtatott sajtón keresztül" - írják.

A lépés ezért az RSF szerint nagyon komoly fenyegetést jelent a médiapluralizmusra és a néhány megmaradt független és ellenzéki médium számára. Hozzáteszik, a reklámbevételek megcsappanása miatt olyan médiumok, mint a Klubrádió, vagy az Index már így is évek óta nehézségekkel küzdenek.

Pauline Adès-Mével, a szervezet EU-val és a Balkánnal foglalkozó regionális vezetője azt a kérdést tette fel, hogy vajon milyen messzire fog Orbán elmenni? "Ilyen sok, egyetlen pártot támogató médium egyesülésére nem volt példa a kommunista rendszer megszűnése óta Magyarországon, és ez példa nélküli az Európai Unióban is" - mondta.

A közleményben kitérnek még egy aggasztó fejleményre: nevezetesen arra, hogy Puch László bejelentette, a Vasárnapi Híreket integrálja a Népszavába, a Szabad Földet pedig eladta a Fidesz-párti Mediaworksnek.

Megemlítik azt is, hogy a szervezet sajtószabadság indexén is látható az a tendencia, amely Orbán 2010-es hatalomba való visszatérése után a sajtópiacot érintette - Magyarország jelenleg a 73. helyen áll a 180 ország között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fogynak a magyar nyugdíjasok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot