szerző:
hvg.hu

Nem hívtak állam- és kormányfőket, de ha részt kívántak venni, mehettek a gyászszertartásra. Orbán nem ment – derül ki a miniszterelnök sajtósától kapott válaszból.

Szerdán tartották George H.W. Bush temetését, a mintegy kétórás szertartáson imádsággal, bibliai idézetek felolvasásával, az elhunyt életének felidézésével búcsúztak a néhai elnöktől. Ott volt többek között fia, George W. Bush, aki később szintén elnök lett, a Carter-, a Clinton-, az Obama-, és a Trump-házaspár is, valamint több külföldi politikus is.

Jelen volt például Angela Merkel német kancellár, Andrzej Duda lengyel elnök, és Lech Walesa volt elnök is. Továbbá ott volt: Károly herceg brit trónörökös és John Major, aki Bush elnöksége idején volt az Egyesült Királyság kormányfője és II. Abdullah jordán király.

Megkérdeztük Havasi Bertalant, Orbán Viktor ott volt-e George H.W. Bush temetésén.

Állam- és kormányfőket nem hívtak a temetésre, csak jelezték, hogy ha mégis részt kívánnak rajta venni, lehetővé teszik ezt nekik. A budapesti amerikai nagykövetség egy részvétnyilvánító könyvet nyitott, melybe ma délután a miniszterelnök is beírt.

Az idősebbik Bush halálakor Orbán úgy búcsúzott, hogy Magyarország barátjának nevezte az elhunytat.

Magyarországot a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, volt honvédelmi miniszter és Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete képviselte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér