szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közmédia székházában maradt ellenzéki politikusok 24 óra után önként távoztak, péntekre ígérnek újabb akciót.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Most érkezett

A szónoklatok véget értek

A beszéd lezárásából úgy tűnt, hamar vége lesz a mai tüntetésnek. De tudósítónk azt mondja: a tömeg nem mozdul. Orbán-ellenes jelszavakat skandálnak, Bayer Zsoltot szidják.
 • Botrányosan indult a reggel: az MTVA székházban éjszakázó 13 képviselő hajnalban ismét megpróbálta beolvasni a követeléseiket, de nem értek célt, a fegyveres biztonságiak szó szerint kidobták az épületből Hadházy Ákost - aki a földre került - és Szél Bernadettet is. Hadházyt azt megelőzően egy lépcső rácsáról szedték le, így próbált ugyanis feljutni az emeletre.
 • Ügyvédek és jogvédők szerint jogellenes volt a biztonsági őrök fellépése, Hadházy Ákos és Szél Bernadett feljelentést tett a rendőrségen hivatalos személy elleni erőszak miatt.
 • Több országgyűlési képviselő érkezett reggel illetve délelőtt, ők az MTVA kerítésén átmászva jutottak be az épületbe, a biztonságiak nem léptek semmit.
 • Délben ülésezett a házbizottság, a botrányos szerdai ülés miatt még nem büntetett Kövér László házelnök, az ellenzék viszont parlamenti vizsgálóbizottságot követel az MTVA-nál történtek miatt
 • Több országgyűlési képviselő késő estig bent maradt a közmédia épületében, várakoztak, akcióztak, néha egészen szürreális jelenetek voltak. Többször élőben közvetítették a történteket. Varju László összetűzésbe került a biztonságiakkal, kórházba szállították, zúzódásos sérülései keletkeztek, Vadai Ágnes zokogott.
 • Az MTVA előtt hatkor indult a tüntetés. Az egyik szónok, a szakszervezeti vezető Székely Tamás azt mondta, ha Áder aláírja a "rabszolgatörvényt", országos sztrájk jön. A törvény egyébként az államfő előtt van, hétfőn küldte át neki Kövér László.
 • 8 körül a parlamenti képviselők kimentek a tünetőkhöz - felmerült ugyanis, hogy a rendőrök éjjel amúgy is kivezették volna őket -, Korózs Lajos ellenzéki kerekasztalt követelt az ellenzéki pártok vezetőitől, minden ellenzéki párt képviselője az összefogásról beszélt. Szerintük ezzel lehet megtörni Orbán rendszerét.
 • Ez a tüntetés visszafogottabb volt, mint a vasárnapi, a tüntetők nem tűztek össze a rendőrökkel. 10 előtt nem sokkal már a Kutyapárt szórakoztatta a tüntetőket, a Szuper Mészáros játékot vetítették ki az MTVA székház falára.
 • A tüntetők egy része a Momentum vezetésével több kormánypárti szerkesztőséghez vonult, először a HírTv-hez, a Riposthoz, a Figyelőhöz, majd a Mediaworks szerkesztőségét vették célba.
 • Fekete-Győr András Momentum elnöke azt mondta, aki MTVA-s stábot lát, menjen oda és olvassa be az ötpontos követelést, amelyet a képviselők is szerettek volna adásba mondani. Péntekre hirdettek újabb megmozdulást, a vidéki Fidesz-médiát is célba veszik.
 • Kövesse az MTVA előtti tüntetést a hvg.hu élő online közvetítésével:

   

  Percről percre
  Sorrend megfordítása

  1 2 3 4 5 6 7
  19

  Ide tettek kellenek!

  A jobbikos Varga-Damm Andrea azt mondja, nem hátrálnak. Nem elég a telefont nyomkodni, ide tettek kellenek. Azt ígéri, ők nem hátrálnak.

  Harangozó Tamás szocialista politikus egy mondattal áll ki: ez nem az ellenállás vége, ez az ellenállás kezdete. Hajrá demokraták!

  Szabó Szabolcs konklúziója: "Orbán és a rendszere is geci."

  Molnár Zsolt arról beszél, Tarlósnak mennie kell, egy kihívóra van szükség ellene.

  Gréczy Zsolt a DK "büszke" országgyűlési képviselőjeként mutatkozik be és arról beszél, az ellenállás ott ér véget, mikor ezek "eltakarodnak." A vita már nem arról szól, mi van a rabszolgatörvénnyel, Orbánnak mennie kell. Az új jelszó: ellenállás - mondja Gréczy.

  A tömeg ellenzéki kerekasztalt követel skandálva.

  Tordai is köszön mindent

  számíthattok ránk. Nem csak az utcákon, a munkahelyeken, útlezáráson lesznek ott, mindenhol, ahol fáj a rezsimnek.

  A jobbikos Jakab Péter "őfelségét" hiányolja, a "kétharmados nagyvezért." Elégtételt venni jöttek ide. Arról beszél, fegyveres őröket küldenek rájuk, a rendőröket pedig nem engedik be.

  Gyertek ki - skandálja a tömeg a közmédiának.

  Bősz Anett következik, aki arról beszél, azért éjszakáztak a házban, hogy a jogaikat érvényesíthessék.

  ©

  Korózs ellenzéki kerekasztalt követelt, Bangóné szerint most összefogtak

  Korózs Lajos parlamenti forradalmárként aposztrofálja magát a színpadon, ő is a köztévéből jött ki. Azt mondja, volt értelme beülni a házba, a szerdai akció miatt. A tiltakozásnak nem lesz vége, folytatják. Ellenzéki kerekasztal létrehozását követeli, az ellenzéki pártok elnökeit szólította fel erre.

  A tüntetést folytatják, míg "el nem takarodnak innen."

  Oláh Lajos DK-s politikus arról beszél, azt szeretné, ha a mostani gyerekek jól élnének itt, de ehhez el kell zavarni a kormányt.

  Bangóné azzal kezd, ő ma már szerepelt az MTVA Híradójában. A színpadon sok jó ember van együtt, MSZP-sek, Jobbikosok, DK-sok,P-sek.. mi most itt összefogtunk! És folytatjuk.

  Színpadon a székházból kijött politikusok

  Kunhalmi kezd, köszöni a tüntetők kitartását. Hősök vagytok és igazi ellenállók, mert nem hagyjátok, hogy megalázzanak titeket - mondja. A rabszolgatörvényről és az az elleni tiltakozásról többen tudnak, mintha bemondták volna a tévébe.

  ©

  Sneider azt mondja, bíróságon kezdett

  mert a családi életében akarta meggyalázni a kormánypárti média. Azt mondja, le akarják járatni, a hatalomnak nincs tartása. A világtörténelmet mindig néhány tízezren írták, a magyar történelmet most a székház előtti tüntetők írják.

  Tordai Bence kommentelői megosztottak

  Sokan vannak, akik szerint ez hiba, ezt nem lenne szabad elkövetni.

  Mindenki felvette a kabátják, és elindult kifelé a házból

  Ebben senki sem gátolja őket.
  ©

  Igenis ki fogjuk követelni, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez

  Mondja Márki-Zay. Kéri ezért, hogy mindenki írja alá. Még a fideszesek kétharmada is egyetért ezzel, teszi hozzá. És lesz elszámoltatás, ígéri.

  Breaking: önként kimennek a képviselők a közmédia székházából

  Tordai Bence hosszasan értekeztek arról, maradjanak-e a székházban vagy sem. Végül úgy döntöttek: önként kimennek a tüntetőkhöz, mert szerintük így többet tudnak tenni "az ellenállásért".
  1 2 3 4 5 6 7
  19

  VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

  A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

  Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

  Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!