szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közmédia székházában maradt ellenzéki politikusok 24 óra után önként távoztak, péntekre ígérnek újabb akciót.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Most érkezett

Márki-Zay büszke a tüntetőkre

mert megmutatják, hogy Magyarország nem Orbán Viktor gyarmata. Addig küzdünk, míg a rendszer meg nem bukik. Arra bíztat, "védjük meg egymást."

©
 • Botrányosan indult a reggel: az MTVA székházban éjszakázó 13 képviselő hajnalban ismét megpróbálta beolvasni a követeléseiket, de nem értek célt, a fegyveres biztonságiak szó szerint kidobták az épületből Hadházy Ákost - aki a földre került - és Szél Bernadettet is. Hadházyt azt megelőzően egy lépcső rácsáról szedték le, így próbált ugyanis feljutni az emeletre.
 • Ügyvédek és jogvédők szerint jogellenes volt a biztonsági őrök fellépése, Hadházy Ákos és Szél Bernadett feljelentést tett a rendőrségen hivatalos személy elleni erőszak miatt.
 • Több országgyűlési képviselő érkezett reggel illetve délelőtt, ők az MTVA kerítésén átmászva jutottak be az épületbe, a biztonságiak nem léptek semmit.
 • Délben ülésezett a házbizottság, a botrányos szerdai ülés miatt még nem büntetett Kövér László házelnök, az ellenzék viszont parlamenti vizsgálóbizottságot követel az MTVA-nál történtek miatt
 • Több országgyűlési képviselő késő estig bent maradt a közmédia épületében, várakoztak, akcióztak, néha egészen szürreális jelenetek voltak. Többször élőben közvetítették a történteket. Varju László összetűzésbe került a biztonságiakkal, kórházba szállították, zúzódásos sérülései keletkeztek, Vadai Ágnes zokogott.
 • Az MTVA előtt hatkor indult a tüntetés. Az egyik szónok, a szakszervezeti vezető Székely Tamás azt mondta, ha Áder aláírja a "rabszolgatörvényt", országos sztrájk jön. A törvény egyébként az államfő előtt van, hétfőn küldte át neki Kövér László.
 • 8 körül a parlamenti képviselők kimentek a tünetőkhöz - felmerült ugyanis, hogy a rendőrök éjjel amúgy is kivezették volna őket -, Korózs Lajos ellenzéki kerekasztalt követelt az ellenzéki pártok vezetőitől, minden ellenzéki párt képviselője az összefogásról beszélt. Szerintük ezzel lehet megtörni Orbán rendszerét.
 • Ez a tüntetés visszafogottabb volt, mint a vasárnapi, a tüntetők nem tűztek össze a rendőrökkel. 10 előtt nem sokkal már a Kutyapárt szórakoztatta a tüntetőket, a Szuper Mészáros játékot vetítették ki az MTVA székház falára.
 • A tüntetők egy része a Momentum vezetésével több kormánypárti szerkesztőséghez vonult, először a HírTv-hez, a Riposthoz, a Figyelőhöz, majd a Mediaworks szerkesztőségét vették célba.
 • Fekete-Győr András Momentum elnöke azt mondta, aki MTVA-s stábot lát, menjen oda és olvassa be az ötpontos követelést, amelyet a képviselők is szerettek volna adásba mondani. Péntekre hirdettek újabb megmozdulást, a vidéki Fidesz-médiát is célba veszik.
 • Kövesse az MTVA előtti tüntetést a hvg.hu élő online közvetítésével:

   

  Percről percre
  Sorrend megfordítása

  1 2 3 4 5 6 7
  19

  A románok is beelőztek

  A Fidesz másik hazugsága, hogy ő hozta el a jólétet. Az Eurostat hivatalos statisztikái szerint viszont Európa második legszegényebb országa lettünk, Románia is beelőzött minket.

  A túlóra is a munkaerőhiány miatt volt szükséges, mert olyan alacsonyak a bérek, hogy külföldre mennek dolgozni az emberek. A rendszerszintű csalás miatt az EU késlekedve folyósítja az uniós forrásokat. A növekedés is amiatt van. Ha nem jönnek majd az EU-s pénzek, a szegénység tovább nő. Magyarország egyetlen esélye a jövőben, ha tisztességes és becsületes kormánya lesz, amely nem Orosz és törökország felé vezeti az országot, hanem a nyugati szövetségesek felé. Nem eláruljuk, hanem segítjük a nyugati demokráciákat - mondja Márki-Zay, mire a tömeg éljenzik.

  Minden nap tapasztaljuk, hogy nincs demokrácia, sajtószabadság. Milyen jogállam az, amelynek alkotmányát és választási rendszerét egy párt írja? Milyen jogállam az, ahol még a dezinformáció sem elég, hanem választási csalás is kell a győzelemhez? A választási rendszer is visszaélés, a levélszavazások, a nyugaton dolgozók akadályozása, az ukrán szavazók szállítása mutatja, hogy Orbánnak szüksége volt csalásra.

  ©

  Amnesty: Példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

  A szervezet magyarországi igazgatója, Vig Dávid szerint az incidenst alaposan ki kell vizsgálni, a felelősöket pedig bíróság elé kell állítani. Szél Bernadett és Hadházy Ákos képviselőket hétfő reggel dobták ki a közmédia épületéből.

  A Fideszt támogatta és hozta létre Soros

  Hazudtak a migránsokról, vidéken milliók rettegnek tőlük. Ha Bayer Zsolt Békemenetet szervez, el kell mondani az oda buszoztatott embereknek, ki telepítette be a migránsokat - fordul a tüntetőkhöz. El kell mondani mindenhol, hogy a Fidesz telepítette be a migránsokat, illegális bevándorlókat és bűnözőket hozott Magyarországra. Nem Soros hozta a migránsokat, Soros támogatta és hozta létre a Fideszt. A Fidesznek nincs más ideológiája, csak a lopás - folytatja Márki-Zay.

  Szégyen számunkra ez a kormány, körözött bűnözőket hozott ide a kormány. "Kormányzati autókban csempész be bűnözőt, mintha itt nem lenne elég. Még importálunk is?"

  Le kell leplezni a gyűlöletpropagandát.

  Márki-Zay: a hazugsággyár fenntartja a rendszert

  Azok az ellenség, akik az ellopott vagyont meg akarják tartani - mondja Márki-Zay. Nem véletlen, hogy épp itt vannak, a hazugsággyárak azok, amik fenntartják a rendszert. A hatalom erkölcsileg megbukott. A hazugságokkal etetett vidéki munkások tartják fenn a hatalmat, az igazságot ezekhez az emberekhez ti tudjátok elvinni - mondja a tüntetőknek, mire ők azt skandálják, ébresztő.

  Márki-Zay beszédét Facebook oldalunkon élőzzük.

  ©

  Márki-Zay is beszél

  Több polgármestert is hozott magával, most Lengyel Róbert siófoki polgármester beszél, aki azt mondja, sokan a hangukat akarják hallatni, és azt kiabálni, hogy elegük van, majd sorolja, miből van elegük. Leginkább abból, hogy a kormány kiszállítja az embereket a multiknak, mint a grillcsirkét. A NER-ben dolgozó ellenzéki polgármesterek nevében is szól. "Higgyünk abban, hogy lehet változtatni erőszak nélkül is." A milliók hangja  elég lehet, hogy a hatalom észhez térjen. "Nem válhatunk huligánokká", nem dobálna rendőrt, törne szántót vagy nem gyújtogatna. Nem a rendőrök tehetnek arról, ami van, folytatja.

  Nincs rendes hangosítás, így ezt legegyszerűbb Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgámester Facebook oldalán nézni.

  ©

  Tordai Bence szerint minél több képviselőnek be kellene mennie az MTVA-székházba

  Ezzel ugyanis nehezítenék a bent lévők eltávolítására készülő rendőrök dolgát.

  Az MSZP-s Molnár Zsolt is bejutott az MTVA-székházba

  Lelkesen magyarázza, hogy mennyire lobogtatta az igazolványát, míg végül beengedték.

  Miskolc is csatlakozott, félpályás sávelzárással tiltakoztak

  A borsodi megyeszékhelyen forgalomlassítással álltak ki a túlóratörvény ellen.

  ©
  1 2 3 4 5 6 7
  19

  VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

  A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

  Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

  Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!