szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közmédia székházában maradt ellenzéki politikusok 24 óra után önként távoztak, péntekre ígérnek újabb akciót.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Most érkezett

 • Botrányosan indult a reggel: az MTVA székházban éjszakázó 13 képviselő hajnalban ismét megpróbálta beolvasni a követeléseiket, de nem értek célt, a fegyveres biztonságiak szó szerint kidobták az épületből Hadházy Ákost - aki a földre került - és Szél Bernadettet is. Hadházyt azt megelőzően egy lépcső rácsáról szedték le, így próbált ugyanis feljutni az emeletre.
 • Ügyvédek és jogvédők szerint jogellenes volt a biztonsági őrök fellépése, Hadházy Ákos és Szél Bernadett feljelentést tett a rendőrségen hivatalos személy elleni erőszak miatt.
 • Több országgyűlési képviselő érkezett reggel illetve délelőtt, ők az MTVA kerítésén átmászva jutottak be az épületbe, a biztonságiak nem léptek semmit.
 • Délben ülésezett a házbizottság, a botrányos szerdai ülés miatt még nem büntetett Kövér László házelnök, az ellenzék viszont parlamenti vizsgálóbizottságot követel az MTVA-nál történtek miatt
 • Több országgyűlési képviselő késő estig bent maradt a közmédia épületében, várakoztak, akcióztak, néha egészen szürreális jelenetek voltak. Többször élőben közvetítették a történteket. Varju László összetűzésbe került a biztonságiakkal, kórházba szállították, zúzódásos sérülései keletkeztek, Vadai Ágnes zokogott.
 • Az MTVA előtt hatkor indult a tüntetés. Az egyik szónok, a szakszervezeti vezető Székely Tamás azt mondta, ha Áder aláírja a "rabszolgatörvényt", országos sztrájk jön. A törvény egyébként az államfő előtt van, hétfőn küldte át neki Kövér László.
 • 8 körül a parlamenti képviselők kimentek a tünetőkhöz - felmerült ugyanis, hogy a rendőrök éjjel amúgy is kivezették volna őket -, Korózs Lajos ellenzéki kerekasztalt követelt az ellenzéki pártok vezetőitől, minden ellenzéki párt képviselője az összefogásról beszélt. Szerintük ezzel lehet megtörni Orbán rendszerét.
 • Ez a tüntetés visszafogottabb volt, mint a vasárnapi, a tüntetők nem tűztek össze a rendőrökkel. 10 előtt nem sokkal már a Kutyapárt szórakoztatta a tüntetőket, a Szuper Mészáros játékot vetítették ki az MTVA székház falára.
 • A tüntetők egy része a Momentum vezetésével több kormánypárti szerkesztőséghez vonult, először a HírTv-hez, a Riposthoz, a Figyelőhöz, majd a Mediaworks szerkesztőségét vették célba.
 • Fekete-Győr András Momentum elnöke azt mondta, aki MTVA-s stábot lát, menjen oda és olvassa be az ötpontos követelést, amelyet a képviselők is szerettek volna adásba mondani. Péntekre hirdettek újabb megmozdulást, a vidéki Fidesz-médiát is célba veszik.
 • Kövesse az MTVA előtti tüntetést a hvg.hu élő online közvetítésével:

   

  Percről percre
  Sorrend megfordítása

  1
  5 6 7 8 9
  19

  A tüntetésnek hivatalosan vége, de nem mennek sehova

  de a tömeg azt skandálja, nem mennek haza, majd azt, hogy elegük van, majd rákezdtek a mocskos fideszezésre.

  ©
  Nagyon sok a rendőr, nem szeretnék, ha gond lenne - mondják a színpadról. Nem akarják azt sem, hogy az emberek tüdőgyulladást kapjanak.

  Most a Szózatot éneklik

  Hamarosan vége a tüntetés hivatalos részének. A tömeg skandálásba kezdett.

  Hadházy szerint minden vidéken dől el

  Hadházy szerint a tüntetésekkel az a baj, hogy véget érnek. Fontos, hogy minden eredményt el lehet érni, ha kitartóak vagyunk. Hadházy is arra biztat, pénteken mindeki keresse fel a vidéki "szennymédiát."

  ©

  Lehet, hogy a benti képviselők maguktól kimennek

  Kunhalmi Ágnes szerint a rendőrök mindenképpen kiteszik majd őket valamikor. Viszont lehet, hogy csak későbn, amikor a tömeg már elment. Így felvetődött, hogy kimennek ők a tüntetőkhöz, amíg ott vannak még.

  Pitz Dániel LMP-s politikus a színpadon

  A fiatalokat is érdekli a politika, ezt mutatják az elmúlt napok - mondja az LMP ifjúsági tagozatának elnöke, aki arról beszél, mit tett a kormány a fiatalok ellen.

  Egyre több a rendőr

  Már öt sorban sorakoznak fel a székház előtt

  ©

  Sztrájk lesz, ha Áder aláírja a törvényt

  A szakszervezetek is itt vannak, Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökét, Székely Tamást szólítanak a színpadra. Megkezdték, amit az Alkotmány utcában ígért. Ha Áder aláírja a törvényt, elkezdik a sztrájkot szervezni.

  Bajszos szar - kiabálja a tömeg. Székely azt mondta, nem csak a pártoknak kell összefogni, általános sztrájkot csak összefogással lehet csinálni. "Fogjunk össze, legyen sztrájk." A szakszervezetek abban érdekeltek, hogy a pártokkal a törvényt, amit Áder aláír, meg kell semmisíteni. Egyeztetést kell kezdeni erről.

  Székely Tamás
  ©
  1
  5 6 7 8 9
  19

  VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

  A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

  Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

  Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!