szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén lesz 30 éve, hogy leomlott a berlini fal, ezzel pedig nemcsak Németország, hanem Európa is újraegyesült. Három évtizeddel később azonban ismét fal épül a kontinensen – ideológiai értelemben mindenképp. Ez a hvg.hu heti politikai elemzése.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

2019-re a szociáldemokrácia és a liberalizmus úgy omlott össze Európában, mint harminc évvel ezelőtt a berlini fal. (…) A kontinenst és annak demokratikus értékeit egy keleten – elsősorban Magyarországon és Lengyelországban – egyre szorosabbra és szorosabbra húzott öv fojtja meg.

Ezzel a felütéssel indította Új falak az Európai Parlamentben című cikkét 2018 végén az El País egyik legjobb külföldi tudósítója és kolumnistája, María Antonia Sánchez-Vallejo. Kiábrándult európaiakról, köztük magyarokról ír, akik az erős vezetők ölébe menekültek, a megoldást pedig nem az egységes Európában, hanem az egyedül harcoló nemzetállamokban látják. Az idei évre tekintve sem vázol optimista forgatókönyvet Sánchez-Vallejo. Véleménye szerint májusban, az EP-választások után, ha nem vigyázunk, akkor

az antiszemitizmus átlépheti a küszöböt.

Az EP-választásokat a legtöbb európai államban eddig politikusok és választók egyaránt lesajnált kézlegyintéssel próbálták elintézni, de idén mindenki érzi, tétje van a dolognak.

Falépítők kontra hídverők. Populisták kontra demokraták.

Nem véletlen, hogy Jan-Werner Müller, a Princeton Egyetem politológiaprofesszora nemrég azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, nincsenek jó populisták, mind veszélyesek a demokráciákra.

Azt szombat délután a Parlament elé felállított színpadon láthattuk, hogy a magyar ellenzék szerint mekkora tétje van az EP-választásnak, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke már akkorra egy zászló alá terelne mindenkit a DK-tól a Jobbikig, egy az egy ellen – foglalta össze. Ez a bejelentés egyenes következménye annak, hogy az utcán már akkora az ellenzéki egység, hogy már mindenki egymás ellen (is) taktikázik. Azt ugyanis minden párt felfogta, hogy az utcára vonulók az összefogást várják el tőlük, de ők azért politikusok, hogy a saját politikai közösségüknek szerezzenek előnyt.

Ugyanakkor a közös ellenzéki EP-listának se értelme, se realitása, ráadásul a várható siker sem nagyobb, mintha külön indulnának. A képek szintjén tömbösödni vágyó ellenzékkel szemben ott az orbáni tömb, a populista kormányfő már idejekorán tétet adott a májusi EP-választásnak, ahogy fogalmazott, a mostaniaknak lejár az ideje, a jelen Európai Bizottság napjai szerinte meg vannak számlálva, csak azt a módszert kell megtalálni, "hogyan lavírozzunk, evickéljünk" el májusig. Tavalyi, tusnádfürdői beszédében is kijelentette Orbán, hogy a 1968-as generáció helyett az 1990-es antikommunista, keresztény, nemzeti elkötelezettségű generációnak érkezett el az ideje.

A három évtizeddel ezelőtt történtekről is megemlékezett tavaly nyáron a kormányfő:

Harminc éve még azt gondoltuk, hogy Európa a jövőnk, most azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője.

Ezt foglalta úgy össze Sánchez-Vallejo, hogy falomlás után falépítés, megspékelve a Soros-ellenes, antiszemita kampányokkal.

Ugyanakkor Orbán nincs egyedül, az utóbbi húsz évben az európai populisták több mint háromszorosára növelték a támogatottságukat. 1998-ban ezek a pártok az összes szavazat hét százalékát kapták, tavaly pedig 26 százalékon álltak, és már 11 országban, köztük Magyarországon is kormányzati szerepet játszanak.

Ezzel kapcsolatban nemrég azt írtuk, hogy nem csak a májusi európai parlamenti választásokon várható a populisták további előretörése, hanem az általában jóval nagyobb választói érdeklődést kiváltó nemzeti erőpróbákon is. Ez pedig azt jelenti, hogy idén is folytatódik a hagyományos pártok visszaszorulása, s nacionalisták és a populisták – jobb, illetve baloldaliak – visszavonhatatlanul a politikai mainstream részévé válnak. Ahol pedig nem jutnak a hatalom közelébe, ott a populizmus felé kényszerítik a mérsékeltnek számító pártokat, még ha kivételek is akadnak majd.

A populistákról érdemes elolvasni a The Atlantic magazin szerzőpárosának összesítését. Az ilyen kormányok hatalomgyakorlását elemezve arra jutott Yascha Mounk harvardi professzor és Jordan Kyle, a Tony Blair Intézet kutatója, hogy a populista kabinetek súlyosbítják a korrupciót, valamint korlátozzák az egyéni szabadságjogokat és rombolják a demokratikus intézményeket.

Jön tehát 12 dühös hónap, az erőpolitizálás éve lesz 2019, a meglévő konfliktusok megoldására az esély kevés, inkább azok kiélezése várható.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor / Facebook)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

Így erősödik az ukrán nemzettudat

Így erősödik az ukrán nemzettudat