szerző:
hvg.hu

Igyekszik kiszűrni a neki nem tetsző politikai célokért küzdő civileket az állam civileket tánogató szerve, a NEA, mondta el a Miniszterelnökség államtitkára az Echo Tv-ben. Ezzel ki lett mondva, hogy a kormány nem ad közpénzt a vele szembenálló civileknek.

"Igyekszünk kiszűrni minden olyan szervezetet, amelyről úgy gondoljuk, hogy nem végez valós munkát, hanem alapvetően olyan politikai célokat akar megvalósítani, amikkel nem értünk egyet"

ezt a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince mondta el az Echo Tv-ben arról, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), a "kormány civil arca", a civileket támogató szervezete meghirdeti pályázati felhívását nonprofit szervezeteknek.

A NEA az állam civileket támogató szerve, 6 milliárd forint felett rendelkezik, és húszezer pályázatot vár. De megpróbálja kiszűrni az álcivileket, róluk mondta el a korábbi külügyes, bécsi rendkívüli és meghatalmazott nagykövet Szalay-Bobrovniczky a fenti mondatot. A pályázatot egyébként konkrétan a Bethlen Gábor Alap írja majd ki, a NEA döntéshozó tanácsának elnöke pedig Csizmadia László, a CÖF-CÖKA alapító-szóvivője – a pályázatok elbírálásról pedig a Szalay-Bobrovniczky beszélt, ami szintén kérdéseket vet fel.

Az állam tehát deklaráltan nem támogatja azokat a civileket, amelyek neki nem tetsző politikai célokat akarnak megvalósítani – ez pedig nehezen egyeztethető össze az állam ideológiailag semleges hozzáállásával. Igaz, a közpénzekből dotált nem kormányzati szervezeti működés is eléggé fából vaskarika.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Négyes karambol a XIII. kerületben

Négyes karambol a XIII. kerületben

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról