szerző:
hvg.hu

A legtöbben idősek otthonába szeretnének bekerülni, de sokan vannak a fogyatékos személyeket gondozó intézmények listáján is.

Egy év alatt több mint négyezer emberrel lettek többen a szociális várólistán, azaz ennyivel nőtt azoknak a száma, akik valamilyen szociális intézménybe szeretnének bekerülni – írja a 24.hu a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) adatai alapján. Az SZGYF szerint míg 2017 decemberében 30 193 főt regisztráltak, addig a 2018. december 5-i adatok már azt mutatják, hogy összesen 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára.

Az SZGYF listájában csak azokat az idősotthonokat vették figyelembe, amelyek állami fenntartásban vannak, ami torzíthat az adatokon, mivel a Népszava értesülései szerint az állam gőzerővel, de a nyilvánosság kizárásával adja át szociális intézményeit az egyházaknak.

A várólistán szereplők több mint háromnegyede bentlakásos ellátást igényelt, a legtöbben, 25 709-en idősek otthonába szeretnének bekerülni, emellett 2479 személyt regisztráltak az időskorúak gondozóházainak várólistájára, amelyek átmeneti ellátást nyújtanak. A pszichiátriai betegek otthonába való bejutásra 2278-an várakoznak, a fogyatékos személyeket ellátó intézményeknél pedig 1444-en állnak sorba.

Az SZGYF két éve készíti el a regisztrált várakozók számáról szóló havi beszámolót, a dokumentum történetében a tavaly decemberi eredmény a legrosszabb. Ráadásul ezek a számok még ennél is nagyobbak lehetnek, mivel sok intézménynél bevett szokás, hogy ott, ahol nagyon sok a jelentkező, már a várólistára sem regisztrálják a jelentkezőket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az ideális állás nem a fizetés függvénye, persze ha elég magas a fizetés

Az ideális állás nem a fizetés függvénye, persze ha elég magas a fizetés

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit