szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbben idősek otthonába szeretnének bekerülni, de sokan vannak a fogyatékos személyeket gondozó intézmények listáján is.

Egy év alatt több mint négyezer emberrel lettek többen a szociális várólistán, azaz ennyivel nőtt azoknak a száma, akik valamilyen szociális intézménybe szeretnének bekerülni – írja a 24.hu a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) adatai alapján. Az SZGYF szerint míg 2017 decemberében 30 193 főt regisztráltak, addig a 2018. december 5-i adatok már azt mutatják, hogy összesen 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára.

Az SZGYF listájában csak azokat az idősotthonokat vették figyelembe, amelyek állami fenntartásban vannak, ami torzíthat az adatokon, mivel a Népszava értesülései szerint az állam gőzerővel, de a nyilvánosság kizárásával adja át szociális intézményeit az egyházaknak.

A várólistán szereplők több mint háromnegyede bentlakásos ellátást igényelt, a legtöbben, 25 709-en idősek otthonába szeretnének bekerülni, emellett 2479 személyt regisztráltak az időskorúak gondozóházainak várólistájára, amelyek átmeneti ellátást nyújtanak. A pszichiátriai betegek otthonába való bejutásra 2278-an várakoznak, a fogyatékos személyeket ellátó intézményeknél pedig 1444-en állnak sorba.

Az SZGYF két éve készíti el a regisztrált várakozók számáról szóló havi beszámolót, a dokumentum történetében a tavaly decemberi eredmény a legrosszabb. Ráadásul ezek a számok még ennél is nagyobbak lehetnek, mivel sok intézménynél bevett szokás, hogy ott, ahol nagyon sok a jelentkező, már a várólistára sem regisztrálják a jelentkezőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar orvoscsapat Bejrútban: "Akárhová megyünk, halmokban áll az üvegszilánk"

Magyar orvoscsapat Bejrútban: "Akárhová megyünk, halmokban áll az üvegszilánk"

Szünetel a közel 100 ezerbe kerülő PCR-tesztelés Hódmezővásárhelyen

Szünetel a közel 100 ezerbe kerülő PCR-tesztelés Hódmezővásárhelyen

Egyre többen halnak bele az USA-ban abba, hogy kézfertőtlenítőt isznak

Egyre többen halnak bele az USA-ban abba, hogy kézfertőtlenítőt isznak