szerző:
hvg.hu

"Ma Gulyás helyett velem kell beérnetek" – ezt nem a menzára, hanem miniszterére utalva mondta Orbán Viktor. Nincs más téma csütörtökön, csak a kormányfői tájékoztató, amelyen kérdésekre is méltóztatik válaszolni. A sajtótájékoztató végére kiderült, az ilyen és ehhez hasonló eseményekre nincs szükség Orbán Viktorra.

1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

A magyar munkavállalók 6 százaléka dolgozik külföldön

Orbán szerint a régióban ez a legalacsonyabb, az osztrákoknál is rosszabb ez az arány. De abban reménykedik, hogy majd a gazdaság növekedésével közülük sokan is hazatérnek. Addig pedig segítik az országot, részint a hazaküldött pénzzel.

Orbán két törvényt is megsért, amikor nem enged be újságokat a sajtótájékoztatójára

Az Azonnali, a Mérce, a Magyar Hang és a Klubrádió sem mehetett el Orbán Viktor mai, nagyszabású sajtótájékoztatójára, amivel a Média1.hu szerint a kormányfő két törvényt is megsértett.

A lap azt írja, a miniszterelnök nem részesíthet előnyben vagy hátrányban egyetlen szerkesztőséget sem, hogy kit enged be, és kit nem, ezzel az egyenlő bánásmódról szóló törvényt is megsérti.

©

Az érintett lapok ebben az esetben pert indíthatnának Orbán ellen, azonban egy ilyen per hosszadalmas, így nincs sok értelme belevágni.

Még vendégmunkást sem akar fogadni Magyarország

A Bloomberg a gazdasági fejlődés esetleges visszaeséséről kérdezi Orbánt. "Könnyű lenne a nemzetközi gazdaság hullámveréseire hivatkozni" – kezdi a kormányfő, de ezzel nem takarózik soha. Szerinte tavaly sikerült olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel a 3,9 százalékos növekedési pályáról az országot át lehetett állítani, és a végén hozni a 4,6-ot. A munkaerőhiány kapcsán azt mondja, hogy ezt nem ebből a perspektívából nézi.

Szeretnénk megverni a cseheket

– mondja a legalacsonyabb unión belüli munkanélküliség elérésének céljáról (ez azonban nehéz lesz szerinte, mert a cseh kormányfő egy gazdasági zseni). Orbán olyan gazdaságot akar elérni, amely a teljes foglalkoztatottságból indul ki. Vagyis 4,5-5 millió munkahelyre terveznek. Szerinte illúzió, hogy egyre több munkavállalóval lehetne növelni a gazdaságot. Hiszen az ország lakossága véges, és sem migrációt, sem vendégmunkát nem akar.

Ez a helyzet kikényszeríti az egyik oldalról a magasabb béreket, a másik oldalról a magasabb képzettséget.

A közös EP-listával az ellenzék saját sírját ássa

– ezt feleli Orbán az Origo kérdésére, amely az ellenzéki összefogás lehetőségét és következményeit firtatja. Az a kormányfő szerint természetes, ha a migrációpárti Judith Sargentini együtt tüntet a magyar migrációpárti pártokkal Brüsszelben.
©

"Matolcsy sorsa kapcsán nem várható meglepetés"

A Reuters azt szerette volna tudni, hogy Matolcsy György marad-e az MNB élén. Nem lesz meglepetés – mondta Orbán. A Budapest Bank eladására a kormány ígéretet tett, így azt tartani fogja – feleli az újabb kérdésre. Paks kapcsán pedig azt mondja:

az oroszok kulcsra kész erőművet adnak majd át, így a műszaki kérdések is hozzájuk tartoznak. Csúszás már van, de remélik, minél rövidebben lehet tartani.

Az MTVA kérdezhet először, megizzasztja Orbánt

Egyáltalán nem biztos benne Orbán, hogy neki válaszolni kell az MTVA felvetésére. Guy Verhofstadtot idézte ugyanis a királyi tévé, aki szerint Orbán se nem demokrata, se nem keresztény. Nagy nehezen a kormányfő annyit válaszolt:

oda jutottunk, hogy a liberálisok a szabadság legnagyobb ellenségei.

Orbán elrontotta: a bevádorláspártiak győzelmét kívánja

De ez csak elszólás. Senki sem hitte el.

Orbán: Minden liberális demokrata bevándorláspárti

Orbán Viktor hosszasan elemzi a migrációs politika aktuális kérdéseit. Brazíliától a brexit előtt álló Nagy-Britannián át Kelet-Európáig mindenütt a migráció döntő hatását látja, és láttatja. Új elem, hogy Európát is elhagyva már globális küzdelemmé emeli saját politikai harcát.

A kormány Trócsányi Lászlót jelöli az Európai Bizottságba

A pártcsaládok listavezetői (a néppárt esetében Manfred Weber) egyben az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölt politikusok is. Ezzel próbálja az unió növelni a demokratikus legitimációt. Orbán ezt az elvet követve úgy döntött, a Fidesz listavezetője egyben a kormány jelöltje is az Európai Bizottságba. Vagyis Trócsányi László a tervek szerint nem marad a strasbourgi parlamentben, hanem az uniós végrehajtó hatalomba igazolna utána.

Orbán célja: legsikeresebb párt, migrációellenes többség

Orbán Viktor elmondja, milyen céllal vág neki az EP-választásnak:

  • legyen az EP-ben többsége a migrációt ellenző pártoknak,
  • legyen utána a bizottságban többsége a migrációt ellenző biztosoknak,
  • legyen a Fidesz a legsikeresebb párt – legalább a néppárton belül.

Azt mondja, hogy az ENSZ "migránspaktumát" kilenc EU-állam utasította vissza, és ez szerinte már önmagában is nagy előrelépés.

1 2 3 4 5 6 7

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsony vezet Tarlós előtt

Karácsony vezet Tarlós előtt

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt nyert

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt nyert

Új tarifákat vezetett be a Telenor, itt találja, melyikben mi van

Új tarifákat vezetett be a Telenor, itt találja, melyikben mi van

Kaczynski marad: a gyerekpótlék fontosabb, mint a jogállam

Kaczynski marad: a gyerekpótlék fontosabb, mint a jogállam

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből