Orbán: Figyelek a mostani tüntetőkre
percről percre

Orbán: Figyelek a mostani tüntetőkre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

"Ma Gulyás helyett velem kell beérnetek" – ezt nem a menzára, hanem miniszterére utalva mondta Orbán Viktor. Nincs más téma csütörtökön, csak a kormányfői tájékoztató, amelyen kérdésekre is méltóztatik válaszolni. A sajtótájékoztató végére kiderült, az ilyen és ehhez hasonló eseményekre nincs szükség Orbán Viktorra.

1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Gyorsértékelés: Ehhez nem kell a miniszterelnök

Orbán Viktor meglepetésre maga vállalta el 127. kormányinfón a válaszadó szerepét. Az esemény előtt ezért fokozott volt a várakozás. Ehhez képest Orbán szinte szolgaian tartotta magát a Lázár János által kialakított koreográfiához. Először röviden tájékoztatott néhány mellékes kormánydöntésről, majd migránsozott kicsit. Ezt követően szinte mindenkinek válaszolt, néha második kérdést is engedve.

  • Meglepő bejelentések száma: nulla
  • "Üzleti ügyekkel nem foglalkozom": legalább tizenhat alkalommal
  • Migrációs kiselőadás: öt-hat hosszabb, és számtalan rövid

Ezt a feladatot Lázár nagy élvezettel, Gulyás enyhe undorral bármikor elvégzi. Ezzel az élő közvetítésünket lezárjuk.

Véget ér a miniszterelnöki tájékoztató

Az év első sajtótájékoztatóján upgrade-elték a válaszoló duót: Gulyás Gergely helyett Orbán Viktor válaszolt, Hollik István helyett Kovács Zoltán mixelte a kérdéseket. Bő két óráig tartott.

Breuer Péter még bekiabál két időn túli kérdést

amit Orbán Viktor meg is válaszol, de a mi figyelmünket már meghaladja. Ezt követően véget ért a sajtótájékoztató.

Csörte az AP-vel: Orbán szerint a liberális fölény megszűnésének korát éljük

Az AP előbb a CEU-ról kérdezi Orbánt, amire a kormányfő azt mondja: a Soros-egyetem marad Budapesten, ő ismeri Soros Györgyöt, ő még sokáig velünk marad. Az amerikai hírügynökség tudósítója megjegyzi:

a CEU úgy marad, ahogy az az ember, akit kilakoltatnak, de a lakcímkártyáját megtarthatja.

Ezt követően felveti, hogy Orbán talán azért nem veszi észre a jobboldali médiatúlsúlyt, mert a magyar kormánylapok mind ugyanazt írják, mindenütt ugyanaz az Orbán-interjú van bennük. Innen nézve a sokféle kritikus sajtó valóban többnek hathat. Erre Orbán az AP-t a zsugorodó, de még a világot uraló liberális többséghez sorolja. Azt mondja, annak az idejét éljük, amikor

a liberális kultúrális, filozófiai, politikai fölény épp úgy megszűnőben van, mint a médiában, és ezt a harcot viselje mindenki méltósággal.

Kormányátalakítás? "Nix ugri-bugri"

A kormány stabilitásáról értekezik Orbán, és saját magának kitűnő bizonyítványt oszt ezen a téren.

A miniszterelnök szuverén, a közérdeket követi

– mondja Orbán a 24.hu kérdésére, nem kompromitálja-e az, ha gazdag üzletemberek luxusgépein utaz. Az sem kínos szerinte, hogy Simonka György továbbra is a Fidesz-frakció tagja. Amíg valakit el nem ítélnek, addig ártatlannak számít – teszi hozzá.

Helmut Kohlt idézve szúr oda Merkelnek Orbán

Azt meséli Orbán a Die Welt kérdésére, hogy Helmut Kohl neki azt mondta, a pártelnöki és a kancellári tisztséget egyben kell tartani. A Fidesz korábban erről az útról letért, és rosszul tette. Most Németországban alakult ki egy ilyen helyzet, hiszen Angela Merkel kancellári posztját megőrizve lemondott a CDU vezetéséről. Orbán figyeli a fejleményeket. Azt mondja még, hogy a legnagyobb német kormánypárttal a Fidesz szorosan együttműködik, de sokat lehet rajta javítani, ha végre a CDU is elismeri, hogy a magyarok nem akarnak bevándorlóországgá válni. Németország felől nyomás van a magyar kormányra, hogy feladja ezen elvét.

Ki evett már Orbán pudingjából?

A BBC emlékezteti, hogy a túlóratörvény kapcsán Orbán azt mondta: a puding próbája az evés. A tudósító szerint az emberek megkóstolták, és sokak szerint keserű az íze, nem kéne-e akkor levenni az étlapról? Orbán azt feleli: szerinte meg még senki sem kóstolta.
©

A TV2 azt szeretné, ha Orbán az ellenzéket és külön a Jobbikot szidná

Egy nemzetközi kampány részesei vagyunk, izgalmi szakasz ez – mondja Orbán. Az ellenfélnek is vannak követelései, nekik is lesznek. A kormányfő szerint egyébként nem belpolitikai döntések sora lesz tagállamról tagállamra az EP-választás, hanem a teljes kontinenst érintő, migrációs kérdésé.

Orbán attól óvja a baloldalt, hogy pillanatnyi érdekből szélsőjobboldali, antiszemita erőkkel szövetkezzen.

1 2 3 4 5 6 7
Hozzászólások