szerző:
Tóth Richárd

Fekete-Győr András az egyik decemberi tüntetésen emelt a magasba, majd dobott el egy füstgránátot. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt nyomoz az ügyben. A politikus szerint Orbánt terheli a felelősség.

A napokban keresztülszaladt a kormánypárti sajtóban a hír, hogy már a Központi Nyomozó Főügyészségen van a feljelentés Fekete-Győr András füstbombázása miatt, miután a Momentum elnöke a december 13-i, Kossuth téri tüntetésen feltartott, majd eldobott egy füstgránátot. A feljelentést a kormányhű lapok szerint egy feljelentéseiről ismert magánszemély tette a BRFK-nál, ők továbbították azt az ügyészségnek.

A hvg.hu levelet írt a Központi Nyomozó Főügyészségnek, azt kérdeztük, döntött-e már a vádhatóság a nyomozás megindításáról vagy a feljelentés elutasításáról. A főügyészség válaszából kiderült, a feljelentést a magánszemély mellett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda is megtette, ezek alapján a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya

hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt már december 18-án nyomozást rendelt el.

(A kormánybarát sajtóban a hírek korábban arról szóltak, a KNYF még csak vizsgálja az ügyet, hamarosan dönt arról, megindítja-e a nyomozást vagy elutasítja a feljelentést. De most kiderült, a nyomozást már közel egy hónapja elrendelték.)

A főügyészség válasza után megkerestük Fekete-Győr Andrást, aki azt mondta, hivatalos értesítést még nem kapott, amiben arról tájékoztatták volna, nyomoznak az ügyben. Fekete-Győr hozzátette, az a politikai rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, ami csak az erő nyelvén ért, az

ne lepődjön meg, ha az emberek visszatámadnak. A felelősség azokat terheli, akik a rendőrsorfal mögé bújva belekényszerítik az embereket abba, hogy csak elzavarni lehessen őket. A felelősség tehát Orbán Viktort és kormányát terheli az utcai ellenállás minden pillanatáért.

©

Az esetről azt mondta, a tüntetésen szerinte egy veszélytelen, játékboltban kapható füstképzőt dobott el, miután a rendőrök felszólítás nélkül lőtték a könnygázt fiatalok és idősek arcába.

Természetesen semmilyen olyan eszközt nem használtam, ami sérülést tudna okozni. Teljesen nyilvánvaló, hogy nem akartam senkinek sem ártani, a rendőrökért is tüntettem. Politikai véleményt nyilvánítottam ki, sok ezer emberrel közösen.

Leszögezte, tetteiért vállalja a felelősséget. Azonban üzent a Központi Nyomozó Főügyészségnek is:

A "közmédiában" a képviselőket verő fegyveres biztonsági őrök ellen nem indul eljárás? Miért nem nyomoznak akkor, amikor a papíron hétszázezer forint megtakarítással rendelkező Orbán Viktor hatvanpusztai kastélyban lakik, és milliárdos luxusjachtokkal, illetve magánrepülővel utazik? Mit csinál az uniós pénzeket ellopó Tiborcz István szabadlábon?

Nemrég interjút készítettünk a pártelnökkel, ott a füstbombázásról azt mondta, a füst eszköz, amit a Momentum adott a tüntetőknek, Donáth Anna párttársát pedig azért vitték el a rendőrök az egyik tüntetésről, mert mosolyogva, a rendőrsorfalnak háttal állva feltartott egy lila füstgránátot.

Kiemelt kép: Fekete-Győr András / Facebook

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

A David Schwimmer-hasonmás tolvaj egyáltalán nem hasonlít David Schwimmerre

A David Schwimmer-hasonmás tolvaj egyáltalán nem hasonlít David Schwimmerre

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

Mennyi?! 500 ezer forintnál is többe kerülhet a legdrágább Galaxy S10

Mennyi?! 500 ezer forintnál is többe kerülhet a legdrágább Galaxy S10

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó