Visszaszólt az MTA a minisztériumnak: Nem igaz, hogy megkaptuk a szükséges pénzt

Visszaszólt az MTA a minisztériumnak: Nem igaz, hogy megkaptuk a szükséges pénzt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valóban rendelkeznek 8,6 milliárd forinttal, csakhogy azt már előre lekötötték másra, és a minisztérium jóváhagyása szükséges az átcsoportosításhoz, azt pedig hiába várják.

Nem felel meg a valóságnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi közleményében megjelent állítás, miszerint a Magyar Tudományos Akadémia minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához, írja közleményében az Akadémia.

Az ITM azt írta ugyanis, hogy már több mint 8,6 milliárd forintot biztosított az Akadémia idei feladatainak ellátására. Ez az összeg azonban az MTA kiválósági programjainak fedezete, melyek teljes egészét már más célokra lekötötték, és azok csak akkor csoportosíthatók át, hogyha az ITM nyilatkozattal kötelezettséget vállal arra, hogy a forrásokat visszapótolja, az MTA azonban ezt a nyilatkozatot már szeptember óta kéri és hiába várja az ITM-től, áll az akadémia közleményében.

Az ITM 1400 milliárdos költségvetéséből az akadémiai kutatóhelyek éves dologi kiadása kevesebb mint egy százalék, ezt a törvény szerint meg kellene kapnia az MTA-nak, mégis hiába kérte erre a minisztert számos alkalommal az MTA vezetése.

Hozzászólások