Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Akár a Balaton élővilágának kutatása vagy a vácrátóti arborétum nyitvatartása is ellehetetlenülhet a kormány MTA-t sújtó tervei miatt. Háttérbeszélgetésen ismertette az MTA munkavállalóit képviselő Akadémiai Dolgozók Fóruma, miért látják elfogadhatatlannak, saját céljaival is szembemenőnek a kormány MTA-s kutatóintézeteket érintő új finanszírozási terveit. Amelyek a kutatás nyugati sztenderjeivel is szembemennek. A kormány február végéig mindent lezongorázna.

Egy alulról építkező szakszervezeti hátterű kezdeményezés, az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) tartott hétfőn délután háttérbeszélgetést az MTA-t érintő, a kormányzati átalakítással jelentkező problémákról. A kormány egy ideje azt akarja lenyomni az MTA torkán, hogy a kutatóintézeti hálózat finanszírozása ne az akadémia kezében legyen, hanem a kormány határozza meg azt valamilyen formában. Az MTA ennek ellenáll. A kormány ezután kijelentette, leállítja a kutatóintézetek alapfinanszírozását, projekt alapon finanszírozná a kutatásokat.

Az alapfinanszírozás megszűnése hatalmas probléma az ADF képviselője szerint, aki felsorolást is tartott: el fognak menni az agykutatók, zenetudományi intézmények finanszírozása állt le már most, nem lesz rendes magyar irodalomtudomány, sok kutatás nem oldható meg projektrendszerben, de be kell zárni a vácrátóti arborétumot is.

©

A magyar korona kutatása is le fog állni emiatt, a balatoni élővilág vizsgálatának is lőttek, csakúgy, mint a népművészet, népzene kutatásának, a csillagászatnak, növénynemesítésnek. Több  kutatóintézetben már most, január 1-től minden költést leállítottak. 

Mint elhangozott, a fórum véleménye nem egyezik a kutatóintézeti vezetők hivatalos véleményével, vagy az MTA hivatalos véleményével. A megjelentek mindenféle tudományterületet lefedtek, jelezve, ez a mostani finanszírozási probléma nemcsak egy bölcsész probléma. (A háttérbeszélgetés azért nem sajtótájékoztató, mert nem szerették volna a jelenlévő kutatók, hogy beazonosíthatók, nevesíthetőek legyenek.) Egyre többen csatlakoznak az ADF-hoz az MTA dolgozói közül. Azért fontos az ADF, mert rengeteg munkavállalója van az MTA-nak, az ő hangjukat is hallatni kell, ez egy szakszervezetszerű szervezet. A megszólalásra pedig azért van szükség, mert a kormány kivitelezése felgyorsult, február végére ki akarják alakítani az új kereteket.

Lopakodó átalakítás

Csütörtökön megjelentek a NKFIH pályázati kiírások, és ez új kommunikációs helyzetet jelentett. Eleinte az MTA-val tárgyalt Palkovics innovációs minisztériuma, majd jöttek a kutatóintézeti igazgatók, most pedig a pályázattal a kutatókat célozta meg a kormány. Február 12-én lesz MTA vezetőségi ülése, kevés az idő addig. Ez a pályázat kísérlet, a lopakodó módosítás egy eszköze a fórum szerint. 5000 ember jövőjét érinti a döntés, amelyet most nem kellően átgondolt lépésekkel akarnak meghatározni, ennyi embert képvisel a fórum, amely január 24-én alakult meg egy nyilatkozat elfogadásával. Ebben azt követelik a kormánytól, állítsa vissza a korábbi, rendes, most hatályos törvényes helyzetet, finanszírozást. A pályázat kihirdetése egyébként annak is a kormányzati bevallása, hogy végrehajthatatlan költségvetési törvényt fogadott be 2018-ban, hiszen nem fizeti ki a kormány a törvény szerint járó MTA-forrást.

Mi a cél? A minisztérium akarja irányítani a kutatást - leegyszerűsítve. Ez pedig összeegyeztethetetlen a tudomány függetlenségének a nyugati világban egyetemes elvéhez. A kormánynak joga van bizonyos területeket preferálni, de ezt plusz pályázatok kiírásával érheti el, nem az alapkutatás finanszírozásának einstandolásával. A kutatóintézetek pedig most is jelentős százalékban nemzetközi projektekből nyernek forrást, ez az MTA 2012-es átalakításának, modernizálásának eredménye. 

Az ADF által "Palkovics-modell"-nek hívott pályázati, átalakítási modell, ez a látszatpályázat elfogadhatatlan, mert nem veszi figyelembe a 2012-ben átalakult MTA-struktúra előnyeit, nem szabad, hogy a kutatóintézetek ebben részt vegyenek. Lovász László is kimondta, hogy ragaszkodni kell az MTA egységéhez és a kutatóintézetek független finanszírozásához. "Ha nem tudjuk, hogy holnap lesznek-e dolgozóink, nem tudjuk hogy megpályázni a pályázatokat", mondta Lovász korábban.

Palkovics László és Lovács László
©

A pályázati modellbe vakon kell beadni a pályázatot, nem lehet tudni az elbírálás szempontjait, nem világos a rendszer, és így kéne három-öt évre pályázniuk a kutatóknak 4-5000 karakterben, miközben milliárdokról kéne dönteni – szakmailag értelmetlen, ez egy bohóckodás.

Az egésznek semmi értelme

A Palkovics-tervnek öt alapvető hibája van. Az egyik alapprobléma, hogy nem volt világos a kiindulópont, a végcél, hiányos volt a kommunikáció kezdetektől fogva. Végül megkapott az MTA egy rövidített verziót: arra jutottak a kutatók, hogy ennek nincs szakmai alapja. A Palkovics-terv célja ugyanis az innovációs problémák megoldása, ez az alaptétel. Az alapkutatásoknak viszont csak egy része fordítható le innovációs szintekre. Palkovicsék azt állítják, rossz az innováció helyzete nálunk, ennek oka a KKV-szektor, az oktatás is ludas ebben. Ezeknek viszont semmi köze nincs a kutatóintézeti hálózathoz. A kormányzati vízió az, hogy legyünk az élvonalban az innováció területén is - ezzel a kutatók is egyetértenek. De a kutatóintézeti hálózati átalakulás nem szolgálja ezt a célt, mondja a fórum. Ezt csak törvények módosításával lehetne megtenni, nem ilyen lopakodó-pályázati formában. 

A kormány teljesen át akarja strukturálni az kutatóintézeti hálózatot - "de miért?", kérdi az egyik kutató. Senki nem érti, mi köze ennek az innovációs teljesítmény javításához. " A kormányzat által példaként felhozott külföldi modellekben az a közös, hogy nem hasonlítanak a kialakítandó rendszerhez - hanem a fennállóhoz. Egy országban szüntették meg mostanában a kutatóintézetek normatív finanszírozását: Oroszországban.

Az ADF attól fél, hogy a kutatásokat egy felsőoktatási, minisztériumi és egy állami intézményi környezetbe akarják szétdobálni, ahogy ezt meg is fogalmazza a koncepció. A kormány célja egyrészt az elbocsájtás, a racionalizálás, de ezzel ellehetetleníti a versenyt is, mert nincsenek egymással versengő struktúrák, párhuzamosságok. A törvények által biztosított pénzhez képest az új rendszer minium 25, de akár 40-50 százalékos elvonást is jelenthetnek.

Ami szintén nem ad okot bizakodásra: egy nap alatt kikerült a pályázati szövegből a Századvégre utaló passzus (a kedvezményezettek körében január 31-én ott volt még a kutatást végző alapítványok kitétel, ez egy nap után eltűnt), ez nem utal átgondolt munkára, a végcél pedig a mostani kutatóintézeti, kutatási hálózat megszüntetése.

Teljes kutatási armegeddon jöhet

Az akadémiai kutatóintézetek dolgozóinak átlagéletkora 44 év, ők nem azok az öregurak, akikhez a közvélemény olykor köti az MTA-t. Gazdag szellemi műhelyek, amelyeknek munkája most veszélybe került.

A bázisfinanszírozás azért is fontos, mert sokszor pályázatoknál önrészként funkcionál. Ennek hiányában el fognak esni nemzetközi pályázatoktól. Miért nem vonja akkor meg a kormány a bázisfinanszozást az általa létrehozott kutatóintézetektől is, ha ennyire rossz az alapfinanszírozás maga?

Az új pályázati rendszer számos kérdést felvet, összeférhetetlenségeket, szervezésieket is. A tudományterületeket nem szabad egymásnak ugrasztani, a természet- és társadalomtudományok nem egymás ellenségei, máshonnan nézik a világunkat.

Mindez nem politizálás, nem ellenzékieskedés, hanem szigorúan szakmai észrevételek, hangsúlyozták ki az ADF képviselői , a kutatók pedig aggódnak az egzisztenciális perspektíváik miatt. A háttérbesézlgetés végkicsengése két szó volt: „Végveszélyben vagyunk”.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megroggyant a kínai olajfeldolgozás a koronavírus miatt

Megroggyant a kínai olajfeldolgozás a koronavírus miatt

Nagy tömeg tüntetett Budapesten a gyöngyöspatai kártérítések miatt

Nagy tömeg tüntetett Budapesten a gyöngyöspatai kártérítések miatt

Android a javából: mindenféle jót belepakolt új telefonjába a Sharp

Android a javából: mindenféle jót belepakolt új telefonjába a Sharp