szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra is a túlóratörvény ellen tiltakozik az ellenzék: hétfőn a Suzuki-gyárhoz vonultak, hogy tárgyaljanak a cég vezetésével. Nem jártak sikerrel, így azt ígérték, visszatérnek.

A hvg.hu élője Esztergomból

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Kedden bemennek a Parlamentbe

Az ellenzéki képviselők - a jelenlegi megállapodás alapján kedden bemennek a Parlamentbe, elmondják a napirend előtti felszólalásokat és vezérszónokok is lesznek a törvényjavaslatok tárgyalásánál. Úgy tudjuk, leginkább a rabszolgatörvényről fognak beszélni.

Esztergomban beszéltünk több parlamenti képviselővel, akik arról beszéltek, a parlamenti munka is fontos, Tordai Bence szerint "hibrid ellenállásra" készülnek, Varju László pedig annyit árult el, a rendelkezésre álló keretet kihasználva sokat akarnak beszélni.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel munkatársunknak azt mondta, hazafelé még egyeztetik a pontos forgatókönyvet holnapra.

Percről percre tudósításunkat ezzel lezárjuk.

A napnak ezzel vége

Az ellenzéki képviselők hazamennek.

Ez így nem működik

Önbeismerés volt a Suzuki részéről, amit történt - mondja Szél Bernadett. Rájuk vágták az ajtót tárgyalás helyett, ez így nem működik, sem Európában, sem Magyarországon.

Út kezdetén vagyunk, ahol tovább kell menni az egész ellenzéknek, hogy a munkavállalóknak legyen valós képviselete a gyárakban és a Parlamentben.

Szél azt mondja, kiment hozzájuk egy dolgozó, hogy megköszönje, ott vannak.  Azt is mondta, ha kirúgják, elmegy Németországba dolgozni. Nem a magunk szórakozására jöttünk, emberek vannak mögöttünk, akik számítanak ránk - indokolja Szél, miért mentek Esztergomba. "Ez a történet kezdete, most már a Suzukival eggyel több dolgunk van, mint előtte."

Csárdi Antal (LMP) szerint nem lehet elvenni a jogot a magyar munkavállalóktól, hogy szakszervezetet alapítson. Aki ezt teszi, annak nincs helye a magyar gazdaságban.

Újabb jelzők

Szabó Tímea szerint elképesztő, ami történt, hogy csak egy kommunikációs vezetőt küldött ki a vezetés. Üzeni a vezetésnek, hogy mi itt 3 millió magyar ember érdekeit képviseljük, de nem csak az ellenzéki szavazók érdeke, hogy ne éhbérért dolgozzanak az emberek. Az ellenzéki képviselők nem hagyják annyiban, közösen újra megkeresik a vezetőt, addig harcolnak, míg le nem ül velük az igazgató, hogy miért rúgta ki az embert, aki szakszervezetet akar, hogyan gondolja a rabszolgatörvény bevezetését, miért dolgoztatja ott éhbérért az embereket.

Varga László is tiltakozik

Varga László (MSZP) szerint felháborító, ami itt történt, ez egy régi folyamat eredménye. Beszélt arról, hogy a Fidesz 2011-ben módosította a sztrájktörvényt, a munkavállalók jogosítványait 2012-ben szűkítette, majd tavaly év végén eljutottunk a rabszolgatörvényhez.

A mai napnak lesz folytatása. Közös ellenzéki fellépést ígér.

Nem mindegy, milyen a gyár híre

Gréczy Zsolt (DK) szerint több mint kínos, ami történt, nem mindegy, hogy mi a gyár híre: ha egy 14 éve ott dolgozó ember kirúgnak, rendkívül kínos. "Simán előfordulhat a rabszolgatörvény bevezetése." A magyar munkavállalóknak joguk van szakszerveztet alapítani - teszi hozzá. Elfogadhatatlan, ami történt, két képviselő mehetett volna be, végül ha kettő nem elég, nem mehet be senki.

Ő már az EP-választást is belekeveri a sajtótájékoztatójába. Gréczy szerint vissza kell még menni Esztergomba, hogy beszéljenek a gyár vezetőivel.

A kormány a rabszolgatörvény mellett tette le a voksát

Jakab Péter (Jobbik) azt mondja, kiderült, hogy a Suzuki a Fidesz stratégiai partnere és nem a magyar dolgozóké. Tájékoztatást akartak a helyzetről a cégvezetéstől, a többi között az, hogy rúghatnak ki azért valakit, mert szakszervezetet akart létrehozni. Szerinte a kormány az olcsósággal akarnak versenyezni a befektetőkért. Elmondja kifogásait a "rabszolgatörvény" ellen. Béreket kell emelni, nem kizsigerelni a dolgozókat. Tárgyalja újra a Suzuki a stratégiai megállapodást a Suzukival.

Nem engedik be a képviselőket

A kommunikációs igazgató újra elmondja, hogy nem vezetik be a 400 órás túlórát, viszont az ellenzékieket nem engedik be. Szabó Tímea és a többi ellenzéki képviselő leállt vitatkozni, de hiába. A kommunikációs igazgató sarkon fordult és elment.

Kiküldik a képviselőket

A biztonsági szolgálat egyik embere kijjebb küldte az ellenzéki politikusokat, egészen a tábláig, ahol a sajtótájékoztatót tartották. Már az is a gyár területén belül van, mert átlépték a behajtást tiltó láncot.
1 2 3 4 5 6

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Ezekre a kérdésekre nem árt tudni a választ, ha a nyugdíjas éveire akar félretenni

Ezekre a kérdésekre nem árt tudni a választ, ha a nyugdíjas éveire akar félretenni

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz