szerző:
MTI / hvg.hu

Kovács Zoltán egy rendezvényen arról is beszélt, hogy a kormány narratívája saját magáról sokkal jobb, mint bárki másé.

Előadást tartott Kovács Zoltán kormányszóvivő a kormányközeli Médianéző Központ Továbbra is ellenszélben - Magyarország nemzetközi médiaképe 2018 című elemzését bemutató rendezvényen. Kovács a rendezvény címéhez hűen előadásában arról beszélt, hogy "Magyarország ellen nyolc éve folyik dezinformációs kampány, egy olyan narratíva épült, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy a hagyományos médiából Magyarországról tájékozódni kívánók teljesen más képet kapjanak az országról, mint ami a valóság".

Azt is mondta, hogy szerinte értelmetlen megpróbálni "magunkat" újrapozícionálni ezzel a narratívával szemben, amely "minket már elhelyezett egy sarokban", illetve "egy olyan képet festett rólunk, amelyet jól ismerünk a nemzetközi sajtóból". Ezért szerinte a legjobb, ha a kormány kitart azon narratíva mellett, amelyet "mi mesélünk saját magunkról". Kovács szerint ugyanis

az általunk mesélt történet és mondottak (...) biztos, hogy közelebb vannak a valósághoz, mint az a narratíva, amit rólunk terjesztenek, mondjuk a nyugat-európai sajtóban.

Szerinte ezt bizonyítja a három egymást követő kétharmados győzelem is az országgyűlési választásokon. 

Beszélt a kormányzati munkáról is, szerinte lehetőségeket akarnak adni mindenkinek. "Semmit nem tettünk kötelezővé, (...) lehetőségeket nyitottunk, amelyekkel a magyar emberek élhetnek, ha szeretnének (...), és ha azok működnek, akkor mindenki léphet egyet előre".

Ha valami nem működött, akkor a kormányban mindig megvolt a korrekció szándéka

- jegyezte meg. 

Beszélt arról is, hogy szerinte a migrációs válság óta a nyugat-európai lapok, véleményformálók, publicisták politikát csinálnak, az elsődleges eszközei és hordozói lettek azoknak a politikai üzeneteknek, amelyekről azt gondolják, hogy a nyugat-európai többséget képviselik. Szerinte viszont ez nem így van, és egyre tágabbra nyílik az az olló, amely a nyugati véleményformálók, a balliberális politikusok és az újságírószakma valamint "a valóságról józan módon gondolkodó fogyasztók" között van.

Ezt szerinte sokáig már nem lehet tartani, és ez legkésőbb az európai parlamenti választások eredményében meg fog mutatkozni. Reményei szerint az EP-választáson olyan fordulat következik be, amellyel vissza lehet szerezni az európai intézményeket "azok kezéből, akik ezeket teljesen más útra, más felfogásba térítették".

A civil szervezetkről is beszélt, ezekről azt mondta, szerinte "hálózatos formában formálják a Magyarországról általuk alkotott negatív képet". 

Mindazonáltal Kovács Zoltán örvendetes fejleménynek nevezte azokat a szerinte józan hangokat, amelyek elsősorban a magyarországi gazdasági eredményekre vonatkoznak, a Közép-Európában, a visegrádi országokban ugyanis szerinte Magyarországról tényszerű, semleges vagy esetleg "pozitívba hajló" írások jelentek meg, amelyek szerint Közép-Európának "újfent van értelme", közép-európai identitás, sajátos világlátás létezik.

Szerinte Közép-Európa sosem lesz olyan, mint Nyugat-Európa, és ha Brüsszel ennek az okait nem veszi figyelembe és nem fogadja el, akkor képtelenség lesz összeurópai megoldásokat találni.

A Habony Árpád üzlettársának tulajdonában lévő Médianéző egyébként az MTI beszámolója szerint a külföldi sajtó vizsgálatakor arra jutott, hogy a Magyarországról megjelent semleges cikkek száma és aránya 61 százalék, a kritikus, kedvezőtlen cikkek aránya 36 százalék, és csak 3 százaléknyi a pozitív.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Mark Hamill még mindig szuper jó fej: jedi lovagként gratulált egy elszánt kisfiúnak

Mark Hamill még mindig szuper jó fej: jedi lovagként gratulált egy elszánt kisfiúnak

Már megint kitaláltak valamit a laposföld-hívők, és borítékolható, hogy kínosan végződik majd

Már megint kitaláltak valamit a laposföld-hívők, és borítékolható, hogy kínosan végződik majd

Bochkor Gábor májusban már újra rádiózhat

Bochkor Gábor májusban már újra rádiózhat

„Három okból nem vágták még ki Orbánt a Néppártból, sőt az EU-ból”

„Három okból nem vágták még ki Orbánt a Néppártból, sőt az EU-ból”

Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

Egy ikonikus 7 üléses autó, amire viszont nem jár az állami támogatás

Egy ikonikus 7 üléses autó, amire viszont nem jár az állami támogatás