"Az állam nem túl sikeres vállalkozó" – nyugati magyar professzorok üzentek az MTA-átalakítás miatt

"Az állam nem túl sikeres vállalkozó" – nyugati magyar professzorok üzentek az MTA-átalakítás miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Mindannyian egyetértünk abban, hogy fontos erősíteni az innovációs törekvéseket odahaza. Az innováció fejlesztése viszont egy komplex feladat" – vélekednek az MTA-elnöknek címzett levelükben nyugati egyetemeken dolgozó magyar professzorok.

Az MTA-elnök Lovász Lászlónak írtak levelet Amerikában és Svájcban dolgozó magyar egyetemi professzorok az MTA-val kapcsolatos fejlemények miatt.

"Mindannyian egyetértünk abban, hogy fontos erősíteni az innovációs törekvéseket odahaza. Az innováció fejlesztése viszont egy komplex feladat, amelynek az érdekeltek közötti olyan konstruktív egyeztetésre kell épülnie, ahol a javaslatok tanulmányokkal és tényekkel vannak alátámasztva" – kezdték hatpontos levelükben.

A professzorok szerint

"Fel lehet vetni, hogy alapkutatási intézmények forduljanak az innováció felé annak reményében, hogy vállalatok jelentős összegeket fognak fizetni innovációs eredményeikért. Ezzel szemben a releváns példák azt mutatják, hogy még a legfejlettebb országok alapkutató intézményei is, mint például a University of California vagy a Max Planck Intézetek, működési költségeiknek csak nagyjából 1%-át tudják innovációs eredményeik értékesítéséből fedezni. Másként megközelítve ugyanezt, az USA több száz egyeteme közül mindössze hat képes a kutatási költségeinek (nem a működési költségeinek) legalább 4%-át behozni szabadalmi díjakból. Emiatt Nyugaton nem is teszik a kutatócsoportok működését vagy struktúráját függővé az innovációs tevékenységüktől és szabadalmaik számától" – írták.

A tudósok azt remélik, hogy a levélben megosztottakkal segíteni tudnak abban, hogy "az otthoni párbeszéd és döntések szélesebb alapokra és tényekre legyenek építve."

A levelet Zimányi Gergely, a University of California, Davis professzora, három startup szabadalmi igazgatója, Mihály László, a State University of New York, Stony Brook volt tanszékvezető professzora, Forgács Gábor, a University of Missouri-Columbia és a Clarkson University professzora, három startup alapítója, az Amerikai Feltalálók Nemzeti Akadémiájának tagja, Forró László, a Svájci Műszaki Egyetem (EPFL) tanszékvezető professzora, Szalay Sándor, Széchenyi-díjas, a Johns Hopkins University professzora, az Amerikai Tudományok és Művészetek Akadémiájának a tagja, Barabási Albert-László, Prima Primissima-díjas, a Harvard és a Northeastern University professzora, két startup alapítója, valamint Kuti Gyula, állami díjas, a University of California, San Diego professzora, és Holczer Károly, a University of California, Los Angeles professzora írták alá.

A levél teljes egészében itt olvasható.

Hozzászólások