szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem omlik össze a kerület, a működés biztosított, de béremelésekre, fejlesztésekre, kulturális támogatásokra nem lesz pénz.

Tíz igen, kilenc nem és két tartózkodás mellett nem fogadták el a költségvetés elfogadásáról tartott újabb – immár harmadik – testületi ülés napirendjét a XV. kerület képviselői. Mivel ez volt az utolsó határidő, ez azt jelenti, hogy a kerületben április elsejétől a belügyminiszter felfüggeszti az önkormányzatnak járó költségvetési támogatások folyósítását, a kerület pedig csak saját forrásaira támaszkodhat.

Ahogy a hvg.hu azt korábban megírta, a kerületben már kétszer is nekifutottak a költségvetés elfogadásának, de egyszer sem sikerült megszavazni azt. A név szerinti voksoláson a költségvetési javaslatra tízen – köztük Németh Angéla, a tavaly a RÁTE-Szolidaritás színeiben a Fidesz jelöltjét legyőző polgármester – szavaztak igennel, a nem gombot nyomta meg viszont testületileg a teljes Fidesz-frakció, és tartózkodott négy független képviselő, köztük a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, a Fideszből ugyancsak kizárt Bitvai Nándor, a korábban szintén a Fidesz színeiben politizáló Merk Péter, valamint Móricz Eszter.

Az első, februári ülés után Németh Angéla baloldali polgármester bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal megvonta Victorné Kovács Judit alpolgármester minden feladat- és hatáskörét, valamint aláírási jogkörét. Victorné ugyanis tartózkodott, pedig korábban még együtt nyújtották be a költségvetést.

A kerület jegyzője, Lamperth Mónika a múlt héten értekezleten nyugtatta meg az önkormányzat dolgozóit.

„A kerület 25 milliárd forintos büdzséjéből összesen 2,5 milliárd forint az az állami támogatás, amely a rendelet hiányában nem érkezik meg április 1-je után” – jelentette ki a Polgármesteri Hivatal dolgozói előtt a jegyző. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat a kötelezően ellátandó feladatait el tudja végezni.

„Mindenki meg fogja kapni a fizetését, és nem lesz létszámleépítés sem” – tette világossá Lamperth.

A kerület tájékoztatása szerint a költségvetés el nem fogadása ellenére biztosan lesz:

 • óvodai ellátás,
 • bölcsődei ellátás,
 • gyermekétkeztetés,
 • szociális ellátás,
 • a köztisztasági szolgáltatás, működik a RÉPSZOLG,
 • nyitva lesznek a rendelők, a háziorvosi, gyermekorvosi rendelők és a szakellátás is,
 • nyitva lesz a Csokonai Művelődési Központ,
 • működik a CSAPI, a Palota 15, az XV MÉDIA
 • működik a Palota Holding,
 • működik a Polgármesteri Hivatal,
 • minden kerületben dolgozó közalkalmazott és köztisztviselő időben megkapja a 2018-ban megállapított bérét.

Az önként vállalt feladatokra, így a kulturális, a civil és a sportszervezetek támogatására, a fizetések előírtnál nagyobb emelésére, a szociális támogatásokra, a fejlesztésekre ugyanakkor már nem jut pénz.

Hajdu László országgyűlési képviselő, aki a kerületet több cikluson át irányította, felszólalásában és egy nyilvános Facebook-kommentjében egyébként azt írta: a Fidesz-frakcióban „megmondták, ha a jegyzőt Németh Angéla nem rúgja ki, akkor nem lesz költségvetése a kerületnek”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!