szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brit titkosszolgálati érdekek kijárójának nevezte a kormányközeli média, emiatt kártérítési pert indít Krekó Péter, a Political Capital elemző cég vezetője, mert szakmai és magánéleti károkat szenvedett el. Az elemzőt a Magyar Helsinki Bizottság védi.

Bepereli a Political Capital ügyvezető igazgatója a kormánymédiát, mert szerinte kárt okozott neki a Figyelő karaktergyilkos szándékú cikke és rágalmai.

"Krekó Péter régóta nagy tehertétele a magyar nyilvánosságnak", így kezdte január 4-i cikkét a kormányközeli Figyelő hetilap, amely a Political Capital ügyvezető igazgatójának, politikai elemzőjének munkásságával foglalkozik. És megemlíti azt is, hogy "A Privátbankár fedezte fel azt az Anonymus-csoport által nyilvánosságra hozott titkos brit pszichológiai hadviselési akciót, amelynek – micsoda meglepetés – Krekó Péter, illetve Rácz András személyében magyar szereplője is van. Ráadásul mindketten a Political Capital nevű cégnél dolgoznak, és eddig nem cáfolták a híreket. Az akciót a brit külügyminisztérium és a NATO mellett a Facebook is pénzelte." A kitétel miatt most Krekó kártérítési pert indít három hírportál miatt, mivel a cikket átvette az Origo és a 888 is. Az elemzőt a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.

Krekó Péter
©

A kereset szerint "Krekó Pétert külföldi titkosszolgálati érdekek kiszolgálójának állították be, és mint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyt jelenítették meg, ezzel megkérdőjelezték szakmai tisztességét", és érzékelhető személyes hátrányt okoztak Krekónak. A gyalázkodó kommentek mellett érzékelhető szakmai és magánéleti kár érte őt.

"Krekó Péter sohasem vett rész titkosszolgálati akciókban, így természetesen a brit titkosszolgálat nem létező „pszichológiai” hadviselési akciójában sem. Tevékenysége sohasem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot. Éppenséggel az ország érdekeit szolgálta, amikor például a szélsőjobb nemzetközi kapcsolatairól vagy az orosz politikai befolyásról és dezinformációs offenzíváról vezetett kutatást vagy készített tanulmányt" - írja a Helsinki közleménye.

A kormányközeli média magát a Helsinkit is megpróbálta lejáratni, a szervezet több helyreigazítási pert is megnyert, és kiáll más lejárató kampányok áldozataiért is. "Ezt a munkát a Helsinki Bizottság már csak azért is fontosnak tekinti, mert a hazugság – különösen, ha az a kormányé vagy a hatalom megbízásából terjesztik – nagyon kártékony, mert lerombolja a tisztességes vitára épülő nyilvánosságot, ami nélkül valódi demokrácia elképzelhetetlen", olvasható a Helsinki közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Krekó Péter: Orbán európai szimbólummá vált, és ezt fenyegetésre használja

Két éve is látszott már, hogy Orbán Viktornak szűkös a belpolitikai tér, és európai szerepálmai vannak, a magyar miniszterelnök személye azóta szimbólummá vált a nemzetközi politikában is. Ám sem a NATO-ban, sem az EU-ban nem nézik jó szemmel Orbán különutasságát, ez az ország marginalizálódásához vezet. Krekó Péterrel, a Political Capital ügyvezető igazgatójával elemeztük várható jövőjét a nemzetközi politikában.

Balla István Kult

Krekó Péter: Európában példátlan, hogy a kormány legyen az álhírek fő forrása

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy politikai választást nyerni álhírek nélkül gyakorlatilag lehetetlen, ezért várhatóan egyre több ilyen ömlik majd ránk, minden oldalról – állítja Krekó Péter, akinek nemrég jelent meg a könyve a témában. Szerinte a hagyományos, presztízzsel rendelkező médiumokat, újságírókat egyre inkább ignorálni fogják, a törzsi logika fogja uralni a nyilvánosságot.

Marabu Féknyúz: Ennyit az üdülésről

Marabu Féknyúz: Ennyit az üdülésről

A bejrúti katasztrófa után kiéleződik a libanoni válság

A bejrúti katasztrófa után kiéleződik a libanoni válság

Videó is van arról, ahogy Orbán a saját lábukon álló lányairól beszél

Videó is van arról, ahogy Orbán a saját lábukon álló lányairól beszél