szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszavazta a Fidesz tagságának felfüggesztését az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése Brüsszelben. Olyan döntés született, amely a magyar kormánypárt számára is elfogadható.

Most érkezett

Orbán lenyelte a békát, hogy a választások után visszavághasson mostani ellenfeleinek

Két hétig tartott a szabadságharc. Orbán Viktor igyekezett felmérni a lehetőségét annak, mi várná őt a Néppárton kívül a kampány mostani szakaszában. Mint megtudta: semmi olyan opció nincs, ami neki megközelítően akkora hatalmat biztosítana, mint az önként vállalt néppárti szégyenpad.

Most ellenőrök jöhetnek Budapestre, de a demokrácia helyzete helyett valójában azt figyelik majd, képes-e Orbán a kampány végéig csendben maradni. Értékelésünket a mai fejleményekről itt olvashatják!

Percről perce közvetítésünket ezennel lezárjuk. Köszönjük a figyelmet!

  • A Fidesz számára is elfogadható döntést hozott az EPP szerda esti szavazásán: felfüggesztették ugyan őket, de olyan feltételekkel, amelyekre maguk is rábólintottak.
  • A Néppárt azonnali hatállyal határozatlan időre függesztette fel a Fidesz tagságát. A javaslatot 190-en támogatták és hárman utasították el.
  • A Fidesz mostantól nem vehet részt a Néppárt ülésein, nem szavazhat és jelölteket sem állíthat a pozíciókra.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4 5 6

Kocsis Máté szerint itt is a bevándorláspártiak támadták a Fideszt

"A bevándorláspártiak ki akarták záratni a Fideszt az Európai Néppártból, de nem sikerült" - értékelte az EPP szerdai politikai gyűlésén történteket Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A kormánypárti politikus az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, miközben az európai szocialistáktól Judith Sargentinin és a liberális médián keresztül Gyurcsány Ferencig mindenki a Fidesz kizárását követelte a néppárttól, aközben a tanácskozáson a pártcsalád nem döntött sem a kizárásról, sem a felfüggesztésről. A Fidesz önként határozott úgy, hogy egy ideig nem vesz részt az EPP munkájában.

Kocsis Máté a baloldali aláírásgyűjtésekre reagálva azt is leszögezte: a valótlan híresztelésekkel ellentétben fel sem merült, mert fel sem merülhetett Magyarország uniós tagságának kérdése. "Mi vagyunk Európa, a magyar emberek sikeres és erős Európát akarnak, mi ezért dolgozunk" - hangoztatta a frakcióvezető.

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

A CEU várja, hogy együtt dolgozhasson a háromtagú bölcsek tanácsával, amelyet azért nevezett ki a Néppárt, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy a magyar kormányzat betartja-e vállalásait. 

Verhofstadt szerint leszerepelt a Néppárt

A liberális képviselőcsoport vezetője szerint a Fidesz és a Néppárt közti "megállapodás" egy politikai trükk és koholmány, amely megtéveszti Európát, hogy Orbán maradhasson a Néppártban, ezzel az EPP szerinte elvesztette a morális lehetőségét Európa vezetésére.

"A Fidesz kizárásának megelőzésére vonatkozó kísérleteknek semmi köze a mai magyar valósághoz" - írta.

Jávor Benedek szerint "rtika nagy pofont" kapott ma Orbán

A párbeszédes EP-képviselő Jávor Benedek a Facebook-oldalán értkelte a mai eseményeket:

"1. Orbán blöffjátéka véget ért, lenézte és alábecsülte azokat a kereszténydemokrata értékeket valóban komolyan vevő pártokat (a "hasznos idiótákat"), akik ma ritka nagy pofont (sallert és kokit) osztottak ki neki.

2. Ami most történik, akármit ír a magyaridőknemzet, nem Orbán terve. Az ő terve a Néppárt jobbra húzására ma megbukott. Még vakargathatják egymást a Néppárt tényfeltáró delegációjával, de ez a hajó elment, Orbán mostantól a B, C és D terveket hajtja végre, kényszerből.

3. A Néppárt továbbra sincs túl ezen a vajúdáson.Továbbra is rájuk vetül a Fidesz kínos, kellemetlen és vészterhes árnyéka, amit maguk előtt görgetnek teherként az egész választási kampányban.

4. Akinek az EPP pedig mindezt köszönheti, Manfred Weber, hatalmas koloncot hurcol ezzel a lábán, és a Fidesz története jó eséllyel a bizottsági elnöki pozícióba kerül neki végül."

Így változott a néppárti javaslat szövege

Egyetlen mondat került az európai néppárti javaslatba a háromórás vita során, amely arról szól, hogy a Fidesz maga kezdeményezi a felfüggesztését.

Itt látható az eredeti javaslat:

Az Európai Néppárt által közzétett végső verzióban a 2. pont elejére azonban bekerült még egy mondat, amely így szól: "The EPP Presidency and FIDESZ jointly agree that FIDESZ suspends its membership in the EPP until the report of the evaluation committee is ready."

Vagyis: "Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz közösen egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az Európai Néppártban addig, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül."

Daul: A Fidesz EP-képviselői továbbra is a néppárti frakcióban ülnek majd

Joseph Daul azt mondta, a Fidesz európai parlamenti képviselői továbbra is a néppárti frakcióban ülnek majd és szavaznak is az Európai Parlamentben, a felfüggesztés a Néppárton belüli tevékenységükre vonatkozik csak: a néppárti döntésekben nem vehetnek részt és posztokra sem jelölhetnek embereket.

Arról, hogy a Herman van Rompuy vezette értékelő bizottság mikorra lesz kész a jelentésével, Daul megvonta a vállát és azt mondta, a munka most kezdődik, de ki tudja, mikor végeznek.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy a megszavazott javaslatba végül azt írták, hogy az Európai Néppárt és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz maga függeszti fel a tagságát az értékelő bizottság munkájának befejezéséig.

Daul később hozzátette, az biztos, hogy Orbán fel van függesztve a következő intézkedésig, amíg Van Rompuy meg nem vizsgálja, de ha nem tiszteli a szabályokat, bármikor újra szavazhatnak a kizárásról.

A néppárti elnök hangsúlyozta, a Néppárt nem megosztott, Webernek pedig így több mint 80 százalékos támogatása van, a döntést pedig demokratikusan hozták meg.

Daul: Bármikor újra szavazhatnak a Fidesz kizárásáról

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke a Fidesz felfüggesztéséről döntő ülés után az esti sajtótájékoztatóján azt mondta, kemény két hét van mögötte, meghallgatta a Fidesz kizárását kezdeményező 13 párt vezetését, azokat is, akik fel akarták függeszteni, és a mai háróm órás vitában is megszólalt mindenki, végül pedig egy kompromisszumos megoldást bocsátottak szavazásra.

A szavazásban a Fidesz is részt vett, az eredeménye pedig az lett, hogy 194-en szavaztak, és midnössze 3-an ellene, 190-en pedig az asztalon lévő javaslat mellett. Daul azt mondta, ez azt jelenti, hogy sikerült egyesíteni a kizárást követelőket és azokat, akik mást akartak. Azt mondta, nehéz vita volt, majd titkos szavazás, de ez lett az eredménye.

Hozzátette, neki az a legfontosabb, hogy a párt ne legyen megosztott, és most meg is született az eredmény.

A folytatásról azt mondta, a Herman van Rompuy vezette három tagú bizottság majd elkészíti a jelentését, de

a 13 kizárást követő levél továbbra is érvényben van, bármikor újra szavazhatnak róla.

A Fidesznek is lesz egy háromfős bizottsága

Orbán a sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Fidesz is felállítja a maga háromfős bizottságát: ennek tagja lesz Novák Katalin családpolitikai államtitkár, Szájer József EP-képviselő és Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Orbán elmondása szerint ők fognak tárgyalni a néppárti három emberrel, az értékelési folyamat után pedig letesznek majd egy jelentést a Fidesz asztalára, amelyben értékelik azt, hogy a Néppártban van-e a Fidesz helye.

Azt is elmondta, hogy egyébként

semmilyen felfüggesztési meg kizárási szavazás nem jöhetett volna létre, mert akkor odabattyogtam volna, és azt mondtam volna, hogy köszönjük, ezt mi nem kérjük.

A sajtótájékoztatóról itt olvashatnak többet!

Egyoldalú felfüggesztés

Azt is mondta Orbán, hogy a vita az EPP-n belül nem a magyar kormánypártról, hanem Európa jövőjéről szólt.

Emlékeztetett: ő megpróbálta elérni, hogy a Fidesz kizárását kezdeményező 13 párt vonja vissza indítványát, de nem voltak hajlandóak erre.

Ezért aztán azt a forgatókönyvet vették elő, ami 2000-ben egyszer már lezajlott, amikor az Osztrák Néppártot akarták kizárni, mert koalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal. Ennek értelmében ők maguk egyoldalúan felfüggesztették magukat.

"Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy minket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni, négy választást nyertünk, ezért azt választottuk, hogy mi egyoldalúan felfüggesztettük magunkat."

1 2 3 4 5 6

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!