Hét órát tartották fogva a szimplásokat, akik kamudrogokra figyelmeztették a turistákat

Hét órát tartották fogva a szimplásokat, akik kamudrogokra figyelmeztették a turistákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szimplások szerint a rendőrség tehetetlen a kamudrogokat áruló dílerekkel szemben.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, rongálás miatt bevitték a rendőrök a Kazinczy utcai Szimpla Kert sajtósát, Molnár Bencét és kollégáját G. Német Dánielt.

Az intézkedés oka az volt, hogy krétaalapú festékszóróval felfújták a bulinegyed kvázi főutcája, a Kazinczy utca úttestjére, hogy “All drugs are fake here” (Itt minden drog kamu).

Molnárék múlt ősszel kezdték el ehhez hasonló magánakcióikat azért, mert szerintük a rendőrség teljesen tehetetlen azzal szemben, amikor a drogdílerek áldrogokkkal verik át a turistákat – a majoranna és a sütőpor nem illegális, akkor sem, ha tízezreket kérnek érte.

A kamudrogot áruló dealereket bevihetik, de 12 óra után a rendőrök arcába röhögnek, és mennek vissza árulni az utcára

– mondta Molnár a 444-nek.

Molnárt és G. Németet a lapnak elmondta, hogy a közterület-felügyelők szerdán délelőtt fél 11 körül érkeztek a Kazinczy utcába, és tetten érték őket. Ebben egyébként a térfigyelő kamerák voltak segítségükre. Molnárék elismerték, hogy feliratokat fújtak az úttestre, és bár valamivel később három rendőr is kiszállt, még másfél óráig nem történt intézkedés. Ezután a rendőrök megkérték őket, hogy menjenek velük, de csak később lett egyértelmű, hogy letartóztatták őket. Míg a Kazinczy utcában helyszínelés folyt, magánzárkában várakoztak, összesen közel hét órát.

G. Német azt mondta, a rendőrök “nagyon normálisan” viselkedtek velük:

Teljesen ki vannak égve a rendőrök, hogy azért kellett bevinni bennünket, mert annyira reflektorfénybe kerül bármi, ami a bulinegyedben történik, hogy ha nem intézkednek, akkor azonnal elverik rajtuk.

A szimplások a figyelmeztető akcióért 500 ezer forintos büntetést kaptak, ami miatt fellebbezni akarnak. Mivel a krétaalapú festék néhány hét alatt lekopik, nem okoz maradandó károkat, ezért nem tartják reálisnak az összeget, és azt remélik, szabálysértésre módosítják az esetet. Az ügyvédjük szerint viszont a körülmények miatt talán még ez sem állja meg a helyét.

Az éjszaka folyamán valakik az összes feliratból megpróbálták kitörölni a “fake” szót. A 444-nek a környékbeliek azt mondták, hogy szerintük a dealerek jobban örülnének a “Drug zone” feliratoknak.

 

Hozzászólások