szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már figyeli, hogy az intézmények a lehető legkorábbi műtéti időpontot adják-e ki a betegeknek.

Ahogy korábban megírtuk, újabb módszerrel igyekszik megakadályozni a kórházi várólisták továbbnyúlását a kormány: április 1-jétől büntetés jár azért, ha az orvosok a betegeknek nem a lehető legkorábbi műtéti időpontot ajánlják fel.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) igazgatója, Kiss Zsolt az RTL Klub Híradójának azt mondta, a probléma az, hogy a kórházak néhol túl nagy hézagokat terveznek a műtéti időpontok között. Erre a most életbe lépett jogszabály alapján már nincsen lehetőségük.

"Sürgősségi MRI-re utaltak be, jövő februárra kaptam időpontot"

Ha mindez nem lenne átlagos, horrorsztoriknak is nevezhetnénk azokat a történeteket, melyeket olvasóink osztottak meg velünk arról, mennyit kellett várakozniuk egy-egy szakrendelésre az állami ellátás keretében. Stroke-gyanús eset, sürgős MRI-re váró, vakbélgyanús beteg sem volt kivétel. Nem beszélve a rákgyanús betegekről, akik ugyanúgy kiállják az adott esetben több hónapos sort a szakorvosig.

Mostantól ugyanis az intézmények folyamatos online kapcsolatban lesznek a NEAK-kal, amely figyeli, hogy a betegeknek a lehető legkorábbi időpontokat osztják-e ki. Amennyiben nem, az alapkezelő figyelmeztetést küld a kórházaknak, tíz napon át egyet-egyet. Ha ennek ellenére sem módosítanak a várólistán, megbüntethetik – esetenként akár 40 ezer forintra.

A Híradónak a Rezidensek és Szakorvosok szakszervezete szerint a rendszer ezzel átláthatóbb lesz.

A NEAK vezetője arról is beszélt az RTL Klub stábjának, hogy az ellenőrzést a járóbetegek várólistájára is kiterjesztik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mától nem jó a sál és a kendő, rendes arcmaszkot kell viselni

Mától nem jó a sál és a kendő, rendes arcmaszkot kell viselni

Halálos balesetet okozott az autópálya-felhajtónál tolató idős sofőr

Halálos balesetet okozott az autópálya-felhajtónál tolató idős sofőr

Egy kaliforniai bíró felfüggesztette az amerikai kormány döntését a WeChat betiltásáról

Egy kaliforniai bíró felfüggesztette az amerikai kormány döntését a WeChat betiltásáról