Szlovén újságírószervezet: a magyar nagykövet kérése a pártállami időkre emlékeztet

Szlovén újságírószervezet: a magyar nagykövet kérése a pártállami időkre emlékeztet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest az Orbán Viktort náci vezérként ábrázoló címlap miatt tiltakozott, a szlovén sajtó megengedhetetlennek nevezte a nyomásgyakorlást.

Teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a Szlovén Újságírók Szövetsége, hogy – sajtóhírek szerint – Magyarország szlovén nagykövete diplomáciai jegyzékben kérte beavatkozásra a ljubljanai külügyminisztériumot a Mladina című lap karikatúrája miatt.

A rajz náci vezérként ábrázolta Orbán Viktort, ami Szilágyiné Bátorfi Edit szerint átlépi a sajtó- és szólásszabadság határait, és rontja a két ország „amúgy kiváló” kapcsolatát. A nagykövet arra kérte a szlovén kormányt, akadályozza meg, hogy a jövőben hasonló eset megtörténjen az országban. A szlovén kormány visszautasította a kérést, a szlovén Külügyminisztérium kiállt a sajtó- és szólásszabadság mellett, és közölte, a kormány nem szól bele abba, mi jelenik meg a lapokban.

A szlovén újságíró szövetség közleményben reagált a történtekre. 

„Ez egy megengedhetetlen nyomásgyakorlás, melynek retorikája azokra az időkre és politikai rendszerekre emlékeztet, melyeket Közép-Kelet-Európának már 30 éve maga mögött kellett volna hagynia” – írták.

Úgy látják, a levél jól mutatja, hogyan gondolkozik a média társadalomban betöltött szerepéről egy hivatalosan demokratikus ország kormánya, mely az Európai Uniónak és a NATO-nak is a tagja. A szövetség szerint az elmúlt évtizedben a magyar kormány rendszeresen megsértette a sajtószabadság elvét, amely a demokratikus társadalom egyik alapja.

„Hangsúlyozzuk, hogy a szlovén újságírók nem lehetnek elnyomás eszközei. Épp ellenkezőleg: szabadon dolgozunk a szakmai és etikai követelmények szerint” – írták.

Megkerestük a Külügyminisztériumot, hogy valóban tiltakoztak-e, és ha igen, vajon milyen eszközökkel lehet a hasonló eseteket megakadályozni, amennyiben válaszolnak, a cikket frissítjük.

Hozzászólások