szerző:
hvg.hu

Három rendőr verte állítása szerint az írástudatlan baranyai férfit, hogy kicsikarjon tőle egy vallomást. Az állam nem vizsgálta rendesen panaszát, most viszont a strasbourgi emberi jogi bíróság hárommilliós sérelemdíjat ítélt meg neki, a férfit a Magyar Helsinki Bizottság védte.

Mellkason rúgták, úgy szájon verték a rendőrök, hogy a szája is felrepedt, így hát bevallotta, amit nem követett el az a gilvánfalvi férfi, akit falopással ganúsított a rendőrség. A baranyai aprófaluban élő, gyakorlatilag analfabéta férfit három rendőr verte még 2013. február 4-én, majd miután elismerte a lopást, elengedték. Orvoshoz ment, az látleletet vett fel, két napra rá pedig feljelentést tett.

A nyomozó ügyészség ugyan hosszan elhúzta az eljárást, de például szembesítésre nem került sor, és a szóba jöhető rendőröket sem kutatták fel. 2013. november 15-én megszüntették a nyomozást, mert „nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a feljelentőt tettleg bántalmazták” a sellyei rendőrök. Pedig a bizonyítékokból kiderül, hogy sérülései máshol, mint a rendőrségen nem keletkezhettek. Ugyan a bántalmazott férfi megpanaszolta megszüntetést, de azt a Baranyai Megyei Főügyészség még decemberben elutasította. Mivel a hazai jogorvoslati lehetőségeket már kimerítette, így a Magyar Helsinki Bizottság segítségével az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

A strasbourgi bíróság mai ítélete szerint a magyar állam nem tudta sehogy sem igazolni, hogy a férfi sérülései nem a rendőrségen keletkeztek, az ügyészség pedig nem szembesítette az áldozatot az elkövetőkkel, nem gondoskodott a felismerésre bemutatásról sem, és alap nélkül vetette el a férfi mellett tanúskodók vallomásait, áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében. Mindez aláásta az eljárás hatékonyságát és sértette a kínzás, kegyetlen, embertelen bánásmód tilalmát, amely kötelezést jelent az államok számára a rendőri bántalmazások kivizsgálására. A magyar államnak ezért a mulasztásért összesen több mint hárommillió forintot kell fizetnie.

A magyar jogszabályok szerint az írni-olvasni nem tudó személyek kihallgatásánál ügyvédet vagy hatósági tanút kell alkalmazni. A baranyai férfi esetében ez elmaradt. De ennél is fontosabb, hogy minden bizonnyal kényszervallatták őt a rendőrök, csakhogy a hatóságok nem nyomoztak kellő eréllyel és gondossággal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Kényszervallatás: emberöléssel vádolják az izsáki rendőröket, kezdődik a per

Ma kezdődik a Bara József halálra verésével vádolt izsáki rendőrök pere – írja a Bors. Az ügyészség halált okozó testi sértés ügyében nyújtott be vádiratot, ám a Kecskeméti Törvényszék bejelentette: megállapításuk szerint különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésének minősül a vádiratban leírt cselekedet.

hvg.hu Itthon

Kényszervallatás: "azt mondták, ült a széken és leesett"

Bara Józsefnek hívták azt a férfit, aki hétfő éjjel valószínűleg a rendőri bántalmazás miatt meghalt az izsáki rendőrőrsön. A férfi élettársa azt mondta, a rendőrök őt úgy tájékoztatták, a férfi kihallgatás közben leesett a székről és úgy halt meg.

Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul

Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Nagyon rákaptunk a grillezésre

Nagyon rákaptunk a grillezésre

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

Halálos baleset az M1-esen Győrnél

Halálos baleset az M1-esen Győrnél