Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lassan két hónapja ígért soron kívüli beszerzést a gyerekeik mellett éjszakázó szülőknek szánt kórházi ágyakra az állami intézményfenntartó, de ezek nemhogy nem érkeztek még meg, egy jó darabig nem is fognak. Mi lenne, ha nem ígért volna soronkívüliséget??

Hiába ígérte március 2-án az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), hogy soron kívül igyekszik megoldani a beteg gyermekeiket kísérő szülők kórházi elhelyezésének problémáját, és még abban a hónapban elindítja az „anyukaágyak” beszerzését, az azóta eltelt lassan két hónapban nemhogy az ágyak nem érkeztek meg, de a hvg.hu-nak, húsvét előtt küldött válaszában az Emmi még mindig csak azt írta, hogy az ÁEEK megkezdte a szülői ágyak beszerzésének előkészítését.

A gyerekeiket kísérő szülők kórházi elhelyezésének – vagyis a székeken vagy földre terített pokrócokon „aludni” kénytelen anyukák – problémájára, ahogy arról többször beszámoltunk, egy kétgyerekes sárbogárdi apuka hívta fel a figyelmet. Orosvári Zsolt novemberben indította útjára az „Ágyat az anyukáknak”-akciót, amelyben a beérkezett felajánlásokból márciusig közel 400 összecsukható tábori ágyat osztott szét az Anyák az anyákért Alapítvánnyal közösen az ország több mint 50, gyerekeket is ellátó intézményének.

A kórházak legtöbbje örömmel fogadta és azóta is használja a nappalra összecsukható és egy hálózsáknyi helyen elférő ágyakat, néhány intézmény azonban – például a volt egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó vezette Heim Pál Kórház és a Debreceni Gyerekklinika  – bár átvette, nem engedte használni azokat, az anyukák ott továbbra is a földön voltak kénytelen aludni (vagy éjszakánként 4500 forintba kerülő, panaszaik szerint koszos-büdös, kihajtható szivacságyakon).

©

Az ÁEEK-et végül az ezt megelégelő szülők akciója hozta kényszerhelyzetbe: a Heim Pál előtt tartott március eleji flashmobjuk után a szervezet közölte: fenntartóként igyekszik mindent megtenni azért, hogy a hozzátartozók megfelelő elhelyezésével is segítse a beteg gyermekek gyógyulását.

Az állami intézményfenntartót azonban hiába bombáztuk március vége óta a kérdéseinkkel, egyetlen egyszer sem kaptunk választ a hiányzó ágyak beszerzését és kiosztásának várható időpontját firtató kérdéseinkre. Múlt héten végül az Emberi Erőforrás Minisztérium sajtosztályához fordultunk a szervezet helyett, amely válaszában azt írta: a beérkezett kórházi igények alapján 386 ágy beszerzése szükséges, az erre irányuló közbeszerzési eljárásnak azonban – ahogy fent is írtuk – még csak az előkészítése kezdődött meg.

Az Emmi válaszából az is kiderül, hogy a 29 intézménybe szánt 158 fotelágy, 182 összecsukható ágy és 46 fix kórtermi ágy összesen 45 millió forintba kerül majd – ez ágyanként majdnem 117 ezer forint. Csak összehasonlításképpen: az Orosvári Zsolték által egészségügyi szakemberekkel közösen – vagyis a praktikum mellett a fertőtleníthetőség szempontjait is figyelembe véve – kiválasztott ágyak 12 ezer forintba kerülnek a legnagyobb hazai sportáruház-lánc üzleteiben. Vagyis, ha minden intézmény beérné ezekkel, akkor az összeg tizedéből, 4,5 millió forintból meg lehetne oldani a helyzetet.

©

Néhány kórház azonban láthatóan ragaszkodik a saját megoldásaihoz: a Heim Pálban például, amely korábban arra hivatkozva utasította el Orosvári Zsolték másutt sikeresen bevált ágyait, hogy azok "nem higiénikusak, méretük miatt nem férnek el, akadályozzák a beteg gyermekek megközelítését, és nehezítik a kórtermek takarítását", továbbra is kihajtható szivacságyakon alhatnak az anyukák – ezek higiénikusságát, méretét és hogy mennyire lehet alattuk takarítani, nem kell részletezni. Azonban ezekből sem jut mindenkinek – egy olvasónk három hete például még mindig széken volt kénytelen virrasztani a kisfia mellett, egy héttel később pedig egy újrahúzott szivacságyat kapott. Az egyetlen pozitív fejlemény, hogy azt legalább ingyen, a márciusi benttartózkodásukkal szemben most már nem kért pénzt érte az intézmény. (Ez utóbbiban feltehetően az ombudsman állásfoglalásának is szerepe lehet, aki decemberi állásfoglalásában és két hónapja is figyelmeztetett: nem lehet pénzt kérni a szülőktől azért, hogy bent maradhassanak a kórházban a gyerekeikkel.)

Kelleni kellene, de nincs hova

A Debreceni Gyerekklinika pedig, amely szintén abszurd indokkal utasította vissza Orosvári-féle tábori ágyakat, láthatóan a továbbiakban sem tett le a szülők kínzásáról: az intézmény a birtokunkba jutott dokumentumok szerint ugyanis azt írta az ágyigényeket felmérő Emminek, hogy párnázott, karfás, hátradönthető, lábtámaszos székeket szeretnének, „melynek bár nehézkes a javíttatása, mégis jobban ki tudják használni a szülők, mint a műanyag karfás székeket, vagy kempingágyakat, amik hamar összetörnek.” A leírás alapján talán nem áll össze, hogy milyen alkalmatosságról van szó, inkább mutatjuk a képet:

©

Igen, ilyen, alapvetően 30-60 perces tartózkodásra és fél-ülő pozícióban való használatra kitalált, 45 cm széles, az eredeti funkciója miatt külön ülő-, láb- és hátrészből álló - vagyis a támlák között jókora mélyedéssel kínzó – kozmetikai/infúziós székekből kértek még harmincat az anyukáknak.

Az Emmi körkérdésére egyébként a legtöbb magyarországi kórház azt válaszolta, hogy lenne igénye szülői ágyakra, a válaszadók túlnyomó része – 34 intézmény – azonban azt is jelezte, hogy az épület, illetve a kórházak fizikai adottságai miatt nincs lehetősége további ágyak elhelyezésére.

Orosvári Zsolt és az Anyák az anyákért Alapítvány a kórházi ágyosztás lezárulta után hátrányos helyzetű gyermekeket ellátó intézményekben vitte további az akciót. A sárbogárdi családapa viszont, aki – részben legalábbis – megoldotta az állam helyett a régi és fontos problémát, besokallt a hazai közállapotoktól és nemsokára elhagyja Magyarországot.   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bod Péter Ákos: A lappangó, lefojtott elégedetlenség egyszer csak előbújik

Bod Péter Ákos: A lappangó, lefojtott elégedetlenség egyszer csak előbújik

Meglepő dolog derült ki a lódarazsakról

Meglepő dolog derült ki a lódarazsakról

Magyarországra hozták D. Csabát, a csantavéri bérgyilkost

Magyarországra hozták D. Csabát, a csantavéri bérgyilkost

Szabolcs megyéből hiányzik a legtöbb orvos

Szabolcs megyéből hiányzik a legtöbb orvos

Hadseregnyi delfin tűnt fel Kaliforniánál, mintha menekülnének valami elől – videó

Hadseregnyi delfin tűnt fel Kaliforniánál, mintha menekülnének valami elől – videó

Rossz címen rohamozott a szlovák kommandó

Rossz címen rohamozott a szlovák kommandó