A magyarok többsége nem is hallott még az Európai Egyesült Államok tervéről

A magyarok többsége nem is hallott még az Európai Egyesült Államok tervéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Még a fideszesek 40 százaléka is támogatja a szorosabb EU-integációt, de az Európai Egyesült Államok gondolatát elutasítják.

A magyarok 51 százaléka támogatja az Európai Unió tagállamainak szorosabb integrációját, de az Európai Egyesült Államok koncepcióját inkább elutasítják – derül ki a Závecz Research által áprilisban készített reprezentatív felmérésből, amelyet a 24.hu ismertet.

A közös döntéshozatal kiterjesztését a megkérdezettek 42 százaléka utasítja el, ők a jelenleginél lazább együttműködést és szélesebb tagállami döntési jogköröket szeretnének, míg 7 százalék nem tudott vagy akart válaszolni.

Az ellenzéki szavazók között nagyobb a mélyebb integrációt támogatók aránya: 69 százalékuk válaszolt így, és mindössze a negyedük ellenzi ezt. A Fidesz szimpatizánsai között viszont 55 százalék inkább visszaadna hatásköröket a tagállamoknak, de még közülük is 41 százalék szeretne további területeken közös döntéshozatalt, ami a Brüsszel-ellenes kormányzati kampányok sora után váratlan.

Az integráció elmélyítésével kapcsolatban a fiatalok és a budapestiek a leglelkesebbek, a 18 és 29 év közöttiek 57 százaléka pártolja a szorosabb európai együttműködést, míg a fővárosban élőknek a 62 százaléka.

A megkérdezettek 54 százaléka azonban még csak nem is hallott az Európai Egyesült Államok gondolatáról, azok között pedig, akik ismerik az elképzelést, relatív többségben (49 százaléknyian) vannak azok, akik nem támogatják a megvalósítását, míg csak 40 százalék felelt úgy, hogy helyeselné a létrejöttét. 

A Fidesz-szavazóknak mindössze a 13 százaléka támogatja az elgondolást, a javaslatot ismerő ellenzéki szimpatizánsoknál viszont 72 százalék ez az arány. Jelentős a különbség a városban és falun élők között is: míg a budapestiek 45, a városiak 50 százaléka nyilatkozott kedvezően, addig a falusiaknak csak a 22 százaléka támogatja az Európai Egyesült Államok gondolatát, 61 százaléka ellenzi.

Hozzászólások