Megvan a végeredmény: Fidesz 52,14, DK 16,26, Momentum 9,92, MSZP-P 6,68, Jobbik 6,44  százalék
percről percre

Megvan a végeredmény: Fidesz 52,14, DK 16,26, Momentum 9,92, MSZP-P 6,68, Jobbik 6,44 százalék

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar belpolitikát is meghatározó választásnak nevezte Orbán Viktor a vasárnapi szavazást, a Fidesz pedig ennek megfelelően fel is pörgette a kampánygépezetet a kampány utolsó óráira. Győztek, de alighanem a 13-nál több mandátumra számítottak. Ellenzéki oldalon minden borult: a DK második lett, a Momentum majdnem 10 százalékot ért el, a Jobbik és az MSZP-P pedig a bejutási minimumot hozta ugyan, de hatalmas pofont kapott mindkettő. A legnagyobb vesztes mégis az LMP, amelyik alig haladta meg a 2 százalékot, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. A zöld párt elnöksége le is mondott.

1
4 5 6 7 8 9 10
Sorrend megfordítása

LMP: "Számunkra tragédia, siralom, halál, vérhányás"

Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté a részvételi adatokat nézve bizakodó, azt mondja, az újszerű kampányukkal ők is megszólíthattak bizonytalan szavazókat, így továbbra is 1, még jobb esetben két mandátumban reménykednek.

Beszéltünk olyan, névtelenséget kérő párttaggal, aki szerint tragédiával végződik a párt számára az este. "Tragédia, siralom, halál, vérhányás" – mondta a magas részvételre. Azt mondja, most azzal számolnak, hogy ha nem jut be senki, az elnökség lemond. Kérdés persze, ez valóban így lesz-e, mindenesetre azt mondta, "itt lesz este show", ha a számukra rossz forgatókönyv jön be.

A párt eredményvárója a Fortuna hajón van, a sajtó fekete karszalagot kapott. "Ez jutott" – mondta a regisztrációt végző sajtós, van, aki sárga, más zöld karszalagot kapott. A politikusok és párttagok el vannak különítve a sajtótól, az átjárót egy biztonsági ember őrzi.

©

Már bontogatják a levélben leadott szavazatokat

Az NVB megszakította az este 6 órakor kezdődött ülését, hogy az alagsorban megtekintsék, ahogy megkezdődik a levélben leadott voksok számolása 19 órától.

Az alagsorban berendezett számlálószobában körben ülnek a számlálók, szinte kivétel nélkül nők, akik egyesével felbontják és megszámolják a voksokat. Kesztyűt viselnek, a hvg.hu tudósítójának kérdésére azt mondták, így gyorsabb, mert nem tapad annyira a kezük. Miután az NVB tagjai megállapították, hogy minden rendben, elindult 19 óra után a számolás.

Megkezdte a levélszavazatok szkennelését az NVI

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához érkezett csaknem 40 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését az európai parlamenti (EP-) választáson. Szkennelésre - a kézi számolást megelőzően - azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

Levélben a sem magyarországi, sem más uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az EP-listákra.

Az NVI kedd óta a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét. Az NVI 43 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel, ebből több mint 39 ezer volt érvényes. Ezeknek a szavazatot tartalmazó lezárt borítékjainak a felbontásával megvárták a vasárnap este 7 órát.

Vasárnap reggelig összesen 54 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak, és valamennyi szavazási iratát ellenőrizni tudta vasárnap estére az NVI. Összesen 115 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI.

A Jobbik eredményvárót nem tart, sajtótájékoztatót igen

De egyelőre csak Jakab Péter érkezett meg a Képviselői Irodaházba, így valószínűleg itt a legmagasabb az országban az egy politikusra jutó újságírók aránya.

Hivatalosan befejeződött a szavazás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 10 277 szavazókörben a vasárnap tartott európai parlamenti (EP-) választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat, de addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg az Európai Unióban valamennyi szavazókör be nem zár. Olaszországban este 11 órakor zárnak a szavazóhelyiségek.

Így zajlik a számlálás

A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy – az eset körülményeit is figyelembe véve – az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)

Először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és azok tartalmát összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Felbontják a borítékokat, kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják az egyes listákra leadott szavazatokat. A bizottság listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli és a kötegre listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.

A bizottság külön csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik, és a rendkívüli események jegyzőkönyvében rögzítik az ilyen szavazólapok számát, de ezt a szavazóköri jegyzőkönyvben nem kell feltüntetni.

Külön csoportba teszik a lebélyegzett, de érvénytelen szavazatokat (amelyeken egyetlen körben sincs, illetve több körben van x vagy + jel, vagy a választópolgár ceruzát használt). Érvényesnek fogadják el azt a szavazatot, amelyen egy körben van tollal írt x vagy + jel.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz. A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, amelyet telefonon, telefaxon vagy az adatlapok szállításával azonnal továbbít a helyi választási irodához, amely haladéktalanul rögzíti azokat az informatikai rendszerben. A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.

Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat – az urnával együtt – haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja.

A külképviseleteken és a levélben leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Irodában fogják összeszámlálni.

MSZP–Párbeszéd: Éledezik az eredményváró

Az MSZP–Párbeszéd közös lista főhadiszállása Budapesten a Villányi úton van, a Rendezvényközpontban eddig a sajtó bontogatja szárnyait, 19 óra után érkeznek politikusok. Az MSZ-től Ujhelyi István, Harangozó Tamás és Szanyi Tibor várható, a Párbeszéd részéről pedig Tordai Bence és Barabás Richárd elnökségi tag.

Merre fordult az EU? – Európai eredményváró percről percre

Ha arra kíváncsi, hogy a mélybe rántotta-e az osztrák szélsőjobbot a Strache-ügy, hogy szárnyal-e Salvini, akkor kövesse az uniós eredményeket és az első reakciókat a hvg.hu-val percről percre! A hírfolyamhoz kattintson a címre!

A nap eddigi eseményeit előző percről percre tudósításunkban olvashatja

EP-választás 2019 - a szavazás percről percre

Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek. Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek. Reggel 6 órakor rendben megkezdődött az európai parlamenti választás, mind a 10 277 szavazókör megkezdte a munkáját. Kövesse velünk a szavazást percről percre! A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító 9 párt, pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az Európai Unió 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.

1
4 5 6 7 8 9 10
Hozzászólások