Megvan a végeredmény: Fidesz 52,14, DK 16,26, Momentum 9,92, MSZP-P 6,68, Jobbik 6,44  százalék
percről percre

Megvan a végeredmény: Fidesz 52,14, DK 16,26, Momentum 9,92, MSZP-P 6,68, Jobbik 6,44 százalék

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar belpolitikát is meghatározó választásnak nevezte Orbán Viktor a vasárnapi szavazást, a Fidesz pedig ennek megfelelően fel is pörgette a kampánygépezetet a kampány utolsó óráira. Győztek, de alighanem a 13-nál több mandátumra számítottak. Ellenzéki oldalon minden borult: a DK második lett, a Momentum majdnem 10 százalékot ért el, a Jobbik és az MSZP-P pedig a bejutási minimumot hozta ugyan, de hatalmas pofont kapott mindkettő. A legnagyobb vesztes mégis az LMP, amelyik alig haladta meg a 2 százalékot, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. A zöld párt elnöksége le is mondott.

1 2 3 4 5 6 7
10
Sorrend megfordítása

Videó: így ünnepelt Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány: A Fidesz elveszítette a kétharmadot

Az erősebb EU-t akarók lesznek többségben Európában, most először jelent meg olyan erő Európa térképén, amely vissza akart vonulni a nemzetállami keretek közé, de ez a küzdelem most befejeződött egy időre, mert azok győztek, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi - mondta Gyurcsány Ferenc, a 16,26 százalékos eredményt, és ezzel négy EP-mandátumot szerző DK elnöke a vasárnap este fél 12-kor kezdődő sajtótájékoztatón.

Magyarországnak olyan kormánya van, amely hazug, félrevezető propagandára használja a sajtót. De a Fidesz elveszítette a kétharmadot - mondta Gyurcsány.

A pártelnök szerint a DK-nak sikerült a politikai vita részévé tennie, hogy milyen Európát akarnak, hogy az európai egyesült államok vízióját osztják.

©

MSZP: kié lesz a mandátum?

Mesterházy Attila magyarázza el Tóth Bertalan szavainak értelmét a hvg.hu-nak: korábban az volt a megállapodás, hogyha a párt nem éri el a két mandátumot, akkor a döntés joga visszakerül a választmányhoz. Így most nem Ujhelyi István jut ki az EP-be, hanem az a szocialista politikus, akit a választmány kiválaszt. De csak szocialista politikus lehet, Jávor Benedek tehát biztos nem lesz képviselő.   

A hírek szerint hatalmas volt a küzdelem a lista második helyéért Ujhelyi István és Szanyi Tibor között, több körös szavazás után lett meg az eredmény.

Infografikán mutatjuk az Európai Parlament összetételét

Tóth Bertalan: A választmány dönt, ki képviselje a pártszövetséget az EP-ben

Az MSZP elnöke lemond az EP-mandátumáról, de nem tudni, ki lesz az az egy politikus, aki beül az EP-be, ezt majd a választmány fogja eldönteni. A mostani eredmény kudarc, "de nem adjuk fel, küzdeni fogunk egy szabad Magyarországért". Az országnak "fel kell szabadulnia". Az MSZP nem haragszik más ellenzéki pártokra, nincs itt az ideje a széthúzásnak.

Jávor Benedek veszi át a szót, ő is köszönetet mond az aktivistáknak, és akik a közös listára szavaznak. Ami jó: a baloldali és zöld erők megerősödtek Európa-szerte. Európa megerősödhet, és jó irányba haladhat a következő 5 évben.  

©

Íme a budapesti eredmények 2014-ben és 2019-ben

Török Gábor szíves közlése alapján.

MSZP-Párbeszéd sajtótájékoztató: Az elnökség nem mond le (MSZP)

Tóth Bertalan pártelnök, Jávor Benedek, Ujhelyi István, Szanyi Tibor tartja a sajtótájékoztatót. Tóth Bertalan az aktivistáknak, szavazatszámlálóknak köszöni meg legelőször a munkát, a képviselőjelölteknek pedig az elképesztő munkát, köztük Komjáthy Imrének, aki 10 ezer km-et tett meg kampánybusszal. A DK-nak és Momentumnak gratulál, "de sajnos ezt a választást a Fidesz nyerte meg". Az MSZP-Párbeszéd együttműködésre büszke, ez a településeken is "reményteljes" együttműködést eredményezett, ez azt jelentheti, hogy le lehet győzni az önkormányzati választásokon a Fidesz helyi kiskirályait.

Az elnökség úgy döntött, nem mond le, együtt küzd majd azért, hogy az önkormányzati választásokon jó eredményt érjenek el.

©

Orbán: Korszakos győzelmet arattunk

"Ma hivatalosan is bejelenthetem, hogy a 2019-es európai parlamenti választást, megnyertük, rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz eredményváróján a budapesti Bálnában az EP-választások után vasárnap este.

A miniszterelnök rövid beszédet mondott, részletek erről itt!

©

A mandátumok száma 2019-ben és 2014-ben

1 2 3 4 5 6 7
10
Hozzászólások