szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar belpolitikát is meghatározó választásnak nevezte Orbán Viktor a vasárnapi szavazást, a Fidesz pedig ennek megfelelően fel is pörgette a kampánygépezetet a kampány utolsó óráira. Győztek, de alighanem a 13-nál több mandátumra számítottak. Ellenzéki oldalon minden borult: a DK második lett, a Momentum majdnem 10 százalékot ért el, a Jobbik és az MSZP-P pedig a bejutási minimumot hozta ugyan, de hatalmas pofont kapott mindkettő. A legnagyobb vesztes mégis az LMP, amelyik alig haladta meg a 2 százalékot, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. A zöld párt elnöksége le is mondott.

1 2 3 4 5 6 7
10
Sorrend megfordítása

Gyöngyösi Mártonnak nem jutott eszébe, hogy ő lesz az egyetlen jobbikos

Gyöngyösi Márton már a mandátumnak is örül. A beszéde alapján a Jobbik mintha a legerősebb ellenzéki párt lett volna, nem kapott volna ki a DK-tól, a Momentumtól és az MSZP-től is. A migráció elleni fellépést fogják képviselni a Jobbik EP-képviselői, kiállnak azért, hogy az EU-s források eljussanak a magyar vállalkozásokhoz, és a magyar nemzeti érdekek hatékony képviseletéért fognak küzdeni – mondta, amiből nem derül ki, hogy a párt egyetlen képviselője ő lesz.
©

Jakab Péter: Önmagában győzelem, hogy a Jobbik itt van

Jakab Péter, a Jobbik listájának harmadik helyezettje elsőként a párt szavazóinak és aktivistáinak mondott köszönetet. "A Jobbik a történetének legnehezebb évén van túl", karaktergyilkosságokkal és bomlasztási kísérletekkel támadta őket a Fidesz, az Állami Számvevőszék megbírságolta a pártot, plakátjaik nem lehettek, így "az önmagában győzelem, hogy a Jobbik itt van, él" – magyarázta az ötödik helyet.

A Jobbik "a szükséges korrekciókat végrehajtja", levonják a tanulságokat abból, hogy ma kevés szavazatot kaptak – mondta.

©

Élőben a Fidesz eredményvárójáról

Orbán Viktor mond hamarosan beszédet.

Kijöttek az eredmények:

Fidesz-KDNP: 52,14 % – 13 képviselő

DK: 16,26 % – 4 képviselő

Momentum: 9,92 % – 2 képviselő

MSZP–Párbeszéd: 6,68 % – 1 képviselő

Jobbik: 6,44 % – 1 képviselő

Mi Hazánk: 3,33 % – 0 képviselő

Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 2,63 % – 0 képviselő

LMP: 2,19 % – 0 képviselő

Munkáspárt: 0,42 % – 0 képviselő

Mégsem lesz bevonulózene a DK-nál

Gréczy Zsolt tudósítónknak értetlenséget tettetett, amikor rákérdeztünk, hogy milyen zenére érkeznek majd a párt vezetői az eredményváróra. Végül azt mondta: "nem lesz".

Fekete-Győr szerint 9,7 százalékot szerzett a Momentum, pedig ennél is többet

A Momentumot vezető Fekete-Győr András azzal kezdte, hogy egy évvel ezelőtt már álltak itt egy pulpituson, de az a másik véglet volt.

Most 330 ezer szavazatot gyűjtött a párt - sorolta a pártelnök. 9,7 százalékot szereztek. (A végleges eredmény közben kijött a valasztas.hu-n, ott már 9,92 százalék áll a Momentum mellett - a szerk.) Két európai parlamenti mandátumot szereztek.

A Momentum tavaly április óta megtriplázta a szavazói számát, és ők lettek a harmadik legnagyobb politikai erő, legalábbis a mai választási eredmények tükrében.

A Fidesz 52 százalékot szerzett, vagyis nem lett kétharmada - mondja a pártvezető, miközben a közönség a Fideszt pfújolja.

Fekete-Győr minden ellenzéki pártnak gratulál, akik EP-mandátumot szereztek vasárnap. A kormányzó pártoknak nem akar gratulálni, majd arra utal, hogy a kormánypártok kormánytisztviselőket hívogattak vasárnap, hogy szavaztak-e már.

©

Megköszönte a 330 ezer szavazónak, és azoknak is, akik valamiért nem tudtak ma szavazni, de a Momentumra voksoltak volna. A Momentum-tagság "köszönjük! köszönjük!" skandálással üzen nekik. A pártvezető a tagságnak is megköszöni a kampányban végzett munkát. Nagy tapsot kap a párt listavezetője, Cseh Katalin is. A másik momentumos EP-képviselő Donáth Anna lesz.

©

Még mindig Orbán Viktor a miniszterelnök - folytatta Fekete-Győr -, nem nyertünk, de erősödtünk. Nagy a felelősség a vállunkon, érezzük át ezt. Ma lehet ünnepelni, de holnaptól le kell bontani a félelem rendszerét. Ez a mi feladatunk.

Elmondta még, hogy lopásgátló reformcsomagot terjesztenek be az EP elé a képviselők, hogy uniós pénzt csak kórházra, egészségügyre, munkahelyre lehessen költeni. Ma lehet ünnepelni, de senki ne bízza el magát - figyelmeztetett.

Óriási tapsvihar a Momentumnál

Színpadra lép a párt vezetése, a jelenlévők Mo-men-tum! skandálásban törnek ki.
©

Arról nem volt szó, hogy az LMP-frakcióban is tisztújítás legyen

Az LMP elnöksége az EP-választási eredmény miatt lemondott, azonban a sajtótájékoztatón nem került szóba, hogy a parlamenti frakcióban is várható-e tisztújítás – azt is Keresztes László Lóránt társelnök vezeti. Az eredményváró helyszínén elcsíptük Csárdi Antal frakciótagot, aki azt mondta, ez most nem került szóba.  

©

Kiütöttük az első téglát a NER falából, értékel a Momentum

A Momentum eredményváróján tudósítónknak sikerült beszélnie Cseh Katalin listavezetővel, aki azt mondta, ez az eredmény megmutatta, mennyit dolgozott a párt az elmúlt másfél évben. Kiütötték az első téglát a NER falából, fogalmazott az elsöprő Fidesz-győzelem ellenére is, hozzátéve, hogy velük van a fiatalok ereje, ennek tudja be a sikert.

Ma ünnepelnek, de holnaptól az önkormányzati választásra koncentrálnak – mondta.

©
1 2 3 4 5 6 7
10


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Mein Kampf ismét ott lesz a francia könyvesboltokban

A Mein Kampf ismét ott lesz a francia könyvesboltokban

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Új járatok indulnak Budapestről New Yorkba

Új járatok indulnak Budapestről New Yorkba

Öngyilkossági járvány: egyre kevésbé nagyvárosi deviancia

Öngyilkossági járvány: egyre kevésbé nagyvárosi deviancia

Rejtélyes körülmények között meghalt egy ukrán kamionos Nagykanizsán

Rejtélyes körülmények között meghalt egy ukrán kamionos Nagykanizsán

Ha eddig nem tette, akkor ezután se szokjon rá az e-cigire

Ha eddig nem tette, akkor ezután se szokjon rá az e-cigire