Megvan a végeredmény: Fidesz 52,14, DK 16,26, Momentum 9,92, MSZP-P 6,68, Jobbik 6,44  százalék
percről percre

Megvan a végeredmény: Fidesz 52,14, DK 16,26, Momentum 9,92, MSZP-P 6,68, Jobbik 6,44 százalék

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar belpolitikát is meghatározó választásnak nevezte Orbán Viktor a vasárnapi szavazást, a Fidesz pedig ennek megfelelően fel is pörgette a kampánygépezetet a kampány utolsó óráira. Győztek, de alighanem a 13-nál több mandátumra számítottak. Ellenzéki oldalon minden borult: a DK második lett, a Momentum majdnem 10 százalékot ért el, a Jobbik és az MSZP-P pedig a bejutási minimumot hozta ugyan, de hatalmas pofont kapott mindkettő. A legnagyobb vesztes mégis az LMP, amelyik alig haladta meg a 2 százalékot, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. A zöld párt elnöksége le is mondott.

1 2 3 4 5 6 7
10
Sorrend megfordítása

Gyöngyösi Mártonnak nem jutott eszébe, hogy ő lesz az egyetlen jobbikos

Gyöngyösi Márton már a mandátumnak is örül. A beszéde alapján a Jobbik mintha a legerősebb ellenzéki párt lett volna, nem kapott volna ki a DK-tól, a Momentumtól és az MSZP-től is. A migráció elleni fellépést fogják képviselni a Jobbik EP-képviselői, kiállnak azért, hogy az EU-s források eljussanak a magyar vállalkozásokhoz, és a magyar nemzeti érdekek hatékony képviseletéért fognak küzdeni – mondta, amiből nem derül ki, hogy a párt egyetlen képviselője ő lesz.
©

Jakab Péter: Önmagában győzelem, hogy a Jobbik itt van

Jakab Péter, a Jobbik listájának harmadik helyezettje elsőként a párt szavazóinak és aktivistáinak mondott köszönetet. "A Jobbik a történetének legnehezebb évén van túl", karaktergyilkosságokkal és bomlasztási kísérletekkel támadta őket a Fidesz, az Állami Számvevőszék megbírságolta a pártot, plakátjaik nem lehettek, így "az önmagában győzelem, hogy a Jobbik itt van, él" – magyarázta az ötödik helyet.

A Jobbik "a szükséges korrekciókat végrehajtja", levonják a tanulságokat abból, hogy ma kevés szavazatot kaptak – mondta.

©

Élőben a Fidesz eredményvárójáról

Orbán Viktor mond hamarosan beszédet.

Kijöttek az eredmények:

Fidesz-KDNP: 52,14 % – 13 képviselő

DK: 16,26 % – 4 képviselő

Momentum: 9,92 % – 2 képviselő

MSZP–Párbeszéd: 6,68 % – 1 képviselő

Jobbik: 6,44 % – 1 képviselő

Mi Hazánk: 3,33 % – 0 képviselő

Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 2,63 % – 0 képviselő

LMP: 2,19 % – 0 képviselő

Munkáspárt: 0,42 % – 0 képviselő

Mégsem lesz bevonulózene a DK-nál

Gréczy Zsolt tudósítónknak értetlenséget tettetett, amikor rákérdeztünk, hogy milyen zenére érkeznek majd a párt vezetői az eredményváróra. Végül azt mondta: "nem lesz".

Fekete-Győr szerint 9,7 százalékot szerzett a Momentum, pedig ennél is többet

A Momentumot vezető Fekete-Győr András azzal kezdte, hogy egy évvel ezelőtt már álltak itt egy pulpituson, de az a másik véglet volt.

Most 330 ezer szavazatot gyűjtött a párt - sorolta a pártelnök. 9,7 százalékot szereztek. (A végleges eredmény közben kijött a valasztas.hu-n, ott már 9,92 százalék áll a Momentum mellett - a szerk.) Két európai parlamenti mandátumot szereztek.

A Momentum tavaly április óta megtriplázta a szavazói számát, és ők lettek a harmadik legnagyobb politikai erő, legalábbis a mai választási eredmények tükrében.

A Fidesz 52 százalékot szerzett, vagyis nem lett kétharmada - mondja a pártvezető, miközben a közönség a Fideszt pfújolja.

Fekete-Győr minden ellenzéki pártnak gratulál, akik EP-mandátumot szereztek vasárnap. A kormányzó pártoknak nem akar gratulálni, majd arra utal, hogy a kormánypártok kormánytisztviselőket hívogattak vasárnap, hogy szavaztak-e már.

©

Megköszönte a 330 ezer szavazónak, és azoknak is, akik valamiért nem tudtak ma szavazni, de a Momentumra voksoltak volna. A Momentum-tagság "köszönjük! köszönjük!" skandálással üzen nekik. A pártvezető a tagságnak is megköszöni a kampányban végzett munkát. Nagy tapsot kap a párt listavezetője, Cseh Katalin is. A másik momentumos EP-képviselő Donáth Anna lesz.

©

Még mindig Orbán Viktor a miniszterelnök - folytatta Fekete-Győr -, nem nyertünk, de erősödtünk. Nagy a felelősség a vállunkon, érezzük át ezt. Ma lehet ünnepelni, de holnaptól le kell bontani a félelem rendszerét. Ez a mi feladatunk.

Elmondta még, hogy lopásgátló reformcsomagot terjesztenek be az EP elé a képviselők, hogy uniós pénzt csak kórházra, egészségügyre, munkahelyre lehessen költeni. Ma lehet ünnepelni, de senki ne bízza el magát - figyelmeztetett.

Óriási tapsvihar a Momentumnál

Színpadra lép a párt vezetése, a jelenlévők Mo-men-tum! skandálásban törnek ki.
©

Arról nem volt szó, hogy az LMP-frakcióban is tisztújítás legyen

Az LMP elnöksége az EP-választási eredmény miatt lemondott, azonban a sajtótájékoztatón nem került szóba, hogy a parlamenti frakcióban is várható-e tisztújítás – azt is Keresztes László Lóránt társelnök vezeti. Az eredményváró helyszínén elcsíptük Csárdi Antal frakciótagot, aki azt mondta, ez most nem került szóba.  

©

Kiütöttük az első téglát a NER falából, értékel a Momentum

A Momentum eredményváróján tudósítónknak sikerült beszélnie Cseh Katalin listavezetővel, aki azt mondta, ez az eredmény megmutatta, mennyit dolgozott a párt az elmúlt másfél évben. Kiütötték az első téglát a NER falából, fogalmazott az elsöprő Fidesz-győzelem ellenére is, hozzátéve, hogy velük van a fiatalok ereje, ennek tudja be a sikert.

Ma ünnepelnek, de holnaptól az önkormányzati választásra koncentrálnak – mondta.

©
1 2 3 4 5 6 7
10
Hozzászólások