szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar belpolitikát is meghatározó választásnak nevezte Orbán Viktor a vasárnapi szavazást, a Fidesz pedig ennek megfelelően fel is pörgette a kampánygépezetet a kampány utolsó óráira. Győztek, de alighanem a 13-nál több mandátumra számítottak. Ellenzéki oldalon minden borult: a DK második lett, a Momentum majdnem 10 százalékot ért el, a Jobbik és az MSZP-P pedig a bejutási minimumot hozta ugyan, de hatalmas pofont kapott mindkettő. A legnagyobb vesztes mégis az LMP, amelyik alig haladta meg a 2 százalékot, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. A zöld párt elnöksége le is mondott.

1 2 3 4 5 6 7
10
Sorrend megfordítása

De a DK-sok sem mennek a Fideszhez némi vidámságért

A DK-s VIP szobából, ahonnan éppen Vadai Ágnes távozik, ugyancsak gurgulázó kacagás türemkedik ki. De a pártvezetők bevonulására még várni kell.

A helyszínen a tudósítók azt találgatják, hogy mi lesz a bevonulózene. Tóta kolléga a walkürök lovaglására tippel.

A Fidesz VIP-ben már óriási a hangulat

Erre sajnos csak a hangokból lehet következtetni, a Fidesz prominenseit és meghívottjait ugyanis – ahogy mindig – most is egy átláthatatlan paravánnal és kettős biztonsági sorfallal kerítették le. A kis résben elcsípett helyzetkép szerint a legtöbben talpas pohárral a kezükben csevegnek és nevetgélnek, óriási a hangzavar, és a nők láthatóan nagyon kicsípték magukat a győzelem tiszteletére. 

A MSZP–Párbeszéd-sajtótájékoztató később várható az előzetesnél meghirdetettnél

Egyelőre külön, majd együtt is ülésezik az elnökség, ezért 11 és fél 12 között várható csak a sajtótájékoztató.

A Jobbiknál nem őszinték a mosolyok

Az ígéret szerint este 11 óra után 20 perccel fog kiállni a listavezető Gyöngyösi Márton az újságírók elé. Ha minden előrejelzés bejön, ő lesz a párt egyetlen képviselője az EP-ben a következő öt évben.

Vágó Gábor a hvg.hu-nak nem akar nyilatkozni

Ungár Péteren kívül az LMP listavezetője, Vágó Gábor maradt nyilatkozni a sajtónak az LMP bukása után, azonban hiába kértünk interjút, Vágó visszautasította azt az LMP-ről megjelent cikkek miatt.

A tudósítást tehát erről a helyszínről befejeztük.

©

Ahol nemrég még a legerősebb volt az MSZP, ott is csak 8 százalékot szerzett

Sokat mutat az MSZP EP-választási szerepléséről egy olyan város, a borsodi Sajószentpéter eredménye, amely eddig híresen szocialista körzetnek számított: az MSZP-s polgármester vezette településen információink szerint ugyan messze az országos átlag alatti, 37 százalkos eredménnyel nyert a Fidesz, a DK kiugróan jó teljesítménnyel a szavazatok negyedét megszerezte. A Jobbik 16 százalékon végzett, az MSZP-re pedig mindössze a választók 8 százaléka voksolt, a város korábban legerősebb pártja így az alig kétéves és leginkább a fővárosban erős Momentumot is épp csak megelőzte – Fekete-Győr András pártja a szavazatok 6,6 százalékát söpörte be.

Közben elnökségi ülés zajlik a Villányi úton is

Az MSZP és a Párbeszéd is is elnökségi ülést tart a Villányi úton, lehet, hogy az esti 11 órás sajtótájékoztatón lesznek bejelentések. A szocialista politikusok, azok is, akiket elérhetőként aposztrofáltak a sajtó részére, eltűntek egy idő óta.

11 után áll ki Orbán

23:05-re ígérik a Bálnában a miniszterelnök beszédét a kivetítőkön.

©

Öröm a DK-nál: 500 ezer szavazónk van!

Gréczy Zsoltot kérdeztük arról, hogy minek köszönhető a korábbinál magasabb eredmény, mire a DK képviselője azt mondta, szerinte az emberek az Orbán Viktortól legtávolabb álló eszmerendszert keresték, és az Európa-ellenes Orbánnal szemben fogékonyak lettek az európai egyesült államok gondolatára.

Gréczy nem akarta véleményezni a nagyot bukó MSZP listáját, de a sajátjukat igen, úgy véli, hogy listavezetőjük, Dobrev Klára személye alkalmas volt arra, hogy az emberek bizalmát elnyerjék.

Egyébként a Gréczy azzal mászkál körbe a DK eredményvárójában, hogy "500 ezer szavazónk van, 500 ezer!".

Gréczy Zsolt
©

Jávor Benedek: Ez történelmi vereség

Jávor Benedek, aki talán az MSZP–Párbeszéd együttműködés legnagyobb kárvallottja, miután megérkezett és felment tanácskozni, pár perc után lejött az újságírók közé. Arról beszélt, ez történelmi vereség az egész ellenzéknek, 14 fideszes mandátumtól tartottak. Át kell gondolni a folytatást, a szövetség stratégiája nem volt sikeres, de szerinte előzetesen a szövetségkötés racionálisan nem volt rossz elképzelés, szerinte a stratégia volt rossz, nem a szövetség tény. Azt még nem lehet tudni, folytatódik-e a szövetség. Nem keresik a bűnbakokat, nem akarnak másra mutogatni. A folytatást saját személyes karrierjében egyelőre még nem látja. Sajnálja, hogy bár egész európai szinten előrébb lépett a zöld gondolat, a zöld politikai erők megerősödtek, Magyarország kivételt jelent, és mellette Vágó Gábor sem jutott be az EP-be, azaz nem lesz magyar zöld politikus az Európai Parlamentben.  
©
1 2 3 4 5 6 7
10


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A budapesti állatkert vombatkölyke robbantotta a mai cukiságbombát

A budapesti állatkert vombatkölyke robbantotta a mai cukiságbombát

Budapestre jön zenekarával a Maffiózók színésze

Budapestre jön zenekarával a Maffiózók színésze

Elfogták a rendőrök a férfit, aki a Garay utcában rugdosott egy földön fekvő embert

Elfogták a rendőrök a férfit, aki a Garay utcában rugdosott egy földön fekvő embert

Sas József felesége vallott a humorista állapotáról

Sas József felesége vallott a humorista állapotáról

Tévedés, hogy a Balaton-parti nyaralók tulajdonosai jártak a legjobban

Tévedés, hogy a Balaton-parti nyaralók tulajdonosai jártak a legjobban

Csodás hangulata van a Renault elektromos retró autójának

Csodás hangulata van a Renault elektromos retró autójának