Megvan a végeredmény: Fidesz 52,14, DK 16,26, Momentum 9,92, MSZP-P 6,68, Jobbik 6,44  százalék
percről percre

Megvan a végeredmény: Fidesz 52,14, DK 16,26, Momentum 9,92, MSZP-P 6,68, Jobbik 6,44 százalék

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar belpolitikát is meghatározó választásnak nevezte Orbán Viktor a vasárnapi szavazást, a Fidesz pedig ennek megfelelően fel is pörgette a kampánygépezetet a kampány utolsó óráira. Győztek, de alighanem a 13-nál több mandátumra számítottak. Ellenzéki oldalon minden borult: a DK második lett, a Momentum majdnem 10 százalékot ért el, a Jobbik és az MSZP-P pedig a bejutási minimumot hozta ugyan, de hatalmas pofont kapott mindkettő. A legnagyobb vesztes mégis az LMP, amelyik alig haladta meg a 2 százalékot, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. A zöld párt elnöksége le is mondott.

1 2 3 4 5 6 7
10
Sorrend megfordítása

Ha egy párt sikerét azon mérjük, hogy hány politikusuk megy ki a végeredmény ismerete előtt az újságírók közé, akkor a Jobbik nagy bajban van

Ők külön eredményváró rendezvényt a szimpatizánsoknak nem is hirdettek meg, csak elhívták a médiát a Képviselői Irodaházba. Tucatnyi tévés és újságíró üldögél a tanácsteremben este hét óra óta, ez idő alatt Szilágyi Györgyön és Jakab Péteren kívül senki nem jött le a párt irodáiból. Balczó Zoltán átsietett az aulán - ha igazak az eredményről terjedő hírek, akkor neki a lista második helye sem lehet elég az újabb mandátumhoz.

Novák Katalin tavalyi vagy idei fideszes fülbevalója üt nagyobbat?

Nehéz kérdés.

Az első képen a 2018-as, a második képen az idei eredményvárón viselt fülbevaló látható:

©

Egy debreceni szavazókör is hozta az országos meglepetést

Szavazóköri információink szerint a debreceni 44-esben egyenesen 17 százalékot szerzett a DK, a Fidesz 48-at, az MSZP 7 fölött, a Momentum 6,7 százalékon teljesített. A Jobbik 8 százalék fölött zárt.

Egy pécsi szavazókörben 13 százalékon a Momentum, a DK 18,9-en

A 78-as szavazókörből szerzett információink szerint 13,4 százalékot szerzett a Momentum, a DK pedig egyenesen 18,9 százalékot. A Fidesz itt 49 százalékot szerzett.

Lemond az LMP elnöksége

- jelentette be Keresztes László Lóránt társelnök az LMP sajtótájékoztatóján vasárnap este.

Vágó Gábor EP-listavezető azt mondta, szerinte a választók megbüntették az ellenzéki pártokat a 2018-as fiaskó miatt, és ezért büntették meg az LMP-t is.

A párt ennek ellenére pozitívan értékelte, hogy a klímaváltozás kérdését felrakták a térképre, és addig nem akarják befejezni a működésüket, amíg klímaváltozás meg nem oldódik. Részletek az LMP bejelentéséről itt!

©

Sűrűsödik a hangulat a DK-nál

Az előzetes eredmények alapján ők a legnagyobb nyertesei az EP-választásoknak. Tudósítónk úgy tudja, Gyurcsány Ferenc pártelnök már a helyszínen, a Radisson hotelben van, bár még nem mutatkozott. Viszont felmerült a kérdés, hogy lesznek-e majd olyan szocialisták, akik a DK eredményét látva átpártolnak Gyurcsány Ferenchez.

Jakab Péter: Ez az eredmény nem jelent semmit az őszre

A Jobbik EP-listáján harmadik helyen álló politikus a mostani részeredmények szerint valószínű, hogy nem jut be az Európai Parlamentbe. Arról beszélt: óriási ellenszélben csinálták végig az elmúlt hónapokat. A kérdésre, hogy mivel fognak kampányolni ez után, hogy már nem ők a legerősebb ellenzéki párt, azt válaszolta: ha valóban igaz, amilyen részeredmények kiszivárognak, az nem azt jelenti, hogy nincs több Jobbik-szavazó, hanem azt, hogy most ennyi embert tudtak elvinni szavazni.

Az önkormányzati választás előtti ellenzéki tárgyalások erőviszonyait firtató kérdésre kitérő választ adott – annyit mondott, meg kell találni a megoldást, hogy lehet 3200 településen elvinni elég embert szavazni, hogy a Fideszt majd leváltsák. Arra a kérdésre pedig, hogy Vona Gábor tavalyi lemondásához hasonló személyi következményei lesznek-e az EP-választásnak, csupán annyit mondott: az is kérdéses volt, hogy a párt megmarad-e, ehhez képest minden egyes mandátum győzelem.
©

Örömünneppé kezd válni a Momentum eredményvárója

Most már egymást ölelgetik a politikusok és párttagok, mindenki gratulál, nemcsak az első helyezett Cseh Katalinnak, hanem a második Donáth Annának is.

Váratlan fordulat az LMP-nél

15 perc múlva sajtótájékoztató lesz.

A Momentumnál nem hiszik, amit látnak

Amikor az ATV-n megjelent kivetítve a Magyar Nemzet friss becslése a 9 %-os részeredményről, felrobbant a hely, az emberek a fejüket fogják, nem hiszik el, amit látnak.

Elkezdték írni Cseh Katalin listavezető győzelmi beszédét, azt nem tudtuk meg, mi van benne, de egyre fokozódik a hangulat.

1 2 3 4 5 6 7
10
Hozzászólások