szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar belpolitikát is meghatározó választásnak nevezte Orbán Viktor a vasárnapi szavazást, a Fidesz pedig ennek megfelelően fel is pörgette a kampánygépezetet a kampány utolsó óráira. Győztek, de alighanem a 13-nál több mandátumra számítottak. Ellenzéki oldalon minden borult: a DK második lett, a Momentum majdnem 10 százalékot ért el, a Jobbik és az MSZP-P pedig a bejutási minimumot hozta ugyan, de hatalmas pofont kapott mindkettő. A legnagyobb vesztes mégis az LMP, amelyik alig haladta meg a 2 százalékot, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. A zöld párt elnöksége le is mondott.

1 2 3 4 5 6 7
10
Sorrend megfordítása

Ha egy párt sikerét azon mérjük, hogy hány politikusuk megy ki a végeredmény ismerete előtt az újságírók közé, akkor a Jobbik nagy bajban van

Ők külön eredményváró rendezvényt a szimpatizánsoknak nem is hirdettek meg, csak elhívták a médiát a Képviselői Irodaházba. Tucatnyi tévés és újságíró üldögél a tanácsteremben este hét óra óta, ez idő alatt Szilágyi Györgyön és Jakab Péteren kívül senki nem jött le a párt irodáiból. Balczó Zoltán átsietett az aulán - ha igazak az eredményről terjedő hírek, akkor neki a lista második helye sem lehet elég az újabb mandátumhoz.

Novák Katalin tavalyi vagy idei fideszes fülbevalója üt nagyobbat?

Nehéz kérdés.

Az első képen a 2018-as, a második képen az idei eredményvárón viselt fülbevaló látható:

©

Egy debreceni szavazókör is hozta az országos meglepetést

Szavazóköri információink szerint a debreceni 44-esben egyenesen 17 százalékot szerzett a DK, a Fidesz 48-at, az MSZP 7 fölött, a Momentum 6,7 százalékon teljesített. A Jobbik 8 százalék fölött zárt.

Egy pécsi szavazókörben 13 százalékon a Momentum, a DK 18,9-en

A 78-as szavazókörből szerzett információink szerint 13,4 százalékot szerzett a Momentum, a DK pedig egyenesen 18,9 százalékot. A Fidesz itt 49 százalékot szerzett.

Lemond az LMP elnöksége

- jelentette be Keresztes László Lóránt társelnök az LMP sajtótájékoztatóján vasárnap este.

Vágó Gábor EP-listavezető azt mondta, szerinte a választók megbüntették az ellenzéki pártokat a 2018-as fiaskó miatt, és ezért büntették meg az LMP-t is.

A párt ennek ellenére pozitívan értékelte, hogy a klímaváltozás kérdését felrakták a térképre, és addig nem akarják befejezni a működésüket, amíg klímaváltozás meg nem oldódik. Részletek az LMP bejelentéséről itt!

©

Sűrűsödik a hangulat a DK-nál

Az előzetes eredmények alapján ők a legnagyobb nyertesei az EP-választásoknak. Tudósítónk úgy tudja, Gyurcsány Ferenc pártelnök már a helyszínen, a Radisson hotelben van, bár még nem mutatkozott. Viszont felmerült a kérdés, hogy lesznek-e majd olyan szocialisták, akik a DK eredményét látva átpártolnak Gyurcsány Ferenchez.

Jakab Péter: Ez az eredmény nem jelent semmit az őszre

A Jobbik EP-listáján harmadik helyen álló politikus a mostani részeredmények szerint valószínű, hogy nem jut be az Európai Parlamentbe. Arról beszélt: óriási ellenszélben csinálták végig az elmúlt hónapokat. A kérdésre, hogy mivel fognak kampányolni ez után, hogy már nem ők a legerősebb ellenzéki párt, azt válaszolta: ha valóban igaz, amilyen részeredmények kiszivárognak, az nem azt jelenti, hogy nincs több Jobbik-szavazó, hanem azt, hogy most ennyi embert tudtak elvinni szavazni.

Az önkormányzati választás előtti ellenzéki tárgyalások erőviszonyait firtató kérdésre kitérő választ adott – annyit mondott, meg kell találni a megoldást, hogy lehet 3200 településen elvinni elég embert szavazni, hogy a Fideszt majd leváltsák. Arra a kérdésre pedig, hogy Vona Gábor tavalyi lemondásához hasonló személyi következményei lesznek-e az EP-választásnak, csupán annyit mondott: az is kérdéses volt, hogy a párt megmarad-e, ehhez képest minden egyes mandátum győzelem.
©

Örömünneppé kezd válni a Momentum eredményvárója

Most már egymást ölelgetik a politikusok és párttagok, mindenki gratulál, nemcsak az első helyezett Cseh Katalinnak, hanem a második Donáth Annának is.

Váratlan fordulat az LMP-nél

15 perc múlva sajtótájékoztató lesz.

A Momentumnál nem hiszik, amit látnak

Amikor az ATV-n megjelent kivetítve a Magyar Nemzet friss becslése a 9 %-os részeredményről, felrobbant a hely, az emberek a fejüket fogják, nem hiszik el, amit látnak.

Elkezdték írni Cseh Katalin listavezető győzelmi beszédét, azt nem tudtuk meg, mi van benne, de egyre fokozódik a hangulat.

1 2 3 4 5 6 7
10


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Légi csaták: „Nem az a csoda, ha nem indul el egy járat, hanem az, ha elindul”

Légi csaták: „Nem az a csoda, ha nem indul el egy járat, hanem az, ha elindul”

Vannak, akik rettegnek az augusztus 20-i tűzijátéktól

Vannak, akik rettegnek az augusztus 20-i tűzijátéktól

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Négyes karambol történt az M3-ason

Négyes karambol történt az M3-ason

Török Zsolt hegymászó halála után kapott román kitüntetést

Török Zsolt hegymászó halála után kapott román kitüntetést