szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar belpolitikát is meghatározó választásnak nevezte Orbán Viktor a vasárnapi szavazást, a Fidesz pedig ennek megfelelően fel is pörgette a kampánygépezetet a kampány utolsó óráira. Győztek, de alighanem a 13-nál több mandátumra számítottak. Ellenzéki oldalon minden borult: a DK második lett, a Momentum majdnem 10 százalékot ért el, a Jobbik és az MSZP-P pedig a bejutási minimumot hozta ugyan, de hatalmas pofont kapott mindkettő. A legnagyobb vesztes mégis az LMP, amelyik alig haladta meg a 2 százalékot, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. A zöld párt elnöksége le is mondott.

1
4 5 6 7 8 9 10
Sorrend megfordítása

Idén nincs Fidesz-logós zsíroskenyér

Hiányzik a korábbi évek választási eredményváróiról ismert Fidesz-logós zsíroskenyér a Bálna-beli eredményvárón felállított büféből: csak kolbászkrémes és zöldségkrémes kenyeret lehet kapni, azt sem túl olcsón: 450 forintért. A többi termékre is fesztiválárakat szabott az üzemeltető: egy kapucsínó 620, egy félliteres limonádé 900 forint. (De legalább van wifi, egy éve az sem volt.)

Donáth Anna: Magabiztos vagyok

A Momentum alelnöke, az EP-lista második helyezettje a hvg.hu-nak adott rövid interjújában azt mondta, nem tudja, van-e behűtve pezsgő a párt eredményváróján, de nagyon reméli, hogy igen. “Minden okunk megvan rá, hogy legyen.”

A magas részvétellel kapcsolatban azt mondta, ő pár napja magabiztosan azt érzi, megvan az egy mandátum. Hogy ez 5,1 vagy 7 százalékkal, az ebből a szempontból másodlagos. “Majd ma este kiderül. A legfontosabb az, hogy kerüljünk be.”

A kampány előtt a legfőbb céljuk az volt, hogy feltegyék a politikai térképre a Momentumot, az öt százalék ezt is jelenti szerinte. “Büszke vagyok a csapatra.”

Egy évvel ezelőtt, amikor a Momentum az országgyűlési választásokon 3 százalék körül ért el, azt is hatalmas teljesítménynek értékelte, sokakat ő vigasztalt. Ma magabiztosnak érzi magát, de nem akar számokat, találgatásokat hallani.

 

©

A törökbálinti eredmények is az MSZP és a Jobbik csúfos vereségét jelzik

Az egyik törökbálinti szavazókörben információink szerint a szavazatok nagyjából felét szerezte meg a Fidesz, a legerősebb ellenzéki párt a DK lett, őket a Momentum, majd az MSZP követi. A Kutyapárt megelőzte a Jobbikot, az LMP pedig a Mi Hazánkkal együtt a lista végén állnak.

Gyülekeznek a Bálna előtt

"Köszönjük, Viktor. Isten óvjon!"-feliratú tábla és lufi is van:

©

Magyar Nemzet: Az MSZP-P csak az ötödik, 6,1 százalékkal

A Magyar Nemzet értesülései alapján 36 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékkal vezet a Fidesz–KDNP az EP-választáson, ez 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak.

A lap úgy tudja, második a Demokratikus Koalíció, amely 14 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. Ezen adatok szerint a 7,5 százalékos Jobbik, a szintén ugyanígy álló Momentum, valamint 6,1 százalékával az MSZP is 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

A Fidesz politikusainak van min örvendezni

Elkezdtek le/átszállingózni a fideszes nyilatkozók a Bálnában berendezett sajtóterembe: Kovács Zoltán és Dömötör Csaba tűnik fel, és mond pár szót rövid, privát "sajtótájékoztatókon" – leginkább a tévéknek és a külföldi vagy baráti sajtónak. A magas részvétel feletti örvendezésen és a Fidesz kampányának igazolásán még egyikük sem lépett túl a (szerencsés) kollégák elmondása szerint. Hopp, de most megérkezett Deutsch Tamás is, talán majd ő.

Az LMP-nél csak aprósütemény van

"Képzeljék ide a pörköltet"- mondta a pincér az LMP eredményváró hajóján, mikor újratöltötte a réteses és pogácsás tálcát. A pártnál nincs ok az örömre: úgy hallottuk, már csak 2 százalékos eredménnyel számolnak, itt egy másik jóslat szerint "itt lesz este show", a magas részvétel számukra "tragédia, siralom, halál, vérhányás."

A párt vezetése borús arccal ül az emeleti teraszon. Oda amúgy nem lehet fölmenni, de a Mandiner újságírója feljutott és lefényképezte a gondterhelten üldögélő Demeter Mártát és Keresztes László Lórántot.

Szilágyi György: A Jobbik számára minden siker

A Jobbik szóvivője volt a pártból az első, aki kiállt a sajtó elé. Arról beszélt: számukra ma "minden siker", hiszen a Jobbikot megpróbálták ellehetetleníteni, olyan egy éven mentek át, amibe más pártok beleroppantak. A részvételi adatokról diplomatikusan annyit mondott, örül a magas részvételi aránynak, mert a demokráciát erősíti, ha sokan mennek el szavazni. Arról szerinte még fölösleges találgatni, hogy mi lehet a sorrend az ellenzéki pártok között – azt a felvetést, hogy a tavalyi parlamenti választási eredményük felére mérték őket az EP-választás előtt, és hogy az sem kizárt, hogy nem lesz meg a második helyük, annyival intézte el, a 2018-as eredmény alapján a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt. Arról is beszélt, hogy ellentétben más pártokkal, a Jobbik végig tisztán kampányolt, úgy, hogy óriásplakátjaik nem lehettek.
©

Az MSZP-nél hipernagy égés esetén jöhet esetleg rendkívüli tisztújítás

A választási kampány hajrájában elemeztük az ellenzék esélyeit és jövőjét, akkor beszéltünk szocialistákkal arról, az MSZP-ben lesz-e rendkívüli tisztújítás, ha rosszul szerepelnek az EP-választáson. Mindenki csak névtelenül volt hajlandó nyilatkozni. Volt, aki szerint ez nincs napirenden, más azt mondta, lehet annyira rosszul szerepelni, hogy a tagság inkább bevállaljon egy tisztújítást az önkormányzati választás előtt, bár szerinte ennek nem sok értelme lenne. Ehhez viszont tényleg olyan horrorforgatókönyvnek kell megvalósulnia, hogy a Fidesz elvisz 15 mandátumot, és még a DK is beelőzi az MSZP-t, minimum a százalékot nézve.

1
4 5 6 7 8 9 10


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mobilhasználók tömegeiről szerzett adatokat egy állami ügynökség

Mobilhasználók tömegeiről szerzett adatokat egy állami ügynökség

Megszereztük a kormány egyik javaslatát, amit letesznek Karácsony elé

Megszereztük a kormány egyik javaslatát, amit letesznek Karácsony elé

Pár nap múlva eldől, ad-e egy nagy pofont a világgazdaságnak Trump

Pár nap múlva eldől, ad-e egy nagy pofont a világgazdaságnak Trump

Tűz pusztít Oroszország egyetlen repülőgéphordozóján

Tűz pusztít Oroszország egyetlen repülőgéphordozóján

Hajós András: Ti legalább fiatalon is szépek voltatok

Hajós András: Ti legalább fiatalon is szépek voltatok

Eger korábbi fideszes polgármestere pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt

Eger korábbi fideszes polgármestere pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt